Szukam Ciekawych Gier do Grania (SP)

Dzz sam napisałeś CytatJuz na sile mozna wrzucic to do fabularnej gry akcji

Jak sie bawisz w cytowanie, to nie rob tego w stylu TVNu, bo wyciagasz wypowiedz z kontekstu. Tak brzmi calosc:

"Juz na sile mozna wrzucic to do fabularnej gry akcji, ale to tez zaklinanie rzeczywistosci"

Widzisz? Zaklinnie rzeczywistosci = bledne nazewnictwo, bledna przynaleznosc gatunkowa.

I tak poza tym co ma widok kamery FPP do tego, że gra jest RPG/STRATEGIĄ ?

Eeee... prawie nic? Czy ja tak stwierdzilem? Nie. Czytaj uwaznie moje posty, sa logiczne.

Dodaj sobie ile jest elementów akcji, które są w każdym RPG i elementy czystego role play'a, a postaw sobie co przemawia, że ta gra to FPS..

Nie napisalem, ze to gra FPS, ale ze blizej jej do FPsa, niz do RPGa. Stary, o czym my gadamy? DM jest pierwszoosobowa gra akcji z elementami rpg i nie mozesz tego obalic, bo sie nie da. Tak jest i tyle. Tak mowili o grze tworcy, tak mowia o tym rozne encyklopedie i tak jest w rzeczywistosci, bo brakuej tej grze podstawowych cech gier RPG. Ma tylko pewne elemebty, ktorymi sa: SZCZATKOWY rozwoj. Reszta to CZYSTA AKCJA, DM jest gra akcji i koniec kropka. Cala dyskusja jest jalowa, bo skoro twierdzisz inaczej, to znaczy tylko tyle, ze jestes w bledzie. Nie jest to dyskusja na bazie przekonan, gdzie mozemy wymieniac sie doswiadczeniami i dochodzic do wpsolnych wnioskow. To tylko rozmow ao tym, ze jestes w bledzie. DM to gra akcji z elementami RPGa. Tyle. Fifa to gra sportowa, Bioshock jest FPSem z elementami RPGa, to samo Systemshock 2. Czy wpsominalem o tym, ze DM to gra akcji?

eraz skyrim na zwiadowcy, albo gothic na gonciu leśnym to shooter? Serio ?

CZY JA TAK TWIERDZE? Serio, polecam kurs logiki, jest chyba na kazdych studiach. Zle czytasz moje zdania, one sa prosto konstruowane. Niektore przeslanki sa lekko abstrakcyjne, ale wszystko jest logiczne. Wyciagasz straszliwie zle wnioski.

W fifie mam dialogi messiego z ronaldo, a może wybór czy mam mu pomóc zabić? Nie lubie jak ktoś tak kręci i chwyta się każdego "gówna", byle tylko wyjść na swoje

Masz wytyczne od swojego menago, udzielasz wywiadow (dialog:>). łojezu, to taki football manager to RPG na calego. Tam masz dialogi, rozwijasz caly zespol, umiejetnosci, losowosc! FM to RPG! Zrozum czym sa elementy rpg, a czym jest cale sedno gatunku. Dark Messiah to gra akcji z elementami rpg. Pisalem to juz chyba z 10 razy, ale bede pisal tak dlugo, az pojmies,z ze jestes ciagle w bledzie.

Nie chce mi się już z tobą kłócić... argumentami z FILMWEB xD wszedłem na trzy pierwsze portale o dark messiah i kategoria cRPG akcji

A ja na 3 encyklopedie, zbiory. Portale tym sie cechuja, ze sa subiektywne (i dobrze), ale jak widac, ludzie tma piszacy maja nikla wiedze. Encyklopedie, zbiory maja ceche neutralnosci, obiektywizmu. Pozdrawiam.

Celownik w grze i widok kamery z pierwszej osoby to nadal nie FPS, więc co ty mi tu pieprzysz.

Ze blizej DM do FPSa, niz do RPGa. Bioshock czym dla ciebie jest? Jak napiszes, zze RPgiem, to umre. A jak napiszesz, ze FPSem z elementami rpga...to tylko przyznasz mi racje. Bo ja mam racje. Dark Messiah to gra akcji z elementami rpga. Tak, znow to napisalem. To proste.

Reszty twoich wypocin nawet nie czytam, bo jak czytam takie głupoty to muszę iść do łazienki.

Bys czytal to bys wiedzial, ze mam racje, ale widac ze nie czytasz, bo masz problemy z logika. Polecam ten kurs. Serio.

pisałem już, że to RPG AKCJI.

To zle pisales.

RPG? Ty tak na serio?Nie chce robic zupelnego ot, to dodam od siebie pare gier.Patrzac na gry, ktore ci sie spodobaly, wydaje mi sie, ze do gustu powinien ci przypasc Bioshock. Nie wiem jak zapatrujesz sie na klasyki, ale jak nie straszna ci slaba grafika, to powinienes zagrac rowniez w SystemShock 2 (ale to najpierw jednak polecam tego Bioshocka, jelsi ci si espodoba, to wtedy mozesz troche cofnac sie w czasie i sprobowac ss2.)

