Szanowna Redakcjo - szanuj siebie i ludzi!

Witam,

10 dni temu zostało opublikowane ogłoszenie na współpracownika w zakresie wyszukiwania i redakcji aktualności ze świata MMO - do dziś znakomita większość z osób, które podjęły wysiłek zgłoszenia się, nie spotkały się z żadną tudzież wiążącą odpowiedzią ze strony przedstawicieli Portalu.

Mam więc do prezekazania Wam kilka słów krytki, z której być może wyciągniecie wnioski na przyszłość, ponieważ profesjonalizm to cecha nie do przecenienia w dzisiejszym świecie - nawet jeśli dotyczy realizowania pasji.

po 1-sze: ogłoszenie nie zawierało formuły: "Redakcja rezerwuje sobie prawo do odpowiedzi jedynie na wybrane zgłoszenia." co obliguje Was do udzielenia odpowiedzi Wszystkim osobom, które zgłosiły swoją kandydaturę w procesie naboru.

po 2-gie: w Newsach już pojawiły się treści proponowane przez osoby biorące udział w naborze (co najmniej 2 przypadki), co przy braku zapisu dotyczącego możliwości publikacji próbnych tekstów zgłoszonych w ramach konkursu stanowi naruszenie praw autorskich - polecam zapoznanie się z zagadnieniem prawa do własności intelektualnej, autoryzacji i zgody na publikację.

po 3-cie: jeśli w Newsach pojawia się publikacja jednego z uczestników konkursu opatrzona nickiem (Wredny - btw. chyba należałoby pogratulować) co należałoby odczytywać jako rozpatrzenie kandydatur i zamknięcie procesu naboru, bez jakiejkolwiek informacji o rezultatach postępowania w formie podsumowawczej.

Reasumując - proszę Szanowna Redakcjo, mówiąc kolowialnie - "nie lećcie w ch...". Jestem głęboko rozczarowany Waszym zachowaniem ponieważ dotychczas traktowałem ten portal z szacunkiem i oceniałem go jako profesjonalne źródło informacji. Widząc jednak poziom zaangażowania w rekrutację, mam szczere wątpliwości co do kwestii Waszego profesjonalizmu.

Prawdopodobnie nie stracicie Czytelnika, aczkolwiek zgłaszam swoją rezygnację z udziału w naborze na NEWSMAN'a.

Pozdrawiam

Kein.

Ps.: mam nadzieję, że moje słowa przydadzą się Wam, aby w przyszłości uniknąć podobnych "dziecinnych" błędów, ponieważ profesjonalizm to nie dzieło przypadku i zburzyć jego poczucie można jednym zaniedbaniem.

warn_ico.png
Ciekawy psot, ale jest wulgaryzm ~ blaumro

Wyczuwam usunięcie tematu za 3, 2, 1 ... A tak na serio, to nic ten temat nie wniesie, bo redakcja/administracja jest taka jaka jest, czyli słaba i ma wyje*ane na to co inni myślą.

Wiem co mówię, jestem na tym forum/portalu od 3 lat :|

warn_ico.png
Wulgaryzm. I to system kropkuje wulgaryzmy, a nie użytkownicy, więc to żadne tłumaczenie, że niby jest jakaś cenzura ~ blaumro

Ja od tego ręce umywam. Nie interesuję się tym kto trafi na stanowisko newsmana oraz jak to wszystko jest prowadzone. Mogę ewentualnie pogratulować osobie, która się dostała ale nic więcej. Moja działka to kanał YT.

Sam brałem jakiś czas temu udział w naborze, na stanowisko redaktora. Nie powiem, żebym narzekał aczkolwiek w tym wypadku jestem nieco zszokowany postawą administracji.

@Xao - ależ tobie nikt niczego nie zarzuca :).

Widzę, że mieszane uczucia towarzyszą nie tylko mi :) A myślałem, że nepotyzm tylko w polskim rządzie się wygodnie usadowił :)

Nikt też się nie deklarował, że każdy z uczestników dostanie odpowiedź, amirite? pomijając fakt, że poszukiwanie może trwać, bo nowy newsman mógłby się nie przyjąć/możliwe też, że będzie potrzebny więcej, niż jeden. W każdym z przypadków jedyne, co robisz, to próba wymuszenia zamiany żadnych terminów na swoje, bo tak Ci wygodnie i niemoszeszsiedodzegadz ;_; 2. i 3. punkt to stek bzdur, ale mimo wszystko - why so serious?

to portal o grach mmo, w dodatku jest jaki jest, a nie urząd państwowy. Wyciągnij gumę z portek.

1. Ale nie zawierała również punktu "musimy odpowiadać na każde zgłoszenie", kropka.

2. Dobre sobie... chodzi Ci pewnie o PokePrzygodę. Problem w tym, że info o tej grze dostałem 2 tygodnie przed ów rekrutacją (mam na to dowody na PW), nie skopiowałem żadnego tekstu, więc o co masz pretensje?

