Sygnatury małe pytanko

Witam!

Zdałem sobie sprawę, że z miłą chęcią zabrał bym się za tworzenie sygnatur ..jednak, który program będzie odpowiedni dla nowego w tej branży ? Widziałem że robią w gimpie i photoshop są jeszcze jakieś inne ? Z kąd można pobierać elementy do robienia sygnatur ( tj. jakieś obrazki,detale itp - jest jakaś stronka fajna? ) oprócz google ? ^^

Edit 1 - ile czasu zajęło Wam opanowanie tego ?

Ja się bawię gimpem, znam podstawy, od czasu do czasu zrobię jakąś sygnaturkę, ale to raczej tak dla siebie. Z ciekawych stron z renderami itd. polecę ci http://planetrenders.net/ oraz http://creativeoverf...e-c4ds-to-use/. Jak chcesz pouczyć się podstaw to zajrzyj: http://gimpuj.net/.

Podstawy i proste sygnaturki będziesz umiał zrobić już po kilku dniach :)

Tylko i wyłącznie PhotoShop ... innymi rzeczy związanymi treścią itp.id nawet nie tykaj .... wyrobisz sobie "umiejętnści" godne swojego "taniemu" programowi i wtedy .... będzie kupa .... Photo ... otwoży ci bezpośrednio drogę do absolutnego Geniuszu ... "Młodego" artysty :)

@up ale ciekawe czy kupi PS

@up ale ciekawe czy kupi PS

Kto ci kupuje?

Do zaawansowanych sygnatur to Photoshop.

Jeżeli zamierzasz zaczynać od wyższego poziomu to podaję jeden z tutorial'i:

http://senthrax.deviantart.com/art/Full-Signature-Tutorial-55042010

Co do samego gima.. jeszcze specialnie jakoś się nim nie bawiłem ale ma wiele opcji ustawien hah zeby go opanowac to kila ładnych godzin muszę przesiedzieć... co do tych stronek co podaliście : z 1 z nich nie mogę obrazków na dysk ściągać tylko muszę od razu wstawiać do gimpa czy to normalne "? Jaki jest rozmiar sygnatury ?

Po wyświetleniu się obrazka w wyższej jakości (rozdzielczości) klikasz na nim prawym przyciskiem myszy i zapisujesz. Co do rozmiarów to zależy od ciebie. Możesz spróbować z rozmiarem 600x150.

Tylko i wyłącznie PhotoShop ... innymi rzeczy związanymi treścią itp.id nawet nie tykaj .... wyrobisz sobie "umiejętnści" godne swojego "taniemu" programowi i wtedy .... będzie kupa .... Photo ... otwoży ci bezpośrednio drogę do absolutnego Geniuszu ... "Młodego" artysty

Geniuszu? Do sygnatur? Przecież one nie wymagają żadnych umiejętności, tylko umiejętność przeczytania tutorialu. Gimp wystarczy w 100%. Z resztą jak ktoś nie posiada umiejętności, to dobry program w niczym mu nie pomoże, a jak już je posiada, to nawet w paintcie zrobi to, na co ma ochotę.

Co do samego gima.. jeszcze specialnie jakoś się nim nie bawiłem ale ma wiele opcji ustawien hah zeby go opanowac to kila ładnych godzin muszę przesiedzieć... co do tych stronek co podaliście : z 1 z nich nie mogę obrazków na dysk ściągać tylko muszę od razu wstawiać do gimpa czy to normalne "? Jaki jest rozmiar sygnatury ?

Wszystko co wstawisz na gimpa, musiało się zapisać gdzieś na PC. Rozmiar sygnatury jest kompletnie dowolny. Tak samo jak technika jej wykonania i treść, może to być nawet zwykły rysunek, czy Twój podpis.

Osobiście polecę GIMP 2. Żeby zrobić sygnaturę nie potrzebujesz żadnych programów za kilkaset złotych czy dolarów. W GIMPie z powodzeniem można zrobić więcej niż sygnaturkę choć sam tyle nie potrafię.

