Szprzet do Grania

Witam mam do wydania 3000-3400zł na komputer interesuje mnie tylko jednostka. Nie bede go podkrecał bo sie na tym nie znam zalezy mi na sprzęcie który mogłby pociągnąc Battlefielda3 albo Skyrima lub inne nowe gry na ultra detalach i jak najlepszej rozdzielczosci.

hehe błagam Cię, za 2000zł juz spokojnie taki kupisz sprzęcior :) . Brat kupił ostatnio za 1800 i mu hula wszystko full detale.

Poszukaj na allegro:)

hehe błagam Cię, za 2000zł juz spokojnie taki kupisz sprzęcior . Brat kupił ostatnio za 1800 i mu hula wszystko full detale. Poszukaj na allegro:)

Komp z allegro? Milcz ciach, wprowadzająca ludzi w błąd. KOMPY Z ALLEGRO TO SHIT.

warn_ico.png
Za obrazę innego użytkownika, 10/10, więc ban na 72h. - Cree

No dobra. kompa kupie sobie w sklepie na miescie a temat załozyłem z mysla o pomocy a nie kłotni. Może więc ktos pomóc??

hmm kompy z allegro to shit? a co w nich takiego złego ? : ) Sprzęt dają dobry, można sobie sprawdzić parametry sprzętu i zobaczyć że nie robią w konia. W sklepie zapłaci drożej i nie będzie miał takiego efektu. PolskiKill jak chcesz ze sklepu to obczaj www.x-kom.pl a Volgerd powinien dostać warna za obraze forumowicza.

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+FX-8150;1:ASUS+M5A88-V+EVO;3:KHX1600C9D3X2K2%2F8GX;4:ASUS+HD6950+2GB+DCII;5:SEAGATE+ST3500413AS;6:CM+CM-690+II+BLACK;7:CHIEF+CFT+650-14CS;8:LG+GH-22LS50+B+O masz poskladalem nacisnij przejdz do konfiguratora i twojego zestawu i masz.jak chcesz tanszy to mow.

U tanszy i procka i5 najlepiej

To za ile?;d i5 sie nie oplaca.nie jestem fanboyem amd ale mam porownanie u siebie moze byc rownie dobrze phenom np 980 jak nie chce ci sie podkrecac.wydajnosc wyzsza niz i5 a tanszy.:) tak zlozylem bo napisales 3-4;d

intelowi odbilo bo ma duzo kasy teraz.jak karta amd to proc najlepiej tez.ja tak mam.a 6950 to super karta:)

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:AMD+X6+II+1075T+AM3;1:ASUS+M5A88-V+EVO;3:KHX1600C9D3X2K2%2F8GX;4:ASUS+HD6950+2GB+DCII;5:SEAGATE+ST3500413AS;6:CM+CM-690+II+BLACK;7:CHIEF+CFT+650-14CS;8:LG+GH-22LS50+B+O tak czy jeszcze zejsc?czy mam ci zmienic na nvidia+intel?choc to strasznie nie oplacalne wg mnie.mam swoje zdanie na ten temat bo mam akurat tak ze 2 piece stoja w domu za podobna kase kupione w podobnym czasie(jeden dziewczyny) i z nudow porownywalem i moj sprawuje sie lepiej:)

jak chcesz moge taniej mi to wsio rybka:) taki komp co zlozylem za 3700 ci spokojnie na 5 latek starczy nawet jak next gen gier wyjdzie w tym roku to i tak:) oczywiscie 5 latek grania na wysokich w miare ustawieniach.a bf(ultra 1920:1080) 3 to ci bedzie na 60 fpsow latal na takim:) jeszcze co do intela to od mniej wiecej 3 4 lat wcale nie sprawuje sie lepiej w grach niz amd.sasiedzi z niemiec tez maja bardzo dobre procesory aktualnie.

intel moze fakt faktem ma podzespoly troszke lepszej jakosci ale jest duzo drozszy.ale jesli koniecznie chcesz intela to moge zrobic i tak.wiec?

Ok dzieki kolego jak kupie to napisze :)

jak moglem pomoc to fajnie:) napisz co to za piecyk kupiles:)

Ja powiem tyle. Jak masz sklep komputerowy to wal w I5 2500k(bardzo ciekawy procesor), z 8GB DDR3 ramu(nie oplaca sie wiecej), dysk 500GB starczy na bank(nie bierz wiekszego bo za nim go zapelnisz beda juz tansze SDD). Co do grafiki to albo GF 560 TI OC 1GB DDR5 albo jakis GF 570....

Plyte glowna niech ci wybiora pod proca i masz zestaw ktory ciagnie BF3 na ultra i kazda inna gre.

Nie baw sie w AMD. A jak pod BF3 to nie baw sie w grafiki ATI.