3. Wredny nie będzie newsmanem. Wredny będzie pisał cotygodniowe raporty w RuneScape. Próbnym newsmanem została Lonate.

Reasumując, nigdy nie napisaliśmy nie napisałem, że jesteśmy profesjonalni. Nigdy też o to nie zabiegaliśmy... styl pisania newsów chyba jest najlepszym przykładem. Robimy to po swojemu.

Ale tak poważnie, jeśli poczułeś się "dotknięty", albo w jakiś sposób niedoinformowany, mogę tylko PRZEPROSIĆ w imieniu całego zespołu.

Dziękuję za odpowiedź - tego właśnie oczekiwałem - prostej zwięzłej informacji - myślę, że jest ona wartościowa również dla innych osób uczestniczących w konkursie.

Gratuluję wybranym i życzę im powodzenia w realizowaniu pasji :)

PS.: PlainLazy - nie hejtuj pisząc w emo-stylu -> "niemoszeszsiedodzegadz". Gdybym nie mógł się doczekać - pewnie zawitałbym wcześniej z takimi uwagami. Po prostu 2 tygodnie jest stndardem w dziedzinie HR na udzilenie odpowiedzi, ale widać pewne zaagadnienia są Ci po prostu obce... Niczego nie wymuszałem, zwłaszcza przekazując informację o rezygnacji z partycypowania w naborze - podjąłem jedynie decyzję, a wnioskami postanowiłęm się podzielić z Redakcją, której częścią chyba nie jesteś.

Pozdrawiam

Kein.

Skoro sytuacja została wyjaśniona to temat zamykam.

Miłego dnia

Oburzenie lekkie mogło byc, ponieważ nie było żadnej informacji kto zostął przyjęty. Lonate pisała newsy, a jej temat w rekrutacji nie był rozpatrzony ani pozytywnie ani negatywnie tylko tak leżał.

Autorowi tematu chodzi zapewne o news o Robocrafcie (dostałem też PW w tej sprawie). Nie doszukiwałbym się tutaj plagiatu ze strony guru (pojawiły się takie zarzuty). Każdy news, który pojawia się w sieci zwykle się bierze z jakiegoś źródła i tak naprawdę można powiedzieć, że każdy materiał jest plagiatem ponieważ został gdzieś odszukany. Informacja o Robocrafcie z całym szacunkiem nie jest odkryciem na miarę roku 2014 i z powodzeniem można znaleźć newsy o tej grze w innych miejscach. Do guru pisze sporo ludzi w sprawie różnych gier, na forum pojawił się temat o ROBOCRAFT jakiś czas temu i wątpie by news przez guru został jasno skopiowany od użytkownika startującego w rekrutacji. O plagacie moglibyśmy mówić gdyby tekst został chamsko przekopiowany do newsa, co oczywiście nie mogło i nie miało miejsca. O PokePrzygode też nie może chodzić ponieważ dostawaliśmy maila w sprawie tej gierki na długo przed rekrutacją.

Druga sprawa to nie rozpatrzenie zgłoszeń jako pozytywne/negatywne. Jedyne co mogę sobie zarzucić i za co z tego miejsca przepraszam to brak komunikatu w tej sprawie. Lonate została przyjęta na redaktora próbnego. Pozostałe zgłoszenia zostawiłem ponieważ jak wiadomo różne rzeczy się mogą zdarzyć. Nie chciałem więc rozpatrywać wszystkich jako negatywne albo dodawać kilku jako pozytywne, bo wtedy mogłoby dojść do sytuacji gdy ktoś otrzymałby złudne nadzieje. Zgłoszenia na newsmena traktuję jako baze potencjalnych zainteresowanych tą pozycją i w razie potrzeby będziemy do tej bazy sięgać i kontaktować z osobami.

Do osób biorących w rekrutacji:

Wybaczcie mi brak komunikatów. Przykro mi, że tak wyszło.

Robocraft? O grze dowiedziałem się dokładnie 3 stycznia, ale dopiero po 5-tym PW w tej sprawie ("guru, napisz o Robocraft, bo Wonziu coś tam") zdecydowałem się to wrzucić

ale jak zwykle ktoś szuka dziury w całym

Ja rekrutacje wziąłem sobie do serca na 100 % i dokładnie dzień po napisaniu podania zabezpieczyłem się pięcioma newsami swojego autorstwa na jakieś 7 dni do przodu.

Wszystko było dopięte na ostatni guzik i czas jaki poświęciłem też był całkiem spory, ale brałem pod uwagę to, że mogę się nie dostać...

Przez kilka dni odkładałem różne sprawy związane z pracą poza komputerem no, ale w końcu dałem sobie siana...

