Siemka! Jako, że to Hydepark (wszystko o wszystkim) mam pytanie do posiadaczy świnek morskich. Mam jedną i chciałbym kupić dla niej parke bądź drugiego samca. Czy świnki mają w zwyczaju gryzienie/walczenie nawzajem? Czy to raczej pokojowe zwierzęta?
Świnka morska pytanie
Jeśli masz samca, to raczej drugi samiec odpada - mogą być problemy. Natomiast jeśli masz samiczke, to z drugą się dogadają Związki mieszane tak samo
Związek mieszany odradzam. Skubane mnożą się co trzy miesiące jak dobrze pamiętam. Ogólnie lepiej jest mieć jedną świnkę bo często łapią grzybicę. Jeśli masz dwie to będą się zarażać nawzajem. Dodatkowo niezależnie od tego czy to samce czy samice, licz się z tym, że o jedzenie będą walczyć. Nawet jeśli mają go pod dostatkiem.
Czyli jednak nie warto bawić się w "partnerstwo". Szkoda, myślałem że to zwierzaki raczej pokojowe
A wcale nie bo świnki morskie to stadne zwierzęta mam jednego gryzonia wiem co mówią. Jedynie ustalą hierarchię kto rządzi xd. Jednak możesz np. zauważyć jak on się opiekuje nią albo odwrotnie. Moją pies wychował xd, i teraz mam miniaturowego psa co robi w kuwetę. Gania po domu, chce się gonić no i zjada wszystko co pies ma w misce.
Jednak jak już drugiego samca bo możesz bardzo szybko mieć młode a uwierz mi świnki szybko zachodzą w ciążę, i szybko rodzą nim się obejrzysz możesz mieć mhm pełno małych.
Dodatkowo gdy będziesz miał malutkie świnki samca trzeba odseparować od nich bo może kilka zjeść :S
Jak moje "ustalały" hierarchię to miałem klatkę we krwi. Dlatego lepiej brać solo zwierzaka.
Siemka! Jako, że to Hydepark (wszystko o wszystkim) mam pytanie do posiadaczy świnek morskich. Mam jedną i chciałbym kupić dla niej parke bądź drugiego samca. Czy świnki mają w zwyczaju gryzienie/walczenie nawzajem? Czy to raczej pokojowe zwierzęta?