Witam jak w temacie poszukuję jakiegoś ciekawego mmorpg, w którym mógł bym pograć klasą postaci podobną do Zaklinacza z 4Story. Zależy mi bym mógł sterować w tej klasie różnymi rodzajami potworków, petów, i co jakiś czas go wymieniać na silniejszego.
Szukam Ciekawego mmorpg z klasą typu zaklinacz z 4story
Lineage 2 z tego co kojarzę ma summonera na takiej zasadzie co wspomniałeś. Prócz przyzywania summonów, może też rzucać klątwy (nie pamiętam jak to działa i czy dalej tak jest, ale kilka lat temu na oficjalu tak było). Mówię tu o oficjalnym lineage 2. A jak lubisz turowe rozgrywki, to w Dofusie (a także w Wakfu, są to dwie gry od tego samego wydawcy, wakfu ma osadzoną historię po erze Dofusa) Osmadas jest summonerem. Tu podrzucam link do gameplay Osmadasem, tu akurat walka pvp w end game (vs inny gracz), to tego jest to produkcja Francuskiego studia Ankama.
Gierka przyjemna, ale trzeba płacić abonament jeśli chcesz grać serio, bez abonamentu nie masz dostępu do całego świata gry (warto sprawdzić grę, bo dla darmowego konta to wystarczająco żeby sprawdzić czy gra się spodoba czy nie)
https://www.youtube.com/watch?v=ZjdqinLoJdg
PS: na filmiku chłop ma włączoną opcję rozgrywki taktyczną, dlatego widać czarno/szarą szachownicę. Jest to ułatwienie dla graczy którzy chcą się skupić na walce i widzieć wszystkie elementy które mogłyby rzeszkadzać w ataku (te jasne kwadraty to są obiekty na mapie, przez które nie można atakować niektórymi skillami, jeżeli stoisz przed takim obiektem, a przeciwnik za nim, to nie możesz zatakować przeciwnika). Gra z dużą ilością elementu strategii, grindru i współpracy z innymi (chyba że jesteś weteranem i stać cię na opłacenie 4-8 kont, a twój komputer jest w stanie uciągnąć 4-8 klientów gry, wtedy możesz grać swoim party składającym się z 4-8 Twoich postaci)
Warlock w WOWie, Tamer w Black Desert
Myślę że mógł bym spróbować swoich sił w WOWie, bo szczerze mówiąc, jeszcze nigdy w niego nie grałem, ale czy orientujesz się jak tam z populacją? taki nowy gracz będzie miał z kim pograć ?
Masz jeszcze necro i elementaliste z Guild Wars 2.
W Elder Scrolls Online sorcerer mam summony.
WoW to dość specyficzne MMO że względu na swoj wiek. Jako casualowy gracz który wyexpil 3 postacie na max lvl, muszę przyznać że cała gra opiera się na żmudnym lataniem od questa do questa. W między czasie wbijasz się w kolejkę w dungeon finderze i dalej ciśniesz questy. Co do samych dungow, nie są one satysfakcjonujące, a to dla tego że zawsze w PT trafisz na jakiegoś pro raczą, który expi alty, a wtedy jedyne co robisz to lecisz na pale za pt i bijesz wszystko to co on/oni.
Ps. End game nie ruszyłem, bo nie miałem z kim, przez okres expienia nie znalazłem żadnej ekipy wartej poświęcenia jej czasu, a to dla tego że była mi ona nie potrzebna do niczego.
Aha kurde no to trochę ostudziłeś mój zapał do sprawdzenia tej gry.
Okey dzięki zaraz sobie zobaczę gameplay z tych gier na yt.
Dofus - klasa Osamodas, foggernaut, sadida. To są summonerzy którzy mogą wpasować się w Twój gust.
Tylko problem w tym niestety że gierka nie wpasowuje się w mój gust .
takie klasy nazywają się “summoner” zaklinacz jest jako enchanter ogólnie w mmo poza tym jednym wyjątkiem.
Jak szukasz summonera to zobacz tree of savior. ogolnie tree of savior ma najciekawsze klasy, ale trzeba lubic taki model grafiki i gameplayu. Duzo kombinowania, dopasowywania, wiekszosc mobkow mozna zrobic jako summona.
Tam jest prawdziwy summoner a nie jakaś popierdółka, ktora lata sobie z 1 mobkiem… bo kto niechciałby summonować bossów ktorym sklepales dupe?
W dodatku wybierasz jedną main klase rozwijasz jej specke na main klase i dobierasz 2 inne klasy wiec mozliwosci jest od cholery… a jest taka klasa, ktora np buffuje przeciwnika dajac mu 2x statow, ale i 2x drop. Duzo zabawy