Mój plan wyglądał tak by pracować normalnie, a po tym praca z newsami, dziewczyna i życie. Jako, że jednak nie mogłem już znieść tego czasu wolnego to byłem zmuszony brać nadgodziny i teraz pracuje od 11 do 15 godzin dziennie.

Trochę jestem zawiedziony tylko brakiem odzewu bo jednak, żadna frajda siedzieć tyle w robocie, ale z drugiej strony nie chce dostać świra grając pół dnia w gry.

W dalszym ciągu czekam na jakiś znak z waszej strony i mam nadzieje, że jednak nie popadnę w pracoholizm... he he ;)

W życiu bym nie pomyślał, że ta osoba, która teraz pisze próbne newsy wgl dostanie się na te próbę, a jednak się dostała.

Myślałem, że raczej będzie to ktoś z grona znajomych itd. :P czyli wyglądało by to tak jak to zwykle bywa.

Tak czy siak widać, że jednak szukacie konkretów i to się chwali.

Szkoda tylko, że podszedłem do tego bardziej poważnie od was :P, no ale to tylko przykład na to, że nie trzymałem się swojej świętej zasady ;D, a mianowicie "nie ma co się spuszczać"

Jednak w życiu nie wszystko wygląda tak jak na filmach i ludzie to ludzie :D i przez chwile poczułem się ważny he he :D

Jednak już wróciłem na ziemie i w dalszym ciągu czuje ten luzik panujący na portalu.

I tak sobie nawet czytam w pracy gazetkę z grami i wpadłem na pomysł by może kiedyś stworzyć taką jakąś gazetkę, ale ze świata mmo? ;D

Jestem wielkim fanem czytania książek i gazet które mogę trzymać w dłoniach i to mną też pokierowało.

Człowiek jak się nudzi to jednak czasem na coś wpadnie.

I dla osób które musiały znosić na SB moje wypociny na temat tej posady przez wiele dni... xD !!! TO JESZCZE NIE KONIEC !!!

Pozdrawiam was ! i ciesze się, że taki temat powstał bo jednak chciałem napisać wam kilka tych bajerków.

Witam,

10 dni temu zostało opublikowane ogłoszenie na współpracownika w zakresie wyszukiwania i redakcji aktualności ze świata MMO - do dziś znakomita większość z osób, które podjęły wysiłek zgłoszenia się, nie spotkały się z żadną tudzież wiążącą odpowiedzią ze strony przedstawicieli Portalu.

Mam więc do prezekazania Wam kilka słów krytki, z której być może wyciągniecie wnioski na przyszłość, ponieważ profesjonalizm to cecha nie do przecenienia w dzisiejszym świecie - nawet jeśli dotyczy realizowania pasji.

po 1-sze: ogłoszenie nie zawierało formuły: "Redakcja rezerwuje sobie prawo do odpowiedzi jedynie na wybrane zgłoszenia." co obliguje Was do udzielenia odpowiedzi Wszystkim osobom, które zgłosiły swoją kandydaturę w procesie naboru.

po 2-gie: w Newsach już pojawiły się treści proponowane przez osoby biorące udział w naborze (co najmniej 2 przypadki), co przy braku zapisu dotyczącego możliwości publikacji próbnych tekstów zgłoszonych w ramach konkursu stanowi naruszenie praw autorskich - polecam zapoznanie się z zagadnieniem prawa do własności intelektualnej, autoryzacji i zgody na publikację.

po 3-cie: jeśli w Newsach pojawia się publikacja jednego z uczestników konkursu opatrzona nickiem (Wredny - btw. chyba należałoby pogratulować) co należałoby odczytywać jako rozpatrzenie kandydatur i zamknięcie procesu naboru, bez jakiejkolwiek informacji o rezultatach postępowania w formie podsumowawczej.

Reasumując - proszę Szanowna Redakcjo, mówiąc kolowialnie - "nie lećcie w ch...". Jestem głęboko rozczarowany Waszym zachowaniem ponieważ dotychczas traktowałem ten portal z szacunkiem i oceniałem go jako profesjonalne źródło informacji. Widząc jednak poziom zaangażowania w rekrutację, mam szczere wątpliwości co do kwestii Waszego profesjonalizmu.

Prawdopodobnie nie stracicie Czytelnika, aczkolwiek zgłaszam swoją rezygnację z udziału w naborze na NEWSMAN'a.

Pozdrawiam

Kein.

Ps.: mam nadzieję, że moje słowa przydadzą się Wam, aby w przyszłości uniknąć podobnych "dziecinnych" błędów, ponieważ profesjonalizm to nie dzieło przypadku i zburzyć jego poczucie można jednym zaniedbaniem.

warn_ico.png
Ciekawy psot, ale jest wulgaryzm ~ blaumro