Rozmiar sygnatury jest kompletnie dowolny.

Nie myśl sobie tylko, że możesz pod swoimi postami lepić obrazek o rozdziałce ultra HD lub gorzej :) Możesz sobie policzyć, że na początku każdy z boków sygny będzie dajmy na to 2x dłuższy, tak, by się lepiej robiło czy coś. Potem szukasz opcji skaluj obraz i skalujesz do pożądanego rozmiaru. Aczkolwiek to nie jest wymagany krok. Moja na przykład sygnatura ma 400x130. Jeśli czegoś nie będziesz wiedzieć to pytaj.

A co do szukania renderów to można samemu wyciąć opcją odręczne zaznaczanie. Przybliżasz tak, by była odpowiednia pikseloza i zaznaczasz. Z resztą w tutorialach, które ktoś podał wcześniej chyba już było o wycinaniu renderów.

Po wyświetleniu się obrazka w wyższej jakości (rozdzielczości) klikasz na nim prawym przyciskiem myszy i zapisujesz
właśnie o to w tym chodzi, że chcąc ściągnąć te rendery czy jak to sie zwie to pojawia mi się oddzielnie w oknie i chcąc go zapisać na dysk normalnie klikam ppm jednak zapisuje mi się o wielkości 0 B czyli nic się nie zapisuję. Tylko pojawia się w małym oknie przeglądarki i mogę go co najwyżej przeciągnąć do gimpa.

Co do sygnaturek to właśnie próbuje cały czas tak pomniejszyć obraz aby pasował do rozmiarów sygnatury które tworzę i co najwyżej to ( ciężko to wyjaśnić xD ) mam rozmiar sygnatury a obraz i tak jest wielkości np. 1000x1000 czyli za duży i co najwyżej mogę go przeciągnąć tak aby znalazł się w wycinku sygnatury. Takie zasadnicze pytanie to aby zrobić taką sygnaturę to mogę zrobić tylko z renderów czyli tych wycinków ? Czy mogę cały obraz wstawić i go edytować ? I np. te rendery jak przeciągam np. postać jakaś to ona jest na czarnym albo białym tle to jeszcze muszę sam to wyciąć czy jak ?

Edit 1 Jak na początku włączałem gimpa to miałem 2 paski po bokach a teraz został mi tylko 1 i nie wiem gdzie są te całe desenie itp jak mam to zrobić ab było jak przedtem ?

Co do edita: okna, ostatnio zamknięte doki.

Tam wyżej jest mi ciężko to zrozumieć, jednak podam jakieś wyjaśnienia, może to rozwiąże problem.

Aby zmniejszyć rozmiar obrazka, sygny etc. w pikselozie to obraz, skaluj obraz. Chcąc umieścić rendery na obrazie (które są w formacie PNG i mają wycięte tło) przeciągasz ich ikonę na otwartą pracę w gimpie.

I zdaje mi się, że chodzi ci o to, czy zamiast robić tło z renderów potraktowanych rozmyciem gaussa możesz wstawić obrazek? Dobrze myśle? Jeśli tak to i tu i tu nie ma problemu.

Ciężko zrozumieć, bo jest wyjaśnione trochę chaotycznie :)

Właśnie o to chodzi, że rendery, które ściągam są z czarnym tłem i wsadzając je na deseń zasłaniają go ;/ jak mam pozbyć się tego tła jak go wyciąć?

Zaznaczam ten obraz ale nadal nie wiem jak mam go wyciąć i zapisać, abym miał już jako gotowy render

Edit 1. Dobra udało mi się wyciąć za pomocą "ścieżki" ale czy można wycinać za pomocą tych "inteligentnych nożyczek " jeżeli tak to jak ? Bo za pomocą ścieżki to można nieźle po obcinać kontury

Edit 2 Co do tła czyli tzw deseni gdzie mam wkleić desnie pobrane z neta ?