Stary.Ja mam phenoma 965 (4.2ghz) ati 5970 12 gb ram 1600 kingstona i bf chodzi 55 60 fpsow.to mu nie gadaj zeby sie nie bawil w amd.kart ati juz nie ma tak btw.amd jest zwyczajnie bardziej oplacalne.i5 jest 200 zl drozsza i ma mniej cachu l2 bardziej wykorzystywanego w grach niz l3.a co do karty.6950 jest wydajniejsze niz gtx 570 a 2 razy tansze niz gtx580.to mu nie gadaj zeby nvidie kupowal bo jest droga w tym momencie.moze za 2 3 lata znowu stanieje.i co do gier obojetnie czy nvidia czy amd stery nie sa juz robione tylko pod nvidie tak jak 10 lat temu.wiec spokojnie mozesz kupic to co poskladalem.:)

i do tego 6950 bierze 50W mniej pradu niz gtx570 a do gtx560ti nawet go nie porownywac bo gtx560ti ma duzo gorsza wydajnosc

Czemu nie komputery z allegro ? Bo mają słabe podzespoły, nie mówię tutaj o procku, karcie graficznej, ramach... Tylko o marnym dysku, płycie głównej i nołnejmowym zasilaczu który gdy się spali pociągnie za sobą kartę, procek, płytę ;)

Mój zestaw;

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=40646

Alesana,dlatego jest coś takiego jak kontakt ze sprzedającym i ogólne zapoznanie się ze sprzętem. Raczej niewielka ilość ludzi kupuje ''na ślepo'' sprzęt bo zaraz im pada. W aukcji zawsze zawarte jest jaki sprzęt posiada parametry . Brat ma kompa z allegro juz ponad rok i nadal śmiga na pełnych obrotach. Teraz są zarąbiste oferty , kompy o -30% taniej. Dlatego uważam że warto. Możesz także kupić ''na sztuki'' osobno + obudowa na komputer i składasz całość, wtedy masz pewność że nie dali Ci fake sprzętu.

Alesana,dlatego jest coś takiego jak kontakt ze sprzedającym i ogólne zapoznanie się ze sprzętem. Raczej niewielka ilość ludzi kupuje ''na ślepo'' sprzęt bo zaraz im pada. W aukcji zawsze zawarte jest jaki sprzęt posiada parametry . Brat ma kompa z allegro juz ponad rok i nadal śmiga na pełnych obrotach. Teraz są zarąbiste oferty , kompy o -30% taniej. Dlatego uważam że warto. Możesz także kupić ''na sztuki'' osobno + obudowa na komputer i składasz całość, wtedy masz pewność że nie dali Ci fake sprzętu.

Udusze... Łap linka tu masz wyjaśnione: http://forum.pcformat.pl/FAQ-Jak-gdzie-i-za-ile-najlepiej-kupic-komputer-Czego-unikac-Czyli-STOP-GOTOWCOM-t. PCFORMAT jest profesjonalnym serwisem, który zna się tyle na sprzęcie, którego ty prawdopodobnie nigdy nie ogarniesz. Jeżeli miałbyś coś pojęcia o komputerach to byś wiedział, że takich komputerów się nie kupuje. Uważasz, bo komputer ma 8GB ramu, procka 4x3=12GHZ(wOw), kartę 1024mb i myślisz, że to komputer, który pociągnie gry na następne 4 lata. Niestety rzeczywistość jest inna: Ramy mogą być słabymi kościami DDR2, stare procki z słabymi pamięciami Cache na starej technologi i karty z szynami do podcierania dupska oraz z pamięciami DDR3, które nawet BF3 na niskich nie pociągnie. Najbardziej przykuwające elementy są najbardziej mylne i osoby, które się mało na komputerach znają często kupują gówna dziwiąc się gdy się spalił lub jest niska wydajność.

Przypomnę, że przytoczyłem o częściach tych 'najważniejszych'. Jest jeszcze dysk twardy, zasilacz oraz płyta główna, części które na pozór wyzwalają smiech, niestety one są tak samo ważne jak inne podzespoły. Tutaj jest magia sprzętu komputerowego. Znając się tyle co to karta ile ma MB i tak dalej, nie oznacza się specem komputerowym. Na przyszłość nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo mogą przez to cierpieć w przyszłości. Jeżeli mi nie wierzysz to proszę...ludzie z PCLAB.pl, PCFORMAT.pl, CHIP.pl, BENCHMARK.pl(nie ma zakazu reklamowania) powiedzą Ci to samo! I nie podważaj moich argumentów jako nie stosownych, bo chyba rozniosę.

Miałem się nie odzywać w tym temacie, ale nie wytrzymałem... I tak, jestem z siebie dumny. :rolleyes:

Stary.Ja mam phenoma 965 (4.2ghz) ati 5970 12 gb ram 1600 kingstona i bf chodzi 55 60 fpsow.to mu nie gadaj zeby sie nie bawil w amd.kart ati juz nie ma tak btw.amd jest zwyczajnie bardziej oplacalne.i5 jest 200 zl drozsza i ma mniej cachu l2 bardziej wykorzystywanego w grach niz l3.a co do karty.6950 jest wydajniejsze niz gtx 570 a 2 razy tansze niz gtx580.to mu nie gadaj zeby nvidie kupowal bo jest droga w tym momencie.moze za 2 3 lata znowu stanieje.i co do gier obojetnie czy nvidia czy amd stery nie sa juz robione tylko pod nvidie tak jak 10 lat temu.wiec spokojnie mozesz kupic to co poskladalem.i do tego 6950 bierze 50W mniej pradu niz gtx570 a do gtx560ti nawet go nie porownywac bo gtx560ti ma duzo gorsza wydajnosc

Blagam cie czlowieku... Ja mam Q9550 4x2,83Ghz(@3,5Ghz), 8GB DDR3 i Asus GF 560 OC DirectCUII 1GB DDR5(plus to co mi sie udalo z niej dodatkowo wydusic (1001/1150 + podbicie napiec). I na rozdzialce fullHD mam plynne 50~55 FPSow na ultra. Niby gorszy komp a takie same rezultaty :).

