Niah, idąc śladem twojego MAL'a mogę podać sporo tytułów, które zawierają sporo dobrej fabuły z gdzieś tam wplecionym wątkiem miłosnym, ale o typowe anime oparte na głównie tym uczuciu, już mi będzie trudniej znaleźć.
Jestem zwolennikiem Clannad'u (*) I śmiało mogę polecić ten tytuł, szczególnie After Story (*). Dużo dramy, potok łez, dobre wstawki komediowe, no cóż tu więcej chcieć. Ode mnie taki MUST WATCH.
Z kolei tytułem wartym obejrzenia jest Gekkan Shoujo Nozaki-kun (*), jest to niesamowicie dobra komedia miłosna, parodiująca właśnie ów gatunek. Jest to wręcz anty-schematyczne anime dla swojego gatunku (komedia szkolna).
Innym, aczkolwiek również trafnym tytułem jest Golden Time. Myślę, że ten tytuł idealnie pasuje do twojego opisu. Dużo miłości, trochę dramy, trochę komedii, ogólnie jeden z moich ulubionych romansów i mam nadzieję, że tobie też przypadnie do gustu.
Jak mi czas pozwoli i o ile chcesz więcej tytułów to mogę jeszcze z kilkanaście wypisać oraz nieco opisać ;p
@Edit: A no i bym zapomniał. W niżej podanym anime nie ma wątku miłosnego, ale jest to niesamowicie ciepłe i tak urocze anime, że nie podanie go byłoby grzechem.
Gorąco zachęcam do obejrzenia Natsume Yuujinchou (*) oraz jego sequeli Zoku, San oraz Shi. (***)
@Edit2: Dobra, to lecę z częścią dalszą.
1. Shigatsu wa Kimi no Uso (*). Wątku miłosnego całkiem sporo, ale nie tak dużo jak dramy, ale za to dobrej, takiej, która nie odpycha, a przyciąga. Traumatyczne przeżycia dobrze zaserwowanie potrafią przyciągnąć widza, a nie tylko odstraszać. Komedii też się w tym znajdzie, no i całkiem dużo "uroku".
2. Sukitte Ii na yo.. Tutaj już wychodzi nieco przeciętniej, jeśli chodzi o całość, ale mimo to myślę, że to jeden z tytułów na które można powierzyć te kilka godzin z życia.
3. Tomako Love Story. Film warty obejrzenia. Znajomość podstawowej serii nie jest wymagana, by się nie pogubić czy coś. Przepiękna grafika i dość dobrze wykonana fabuła, romans nieco typowo wyszedł, ale miło się ogląda coś, gdy jest dobrze zrobione
4. Rakudai Kishi no Cavalry (*). Zeszło sezonowe anime o tematyce magicznej szkoły (ostatnio dosyć popularne), ale jakże wykonane! Nie przypuszczałem z początku oglądania, że to anime zrobi na mnie aż takie wrażenie - Nie można mówić tu o jakiś wspaniałym uniwersum, wymyślnej fabule czy wielowątkowych bohaterach, taki przeciętniak pod tym względem. To co wyróżnia to anime to pasja scenarzystów, przykład na to jak z przeciętnego materiału wycisnąć ekstra anime. Wspomnę, że jest ecchi oraz o tym, że bohaterowie dość szybko zostają parą. Jeden spoiler mnie kusi, ale zepsułbym seans ;p
5. Ore Monogatarii!!. To teraz czas na Shoujo, a wykonane tak, że aż rozgrzewa serducho. Ore Monogatarii nie ma zbyt postępowej fabuły, ale wspomnę o tym, że główni bohaterowie zostają swoją drugą połówką dość szybko i anime przedstawia ich związek. Przez cały czas nie spuszcza nas poczucie wszechobecnej aury ciepła i uroku jaką w nas to anime uderza. Polecam gorąco.
Jeśli chcesz więcej tytułów to mnie powiadom, mogę jeszcze z kilka/naście wypisać.
@Edit3: Dodałem (*) przy tych anime, które po prostu trzeba obejrzeć /emoticons/nowe_smile.png" alt=":)" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">
@Edit4: Użytkownik (Kolega?) niżej podał dość sporo pasujących tytułów. Ja przypiąłbym wyróżnienie do Kamisama Hajimemashita (*). Kolejna urocza komedia romantyczna. Co by tu napisać... Jednym słowem to się aż tak przyjemnie ogląda, że czas leci jak strzała.
Niah, nie oglądałem wszystkie z poniższej listy, ale generalnie kilka tytułów drażni, jeśli się oczekuje czegoś szczególnego. Np: W przypadku Nisekoi jest to taki archetyp komedii romantycznych - Wszystkie osobowości -dere są podane na tacy i romans opiera się na dość utartych schematach, niemniej jednak jakoś źle się to nie ogląda, ale niektórych może denerwować cały koncept.