Szukam anime - Romans/Dramat/Komedia

Witam. Poszukuję jakiegoś ciekawego anime na coraz dłuższe wieczory. Jako że z powyższych gatunków mam na koncie tylko kilka pozycji, chciałem się zapytać, co możecie polecić? Szukam czegoś w rodzaju Clannad ( zwłaszcza After Story ), Toradora, Kanon, Angel Beats, Anohana. Bardziej interesuje mnie bardziej ( masło maślane ) "dramatyczne" a'la Clannad, Kanon i "smutaśne" a'la Toradora podejście do tematu romansu. Nie szukam typowej komedii o tej tematyce, gdzie te wątki dramatyczne właśnie są mało widoczne. Po prostu Anime musi wrzucić moje jaja do blendera, albo przycisnąć je betonowym klocem, tak jak to zrobił After Story. Czas wydarzeń, zdecydowanie preferuję współczesne życie zwykłych ludzi ( najlepiej na przedziale liceum/studia - ogólnie młode człowieki :) ), raczej wolałbym unikać tutaj ecchi i haremu. Powyższych serii możecie już nie wymieniać bo mam je już za sobą, więc czekam na inne propozycje :) W razie czego będę aktualizował temat.

@Obejrzane z podobnej tematyki:

- Clannad ( obie serie )

- Toradora

- Kanon

- Angel Beats

- Anohana

- Sakurasou

- Boku wa Tomodachi

- Tonari no Kaibutsu-kun

- Elfen Lied

- Ano Natsu de Matteru

- Oregairu

@edit

Dodałem trochę serii po dokładniejszym przejrzeniu mal'a :) Między innymi Elfen Lied polecone przez Overdragon, a za wszystkie propozycje Wielkie Dziękuję :D

Elfen Lied mi tu pasuje.

ef: A Tale of Memories.

ef: A Tale of Melodies. (to pierwsze według mnie lepsze)

Kobato (smutne robi się dopiero po jakimś czasie)

Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora (tylko 6ep, ale naprawdę dobre i powinno pasować)

Gosick (też dramat dopiero pod koniec)

Air (na jedną nutę razem z clannadem i kanonem)

Mawaru Penguindrum (to już lżejsze trochę, ale jest sporo wątków smutnych)

Raczej w tej kolejności.

Chobits

Denpa Onna to Seishun Otoko

Lovely Complex - romans z elementami komedii

Air

ef: A Tale of Memories

True Tears

Onegai Teacher - bardziej komediowe

Shuffle - harem - najpierw komedia, potem dramatycznie/smutaśno

H2O: Footprints in the Sand - harem

możliwe, że Hachimitsu to Clover - nie obejrzałem całego

Ja polecę ci 6 odcinkowe anime Iriya no Sora, UFO no Natsu

Honey&Clover- jedyne anime, które obejrzałem z serii romansideł, które mnie urzekło. Jest też 2 seria H&C 2 jak są starsi, ale nie oglądałem. Ogólnie polecam, bo nie tylko są te typowo ludzkie sprawy typu szkoła,miłość, ale znajdą się elementy takiej komedii, która na prawdę śmieszy, więc powinno pasować :)

Dzięki za wszystkie propozycje, jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, walcie śmiało, wieczory coraz dłuższe :D

School Days, po tym anime nadeszła niezła fala samobójstw w Japonii, polecam.

>>Studio Kyoto Animation

>>Wszystko

Dosłownie.

Amagami SS - bardzo ciekawie wykonane anime. Anime składa się z 25 odcinków, podzielonych na 6 historii po 4 odcinki ( 25-ty odcinek opowiada krótką, dodatkową siódmą historie ). Każda historia ma miejsce mniej więcej w tym samym czasie i ukazuje historię związku głównego bohatera z różnymi dziewczynami ( jedna historia - jedna dziewczyna - jeden romans ).

