Szlachcice Czyli jaki mam Herb

Cześć wszystkim ;]

Z racji że strasznie mi się nudzi zaproponuję pewien temat ;] a mianowicie chodzi mi o moje/wasze pochodzenie :)

Czyli tak...Macie jakiś własny herb rodzinny i czy wywodzicie się z jakiegoś szlacheckiego rodu.

Podam wam przykład jak miało by to wyglądać.

Nazwa Herbu: Janina (herb szlachecki)

Opis:W polu czerwonym tarcza fioletowa lub brunatna. Klejnot: pawi ogon. Starsze informacje mówią o tarczy srebrnej i polu czerwonym lub niebieskim a w klejnocie dwóch rogach bawolich na których zatknięte ryby.

Herbowni:Bidzińscy, Biedzieńscy, Bieleccy, Branwiccy, Brzeżeńscy, Gabańscy, Gabońscy, Giełczewscy, Hołubiccy, Janik, Janikowscy, Janowscy, Jaroszewscy, Jaszczowscy, Kańscy, Kaszewscy, Kołaczkowscy, Korzeniewscy, Kwaskowie, Łąccy, Narajowscy, Obleccy, Pełkowie, Piaseccy (wg Trees), Podlodowscy, Potoccy, Prusak, Przezwoccy, Rzeczyccy, Smosarscy, Sobeslaw, Sobowicz, Sobczak, Sobczyk, Sobiescy (Jan III Sobieski), Suchodolscy, Tarnawscy, Unieszowscy, Urzażowscy, Wierzbięta, Winiarscy, Woliccy, Zaduscy, Zawadzcy, Zawieprzcy, Zuliccy, Żurowscy, Mikołajewicz,

Kilka Informacji od siebie: Hmmmm...zaliczam się do rodu Tarnawskich no i jak widać z pod tego herbu wywodzi się także Jan III Sobiecki ;] no więc miło :P

Herb jako Grafika:

200pxpolcoajaninasvg.png

Informacje zwinięte z Wikipedii no ale ;p

Na takiej zasadzie może to wyglądać.Poszperajcie chwilę w google może coś znajdziecie ;]

Tzn wiesz to od rodziny czy wygooglowałeś bo jeśli tak to wcale nie znaczy, że należysz do jakiegoś rodu tylko dlatego, że nosisz takie a nie inne nazwisko.

@Kruszyn99

dokładnie, ja znam wiele osób o moim nazwisko a w żaden sposób nie jesteśmy ze sobą spokrewnieni

to coś w stylu człowiek biały i człowiek czarny,

człowiek biały jest rodziną z człowiekiem białym, a czarny z czarnym

(kolor skóry został podany przypadkowo i przykładowo, w żaden sposób nie miał być ubliżeniem dla kogokolwiek)

Jestem spokrewniony ze strony matki z dziadków itd.

Ale nie chodzi nawet o to czy jestem wiec moglibyście coś napisać na temat a nie się wymądrzać ;]

Moi przodkowie byli plebsem i cieszy mnie to bo przynajmniej w teorii nie byli przepelnieni pycha, chciwoscia i cynizmem jak Szlachta.

Moi przodkowie byli plebsem i cieszy mnie to bo przynajmniej w teorii nie byli przepelnieni pycha, chciwoscia i cynizmem jak Szlachta.

Rozumowanie chorego 20+ latka ^^ nie no ale trochę racji w tym masz ;]

Rozumowanie chorego 20+ latka ^^ nie no ale trochę racji w tym masz ;]

Po czym stwierdzasz, ze jestem chory? Podaj argumenty bo wyglada to jak obrazanie mnie. Obudz sie malutki.

Nie obrażam gdzieś by znowu ;)

Aleeee, ten temat jest ostro, sadomacho beznadziejny. Jeżeli się ludzie nie dostosują do niego to zamknę.

ja szukałem, ale nie znalazłem,

najwidoczniej ktoś sobie wymyślił wszystko i ja nie istnieję, nawet najmniejszej wiadomości chociażby o plebsie ;p

Właśnie zapytałem się mojej kochanej babci czy posiadamy jakiegoś szlachcica w rodzinie i o dziwo tak. Pradziadek mojej babci czyli mój prapradziadek pochodzi z rodu medyńskich (herbu nie posiadam) na terenie Kalisza posiadał kamienice przy obecnej alei wolności koło parku oraz jakąś posiadłość ziemską poza terenem Kalisza. Z opowiadań babci dowiedziałem się też, że przegrał to wszystko w karty... (uzależnienia w mojej rodzinie to jakieś przekleństwo). I co z tego wynika- tak na prawdę nic, żyje mi się tak samo jak każdemu Polakowi w średnim mieście bez większych widoków na dobrą prace.

@szanujzielen:

Najlepszym źródłem informacji będą nasi dziadkowie więc zapytaj się ich jeśli jeszcze żyją i nie mają jakiś zaników pamięci (bez obrazy).

Ja jestem zwolennikiem zapisu z konstytucji marcowej :)

Rzeczpospolita Polska nie uznaje przywilejów rodowych ani stanowych, jak również żadnych herbów, tytułów rodowych i innych z wyjątkiem naukowych, urzędowych i zawodowych.

Cree popieram to jak najbardziej bo to nie żaden powód żeby się chwalić etc tym bardziej, że teraz "szlachcic" będzie zapychał za grosze u wieśniaka jeżdżącego mercedesem sad but true...

Na dobrą sprawę przepis powstał i znikł w okresie międzywojennym, a potem historia zrobiła swoje. Okres powojenny, komunizm, młoda demokracja.

Mi kiedyś ojciec wspominał, że dokopał się do naszego herbu i faktycznie moi przodkowie byli szlachcicami, ale jakoś nie czuję się tym wywyższony, czy coś. Co był o to było, trzeba żyć przyszłością.

Widzicie no to ciekawie przegrać wszystko wszystko w karty ; DD

Nie chodzi przecież o wywyższanie się po prostu trochę mnie ciekawiło czy ktoś ma coś podobnego na forum i widzicie nawet hazardzista się znalazł ; D

Godziemba: 200px-POL_COA_Godziemba.svg.png

Trzaska:

200px-POL_COA_Trzaska.svg.png

Ja mam nawet dwa :P Nie mam pojęcia czy moi przodkowie byli szlachtą i mało co mnie, to obchodzi. Sobie mogę co najwyżej trzasnąć jeden z herbów na tarcze w Mount & Blade.

Ja tam bym sie wstydzil za takich przodkow pokroju szlachty. Moze nie tyle, ze wstydzil, ale nie rozgadywal na prawo i lewo o tym.

Powiem ci że jakoś nie kręci mnie rozgadywanie że coś łączy mnie z szlachtą ^^ nie wiem nawet czemu by to służyło ;p

PS.@Zurek dość ciekawe znalazłeś te herby ; D

to coś w stylu człowiek biały i człowiek czarny,człowiek biały jest rodziną z człowiekiem białym, a czarny z czarnym

Ojjj, to jest bardzo kruchy argument... bo biały może być z czarnym sporkewniony jeśli ma rodziców kolorowych.