Nie mowie ze Karty ATI sa gorsze od Nvidia bo nie sa. Ale pieknie sa opisane problemy z kartami ATI na forum battlefielda. A co do Procesorow to jednak Intel jest wydajniejszy do podkrecania i do grania niz AMD. Moj koleszka ma I5 z chlodzeniem Zalmana na na proca i dodatkowo "owiatrakowana" obudowe i proca pojechal na stabilne 5,2Ghz. Questions?

Ale jak juz o ATI 6950 mowa. ATI lubi isc w strone kart 2-rdzeniowych... Szkoda ze ta BECZKA ktora jest nazywana karta jest 10% wydajniejsza od malej karty GF 560(swoja droga testy mowia o czystej 560-tce... nie widzialem tych podkreconych ;)) A jej rozmiary sa kolosalne. I nie wiem kto ci powidzial ze ejst wydajniejsza od 570tki(pokaz mi taki test na sieci). A ja tu zrobie inny myk. Kupuje plyte pod 2 sloty na karte i lacze w SLI 2 karty GF 560(hyh obie zajmuja mniej miejsca niz 1 6950) i mam grafike wydajniejsza od GF 590 i tansza ;).

Aha osobnicy ktore mowia ze na allegro mozna kupic fajne zestawy za niska cene nie maja pojecia o komputerach tudzież powinny sie rozpedzic i jebnac placka w sciane. A jak mi ktos nie wierzy niech mi poda gotowy zestaw z allegro. Z wielka chęcią wytknę mu slabe podzespoły komputera.

freq wejdz na benchmarka poczytaj o tej karcie.co do procka.jak by on mial 8k na kompa to wsadzilbym mu nawet i i7 najlepszego ale kasa tez sie liczy a phenom na poziomie cenowym i3 ma wydajnosc i5 badz lepiej

Jak sie nie ma nic mądrego do powiedzenia, to sie nic nie gada.

taka stara zasada.

Nikt mądry nie kupuje sprzętu na allegro bo:

- są sklepy internetowe renomowane, które mają swoją fizyczna siedzibę. A nie pan z allegro mający sprzęt w piwnicy.

- Sklepy internetowe takie np jak komputronik czy apollo maja swoje sieci sklepów w całej Polsce. To oznacza tańszy sprzęt bo mają rabaty. Jak coś się zepsuje, to zanosisz do sklepu. A nie wysyłasz nie wiadomo gdzie.

- Na allegro robią zestawy które są efektowne ale nie efektywne. Są podzespoły lepsze i gorsze. Oni wciskają te gorsze ale ważne, że procesor ma 4x3.0 GHz. Pamięci 8 gb 1333 najtańszych. Grafika dużo MB. TYPOWE LECENIE NA LUDZKIEJ GŁUPOCIE I NIEWIEDZY.

- wiadomo, że sa aukcje gdzie sprzedają dobry sprzęt. Bo mogą dać niższą cenę z racji niższych kosztów prowadzenia działalności. Tylko na taki trafić to trzeba mieć farta. Bo wiekszość woli wiecej dla siebie a nie niższą cene dla klienta.

- bo właśnie nigdy nie wiesz czy nie dali ci fake sprzetu. Np używanego. A nie otworzysz budy bo gwarancja 2 letnia. Upssssssss.

Ja polecam sprzet kupować w sklepach realnych a nie internetowych. Mało to sie na pclabie oczytałem ze ktoś kupił coś na internecie, przyszło niesprawne, ale sprzedawca odmówił wymiany bo powiedzial, że on wysłał sprawne i pewnie klient zepsuł bo chce zwrotu. I nie da sie jednoznacznie ustalić czy naprawde wysłał sprawne, czy zepsute.

Pamiętam też jak składałem z bratem kompa i wszystko było(a części były drogie bo w kwietniu tego roku było to i7 960 czy płyta asus r3e) już gotowe do składania. Prawie wszystko. Na internecie kupowaliśmy noctue d14 i obudowe. Noctua z proline doszła po 2 dniach. Obudowa kupiona na allegro w jakimś małym sklepiku(bo brat chciał właśnie taką a w proline byłaby za kilka dni) we środę nie zdążyła dojść do soboty. Zrezygnowaliśmy i zamówiliśmy w proline. Doszła w wtorek. Bo taki mały sklepik zlał pewnie sprawę bo nie było wystarczająco zamówień wiec nie robili wysyłek.