Sakurasou no pet na kanojo- bardzo interesująca i wzruszająca historia, która, poza motywami miłości, porusza też takie tematy jak walkę z coraz to liczniejszymi porażkami i utraconymi nadziejami. Szczerze polecam, anime naprawdę potrafi rozśmieszyć, ale także zasmucić i zmusić do refleksji.

Nazo no Kanojo X - boskie, wręcz epickie anime. Mega oryginalne i nietypowe podejście do wątku miłości. Super nietypowa fabuła, mega fajne kreacje bohaterów, genialny styl kreski, po prostu mój faworyt wśród anime.

Nikt jeszcze nie wspomniał o Chuunibyou Demo Koi ga Shitai.

Romans jest. Komedia jest. Akcja w czasach współczesnych kręcąca się wokół licealisty jest. Część dramatyczna po części jest od początku, ale głębszy motyw pojawia się później.

Odhaczając motyw romansu mogę jeszcze polecić Another. Przypomniało mi się jak pisałem o Chuunibyou. :P

Another fajnie trzyma klimat.

Kokoro Connect jest bardzo fajny - mocno koncentruje się na bohaterach i ich zachowaniach w sytuacjach kryzysowych, przy czym te sytuacje są powiedzmy mocno nieprawdopodobgne. Niestety niewiele jest dobrych anime tego typu.

KimiKiss Pure Rouge

Higashi no Eden

Kimi ga Nozomu Eien

Hoshi no Koe

Kowarekake no Orgel

Ostatnio oglądam to http://www.loghorizon.wbijam.pl/

Jest trochę komedii, takiej standardowej w anime

To takie SAO, ale inaczej.

Suzuka

Kimi no Iru Machi

Air

Byousoku 5cm

W sumie tu bardziej polecałbym mangę, dużo ciekawsze, rozbudowane.

No ale sporo zależy od tego czy wolimy oglądać czy czytać.

Dzięki wszystkim za propozycje. Myślę że na razie mi wystarczy :)

Kaichou wa Maid-sama!

To jeszcze od siebie wrzucę ostatnie anime które mnie zniszczyło:

Tasogare-Otome-X-Amnesia

Dramat zaczyna się późno, ale jest warte obejrzenia.

zobacz sobie te anime:

True Tears

Myself ; Yourself

Kimikiss pure rouge

Kashimashi ~Girl Meets Girl~

Lovely Complex

Yamato Nadeshiko Shichihenge

Witam. Poszukuję jakiegoś ciekawego anime na coraz dłuższe wieczory. Jako że z powyższych gatunków mam na koncie tylko kilka pozycji, chciałem się zapytać, co możecie polecić? Szukam czegoś w rodzaju Clannad ( zwłaszcza After Story ), Toradora, Kanon, Angel Beats, Anohana. Bardziej interesuje mnie bardziej ( masło maślane ) "dramatyczne" a'la Clannad, Kanon i "smutaśne" a'la Toradora podejście do tematu romansu. Nie szukam typowej komedii o tej tematyce, gdzie te wątki dramatyczne właśnie są mało widoczne. Po prostu Anime musi wrzucić moje jaja do blendera, albo przycisnąć je betonowym klocem, tak jak to zrobił After Story. Czas wydarzeń, zdecydowanie preferuję współczesne życie zwykłych ludzi ( najlepiej na przedziale liceum/studia - ogólnie młode człowieki :) ), raczej wolałbym unikać tutaj ecchi i haremu. Powyższych serii możecie już nie wymieniać bo mam je już za sobą, więc czekam na inne propozycje :) W razie czego będę aktualizował temat.

@Obejrzane z podobnej tematyki:

- Clannad ( obie serie )

- Toradora

- Kanon

- Angel Beats

- Anohana

- Sakurasou

- Boku wa Tomodachi

- Tonari no Kaibutsu-kun

- Elfen Lied

- Ano Natsu de Matteru

- Oregairu

@edit

Dodałem trochę serii po dokładniejszym przejrzeniu mal'a :) Między innymi Elfen Lied polecone przez Overdragon, a za wszystkie propozycje Wielkie Dziękuję :D