Zacznę od deseni żeby nie zapomnieć: w moim przypadku powinno wyglądać to tak: C -> użytkownicy -> nazwa użytkownika -> gimp 2.6 -> szukasz folderu patterns

Podam z resztą linka na wszelki wypadek ale już nie powinien się przydać, zwłaszcza, że gość wytłumaczył to trochę na "odwal się".

http://forum.dobrepr...ie-t114153.html

Przy pomocy inteligentnych nożyczek nigdy nie ciąłem. Niewątpliwie można ale nie wiem jak. Wycinając tą zwyczajną metodą po prostu trzeba odpowiednio przybliżyć (ja przybliżam chyba na 800 albo 1000%) i zaznaczać cierpliwie małymi kawałkami delikatnie zachodząc na nasz przyszły render, żeby tło nam nigdzie nie zostało. Z tego co zauważyłem gimp na właśnie tendencję do niedocinania niż do ścinania :) Bawienie się z tym jest nieco upierdliwe ale koniec końców z dobrym zaznaczeniem można zrobić wiele jeżeli nie wszystko.

I pamiętaj o zapisywaniu w PNG renderów, sama sygna już raczej technika dowolna ale może się zdarzyć, że będzie zbyt obszerna pamięciowo i trzeba będzie ją sprasować do JPEG

Problem jest w tym że pracuję na Gimpie 2.8 wchodząc do folderu nie ma żadnych .pat ani innych tego rodzaju :( Obecnie bawię nakładanie warstw z czym mam problem..

Chcę zrobiić jakiś obrazek,sygnaturkę jakieś tam kobiety na błękitnym tle i jeszcze aby w tle były jakieś pioruny albo coś takiego. I chcę to zrobić warstwowo. Mam zdjęcie już jakieś tam dziewczyny ale to jest cała tapeta więc muszę chyba wyciąć ją jako render prawda? Tylko jak potem nałożyć na siebie warstwy aby był fajny efekt.

Chcę zrobić coś takiego jak ten gościu na tym filmiku ( od 2 min)

Musisz pokombinować z trybami warstw poustawiać kolejno różne. Jedne będą średnie, jedne dobre a jeszcze do tej dolnej części pleców. Polecam też pobawić się nieco z filtrami, w zakładce kolory też balans kolorów i barwienie. Jak jeszcze będziesz mieć z tym problemy to pokaż filmik będzie mi łatwiej dać jakieś instrukcje.

Kurdę zapomniałem wstawić ten filmik hah ... chciałbym miej więcej podobny efekt zrobić

Niewątpliwie gościu wie więcej ode mnie jeśli o robienie sygnaturek chodzi. Jestem zdolny skrytykować, że piłkarz wali laserami z bara ale to kwestia gustu :)

Jeżeli chcesz zrobić podobny efekt to polecam pochłonąć ten filmik i robić podobnie kroczek po kroczku. Jeśli to twoja pierwsza sygnaturka to nie licz na fajerwerki, choć sygnaturka prawie zawsze wychodzi dobrze. Zastanów się, czy to, co jest na tym filmiku nie jest może za ambitne, bo nawet żeby zrobić sygnaturkę na szczeblu bliżej profesjonalnym trzeba w tym trochę ogaru. Zatem oglądaj, rób to co zdołasz, potem wskaż momenty których nie umiesz przelać na własną sygnaturkę (x:xx/y:yy - od do...) i postaram się to jakoś wyjaśnić a pewnie jeszcze ktoś lepszy w fachu będzie mógł pomóc.

A i zawsze warto mieć otwartą przeglądarkę na jakimś tutku nawet jeśli się nie zgadza z filmem powyżej.

Trochę offtop, ale pisze się skąd, a nie z kąd.

Popieram gimp'a jest prosty w obsłudze a do tego jest masa poradników które cię w tym podszkolą, moim pierwszym programem do efektów graficznych był gimp, nie jestem w nim specjalnie uzdolniony, ale daje ci słowo że sobie z nim łatwo poradzisz. Stronę na której możesz szlifować swoje umiejętności masz tu: http://www.gimpuj.in...ction=tutoriale rzycze miłego Gimpowania :)