Cześć jestem na kierunku biologiczno-chemicznym w liceum już leci drugi rok, lubię się uczyć i mam nadal zamiar to robić aby napisać maturę jak najlepiej, jednak mam mały problem mianowicie nie mogę wymyślić sobie zawodu w, którym bym siebie widział a więc nie wiem na jaki kierunek studiów się udać. Dodam że wole bardziej chemię niż biologię. Zastanawiałem się nad biotechnologią (wiem że ma w nazwie biologia, ale np. na studia do Wrocka na biotechnologię liczy się bardziej chemia niż biologia 2x bardziej), ale z drugiej strony nie wiem czy to jest to co chciał bym robić. Po studiach chciał bym wyjechać do Uk lub Irlandii,więc nie przejmuję się zbytnio zarobkami w Polsce bo wiem że zawody z tych kierunków są tutaj nie doceniane. Ale myślę że jeżeli była by fajna praca po tych kierunkach w Polsce z dobrą płacą to mógł bym zostać, nie mam zamiaru iść na Medycynę bo znam własne możliwość i wątpię że udało by mi się na nią dostać. Ktoś by mógł by się zapytać po co tak szybko przejmuje się wybranie kierunków studiów, sprawa jest prosta chcę mieć motywacje,cel, który jeszcze bardziej zachęci mnie do nauki. Od ludzi czytających ten post chciał bym usłyszeć jakieś propozycję kierunków studiów po takich maturach a później jaką pracę wybrać, możecie też powiedzieć mi coś o biotechnologii żebym lepiej się z tym zapoznał bo z czytania jakiś stron większość mija się z prawdą. Miło by mi było jakby też wypowiedziały się osoby, które są po maturze z biologi i chemii po jakiś tam studiach oraz teraz pracują. Muszę się przyznać że jestem materialistą i nie mam zamiaru pracować za małe pieniądze ( nie mam zamiaru pracować za małe pieniądze dlatego się uczę chcę się uczyć i na studiach też chciał bym zrobić doktorat), dlatego ludzi dla których pieniądze to temat tabu nie zapraszam. Lubie biologię i chemię prawie w każdej dziedzinie, ale na pierwszym miejscu stawiam moje godne życie w przyszłość.
Szkoła, przyszły kierunek studiów
Żeby osiągnąć wszystko co pisałeś musisz się skupić na wyborze zawodu który będzie ci odpowiadał, czyli którego elementy będą cie interesować i którego płaca będzie cię zadowalała... czyli przeglądaj oferty pracy, dowiaduj się o zarobkach... gdy już znajdziesz coś godnego uwagi szukaj wymagań pracodawców co do wykształcenia.. i wtedy będziesz miał motywacje oraz będziesz wiedział jakie wykształcenie potrzebujesz... nie ma innej drogi niż spojrzenie na wszystko z większego obrazu.
Co do wykształcenia.. za czasów twoich dziadków studia dawały ogromne możliwości ale tylko dlatego że mało osób je miało... teraz praktycznie każdy je ma więc papiery 80% studiów nie są przydatne, zdziwiłbyś się ile magistrów i doktorów pracuje teraz w sklepie na kasie czy taksówce.. bo wyższe wykształcenie w tych czasach nic nie gwarantuje bo za dużo osób je ma, dla większości ludzi zamiast iść na studia było by lepiej od razu zacząć pracę, bo w większości zawodów liczy się bardziej twoje doświadczenie niż wykształcenie.
Dlatego jeśli nie jesteś jeszcze pełnoletni zrobiłbyś sobie zawodowo ogromną przysługę w przyszłości jeśli teraz zacząłbyś legalną dorywczą pracę, czy po szkołę w tygodniu, czy tylko w weekendy przez parę godzin... nie musi być nic bardzo ambitnego, zwykła fucha w fast foodzie czy przy roznoszeniu ulotek.. bo gwarantuje ze na przyszłym pracodawcy zrobi znacznie większe wrażenie że byłeś taki ambitny i zdyscyplinowany ze pracowałeś kiedy nie musiałeś niż papier jakiejś nieznanej uczelni.
Czy to w Polsce, czy w UK, znajdź listę deficytowych zawodów, przefiltruj przez te z lepszymi zarobkami, minus te które na bank odpadają dla Ciebie. Z tego co zostanie wybierz coś już teraz i zacznij zawczasu uczyć się w tym kierunku. Praca dorywcza może dać Ci jedynie jakieś rozeznanie jak to wygląda później w dorosłym życiu, ale dla 90% pracodawców nie będzie to nic warte, jeśli nie ma związku ze stanowiskiem o które się ubiegasz. Kształcenie się w kierunku hobby, nawet jeśli się wie że kokosów nigdy z tego nie będzie, jest dla mnie po prostu ślepym zaułkiem. Będziesz się potem kisić we własnych głupich decyzjach, z przeświadczeniem, że "nie ma w tym kraju pracy dla ludzi z moim wykształceniem" ^^
Wybrałeś już kierunek? Sam studiuje w Anglii, przy czym pracuje na pełny etat. Jestem ciekaw co wybrałes i co zamierzasz robić.
Cześć jestem na kierunku biologiczno-chemicznym w liceum już leci drugi rok, lubię się uczyć i mam nadal zamiar to robić aby napisać maturę jak najlepiej, jednak mam mały problem mianowicie nie mogę wymyślić sobie zawodu w, którym bym siebie widział a więc nie wiem na jaki kierunek studiów się udać. Dodam że wole bardziej chemię niż biologię. Zastanawiałem się nad biotechnologią (wiem że ma w nazwie biologia, ale np. na studia do Wrocka na biotechnologię liczy się bardziej chemia niż biologia 2x bardziej), ale z drugiej strony nie wiem czy to jest to co chciał bym robić. Po studiach chciał bym wyjechać do Uk lub Irlandii,więc nie przejmuję się zbytnio zarobkami w Polsce bo wiem że zawody z tych kierunków są tutaj nie doceniane. Ale myślę że jeżeli była by fajna praca po tych kierunkach w Polsce z dobrą płacą to mógł bym zostać, nie mam zamiaru iść na Medycynę bo znam własne możliwość i wątpię że udało by mi się na nią dostać. Ktoś by mógł by się zapytać po co tak szybko przejmuje się wybranie kierunków studiów, sprawa jest prosta chcę mieć motywacje,cel, który jeszcze bardziej zachęci mnie do nauki. Od ludzi czytających ten post chciał bym usłyszeć jakieś propozycję kierunków studiów po takich maturach a później jaką pracę wybrać, możecie też powiedzieć mi coś o biotechnologii żebym lepiej się z tym zapoznał bo z czytania jakiś stron większość mija się z prawdą. Miło by mi było jakby też wypowiedziały się osoby, które są po maturze z biologi i chemii po jakiś tam studiach oraz teraz pracują. Muszę się przyznać że jestem materialistą i nie mam zamiaru pracować za małe pieniądze ( nie mam zamiaru pracować za małe pieniądze dlatego się uczę chcę się uczyć i na studiach też chciał bym zrobić doktorat), dlatego ludzi dla których pieniądze to temat tabu nie zapraszam. Lubie biologię i chemię prawie w każdej dziedzinie, ale na pierwszym miejscu stawiam moje godne życie w przyszłość.