System działa, a BIOS się zawiesza

Witam. Mam dość bardzo nietypowy problem z komputerem. Generalnie działa. Gry działają, temperatury w normie, system generalnie bardzo stabilny, nie ma blue screenów.

Problem pojawia się, gdy próbuje wejść do UEFI. Zawiesza się po prostu. Jest tylko okienko, widać kursor, ale jest zwiecha i nic nie reaguje. Próbowałem odzyskać z DUALBIOSa drugi BIOS, ale nic to nie dało. Wyjąłem baterię cmos, zrestartowałem go, nadal to samo.

Dodam, że podkręcałem procesor kiedyś, ale naprawdę robiłem to z głową.

To jest o tyle zagadkowe, że wszelkie uszkodzenia BIOSu uniemożliwyły by mi normalną pracę na komputerze, a tymczasem mogę na nim grać i robić wszystko jak gdyby nigdy nic.

Płyta główna to Gigabyte GA-f2A55m-DS2

Procesor to Amd x4 750k.

Zasilacz to Chieftec 700w, więc żaden nołnejm.

O co chodzi?

Gdzie w biosie masz myszkę czy coś ? Nie wiem, może sam bios jest uszkodzony, i trzeba nagrac na nowo.

Gdzie w biosie masz myszkę czy coś ? Nie wiem, może sam bios jest uszkodzony, i trzeba nagrac na nowo.

Mam UEFI, a tam jest obsługa kursora i nakładka graficzna.

http://download.gigabyte.eu/FileList/Utility/motherboard_utility_gbttools_gbt_atbios.exe

http://www.gigabyte.us/MicroSite/121/tech_a_bios.htm

Narzędzie do aktualizacji BIOS'u. Jeśli masz najnowszy to skorzystaj z metody trzeciej.

Pamiętaj, że robisz to na własne ryzyko.

Próbowałeś aktualizować bios przez program @Bios od firmy Gigabyte?

Toc, to jestem zacofany. A może coś go blokuje po prostu, podłączaj wszystkie urządzenia, zostaw tylko myszkę i klawiaturę i odpal. A jak nie coś ci się namieszało, i sam bios działa ale jakby powiedziec system od bisu już nie. A to dłuższa jazda jest jak go przywrócic.

Uwaga, uwaga. Zaczęło działać po tym, jak wypiąłem z USB... kierownicę.

A teraz wytłumaczy mi ktoś, dlaczego? Bo to bez sensu dla mnie zupełnie.

Swoją drogą, to nie jest mój jedyny problem z komputerem. Jest taka gra społecznościowa jak Second Life. I po jej wyłączeniu, jestem zmuszony do przeinstalowania sterownika graficznego, bo dzieje się to: http://i.imgur.com/9km667Q.jpg

Nie mam problemów z żadną grą i aplikacją, wszystko inne mi działa idealnie i nic się nie dzieje. Dodam, że instalowałem najnowsze sterowniki do grafiki. (HD Radeon 7790). Na forum owej gry zarzucają, że to wina mojej karty graficznej. Ale wtedy problem pojawiałby się gdzieś indziej też przecież... Ja gram w BF4 na wysokich detalach, a takie badziewie psuje mi sterowniki?

No zawsze jak masz robionego np. formata to muisz powyłączac wszystkie urządzenia przenośne, bo mogę zakłócic pracę formata a nawet instalacji systemu operacyjnego. Tak samo masz tam w boisie, gdzie są zgrane jedynie podstawowe sterowniki od "najpotrzebniejszych urządzeń".

Secend Life - to jest starsza gra, gdzie może nie potrzebuje najnowszych - a starego sterownika. To jest przestarzała produkcja, gdzie nie jest już wspierana przez twórców. Więc starsze gry na nowszych kartach nie zawsze muszą chodzic. Na upartego możesz poszukac fixa'a albo cos, jednak czy warto dla jednej gry się meczyc ?

Dlaczego? Dlatego, że UEFI to- bynajmniej moim zdaniem- niewypał. Można powiedzieć, że znam 3 osoby, które uparły się na instalację tego i wszystkie żałowały. Sam wiele o nim nie wiem, ale słyszałem, że ma jakieś tam dodatkowe opcje względem BIOSu i chyba pozwala na zabawę napięciami na niektórych kartach graficznych, na których producent nie przewidział takiej możliwości.

Ogólnie z w/w doświadczenia nie polecam zabawy z UEFI :) .

Dlaczego? Dlatego, że UEFI to- bynajmniej moim zdaniem- niewypał. Można powiedzieć, że znam 3 osoby, które uparły się na instalację tego i wszystkie żałowały. Sam wiele o nim nie wiem, ale słyszałem, że ma jakieś tam dodatkowe opcje względem BIOSu i chyba pozwala na zabawę napięciami na niektórych kartach graficznych, na których producent nie przewidział takiej możliwości.Ogólnie z w/w doświadczenia nie polecam zabawy z UEFI .

Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej, a uefi się nie instaluje tylko jest od razu już na płycie głównej O.o

Próbowałeś może odłączyć wszystkie urządzenia z portów w komputerze i podłączyć samą myszkę i klawiaturę, najlepiej spróbuj podłączyć inną.

Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej, a uefi się nie instaluje tylko jest od razu już na płycie głównej O.o

Poczytaj, można zmienić sobie BIOS na UEFI.

Spróbuj zrobić aktualizację BIOS'u i odpal komputer ze wszystkim podłączonym. Może też być tak, że problemu z kierownicą nie rozwiążesz, bo może to być błąd sprzętowy. Co do tego screena, to jeśli masz kartę na gwarancji, oddaj ją do serwisu na testy.

Poczytaj, można zmienić sobie BIOS na UEFI.

Umm... nie można, nic na ten temat w internecie nie znalazłem.

To słabo szukasz uszczypliwcu, szukaj pod hasłem Developer's EFI Environment. Linka ci nie podam, o nie, tak łatwo nie będzie. Jak chcesz kontynuować dyskusję to zapraszam na priv, bo bajzel się robi :] .

Witam. Mam dość bardzo nietypowy problem z komputerem. Generalnie działa. Gry działają, temperatury w normie, system generalnie bardzo stabilny, nie ma blue screenów.

Problem pojawia się, gdy próbuje wejść do UEFI. Zawiesza się po prostu. Jest tylko okienko, widać kursor, ale jest zwiecha i nic nie reaguje. Próbowałem odzyskać z DUALBIOSa drugi BIOS, ale nic to nie dało. Wyjąłem baterię cmos, zrestartowałem go, nadal to samo.

Dodam, że podkręcałem procesor kiedyś, ale naprawdę robiłem to z głową.

To jest o tyle zagadkowe, że wszelkie uszkodzenia BIOSu uniemożliwyły by mi normalną pracę na komputerze, a tymczasem mogę na nim grać i robić wszystko jak gdyby nigdy nic.

Płyta główna to Gigabyte GA-f2A55m-DS2

Procesor to Amd x4 750k.

Zasilacz to Chieftec 700w, więc żaden nołnejm.

O co chodzi?