A co? Shooter? Gra sportowa? A moze strategia? Bo jesli tak to sory ale gralismy w inne gry, bo z tego co ja pamietam to w dark messiah wlasnie gralo sie dla fabuly - a rozwiniecie skrotu rpg to role playing games. Zgadza sie? Tak, bo odgrywasz role. Wiec nie pitol ze nie. A co do kategorii "gra akcji" - nie skomentuje. Bo ja ci do tej kategorii wszystko wrzuce - wow to nie mmorpg, tylko gra akcji bo jest akcja np na pvp. Wiedzmin? Toz to gra akcji bo jest akcja. CoD/BF? Przeciez to nie strzelanki a gry akcji bo nikt im tego nie odmowi... Ba, fifa/nba - to nie gry sportowe tylko gry akcji bo tam tez sa akcje. Nawet SC2 to gra akcji - bo akcja jest non stop - nawet przy zbieraniu surowcow, bo trzeba non stop wszystko pilnowac i wygrac najlepiej w tym wyscigu zbrojen.

WNIOSEK : mamy na tym swiecie tylko gry akcji ;).

A co do szczatkowego rozwoju... nie skomentuje, popatrz np na pierwszego wiedzmina, czy pierwszego kotora - tam to dopiero miales szczatkowy rozwoj postaci :P.

Co do bioshocka to powiem ze tak. Zaprzeczysz ze to rpg? To ja zaprzeczam ze to fps. Fps to masz np bf czy cod gdzie nie masz praktycznie fabuly. A bioshock? Gleboki, rozbudowany, jedyny w swoim rodzaju swiat, wyraziste postacie (ot np z tej ostatniej czesci), rozwoj tez masz - chyba ze mi chcesz wmowic ze przebieranie w kilkudziesieciu plazmidach + paru setek tonikow podzielonych na 3 kategorie to nic

Co do tego twojego ze nie mozna obalic - mozna i to banalnie. Podaj mi 1 powod dla ktorego to nie rpg - szczatkowy rozwoj jak to pisales wczesniej? A gdzie jest napisane ze rpg musi miec 1000 pierdolek ktore daja 0.0001% do sily? Moze byc rownie dobrze od razu 1% i w ten sposob zmniejsza sie poziom sztucznosci takiego rozwoju.

Po za tym - czy ty probujesz mi tym wmowic ze w DM postac sie nie rozwija/slabo rozwija? To sprobuj np grac z bronia od poczatku gry, lub sprobuj ja przejsc nie uzywajac drzewka rozwoju. WTEDY mozesz mowic ze gra ma slaby/szczatkowy/zerowy rozwoj postaci

EDIT:// A odnosnie sedna gatunku to wlasnie ty Dzz nie rozumiesz go nawet w jednym calu. RPG to odgrywanie roli/wczuwanie sie w postac, swiat itd. I tylko tyle. A nie ze jak ma tlyko 99 a nie 100 pkt talentow to nie rpg tylko gra akcji z elementami rpg. Te punkciki i inne to nawet nie maja najmniejszego zwiazku z samym sednem rpg. To zostalo wymyslone przy sesjach rpg, tych z olowkiem i kartka jeszcze by to unormowac jakos. Bo wtedy musialo tak byc by ograniczyc sile postaci graczy, ktorzy by mogli wymyslac/robic cuda typu otworzenie portalu i przyzwanie calego Legionu z wowa na... stado wilkow. Czemu? Bo tak. A to ze potem w grach sie podobnie poszlo to inna sprawa. I swoja droga nie wiem zupelnie po co mieszasz do rpg losowosc. Gra akcji to moze byc kazdy h'n's typu diablo, czy dmc bo tam fabula schodzi na dalszy plan. Ale nie DM - wskaz mi choc jednego gracza ktory grajac za pierwszym podejsciem ignorowal fabule i mial ja gdzies by sobie radosnie wpasc w grupe 5 bossow i 243 mobkow zabijajac ich 2 hitami/combosami jak w diablo/dmc, bo ja nie znam takiego :P

A co? Shooter? Gra sportowa? A moze strategia? Bo jesli tak to sory ale gralismy w inne gry, bo z tego co ja pamietam to w dark messiah wlasnie gralo sie dla fabuly - a rozwiniecie skrotu rpg to role playing games. Zgadza sie? Tak, bo odgrywasz role. Wiec nie pitol ze nie. A co do kategorii "gra akcji" - nie skomentuje. Bo ja ci do tej kategorii wszystko wrzuce - wow to nie mmorpg, tylko gra akcji bo jest akcja np na pvp. Wiedzmin? Toz to gra akcji bo jest akcja. CoD/BF? Przeciez to nie strzelanki a gry akcji bo nikt im tego nie odmowi... Ba, fifa/nba - to nie gry sportowe tylko gry akcji bo tam tez sa akcje. Nawet SC2 to gra akcji - bo akcja jest non stop - nawet przy zbieraniu surowcow, bo trzeba non stop wszystko pilnowac i wygrac najlepiej w tym wyscigu zbrojen.

Jesli nie czytales calej dyskusji, to sie nie wtracaj. Kolejny, ktory nie ma pojecia o czym pisze. Chcesz sie bawic w te gre gre absurdu, ktora wlasnie rozpoczales piszac o grach akcji? Dobra, mozemy pobawic sie. Napisales, ze Dark Messiah to gra rpg, bo gra sie dla fabuly (co za glupie stwierdzenie) i ze odgrywasz tam role (ciekawe w ktorym momencie?). Tak wiec bawimy sie! Bioshock to gra rpg, bo grasz dla fabuly (i to jakiej) i odgrywasz postac (...). CoD to rpg, bo grasz dla fabuly i odgrywasz postac zolnierza! Widzisz jakie glupie jest takie pisanie? Jak nie masz niczego ciekawego do dodania, to sie nie wtracaj, bo ten absurd, ktory wlasnie wywlokles jest bardzo slaby. Dark Messiah to gra akcji z elementami rpga. Napiszcie to sobie na suficie i czytajcie to codziennie rano po przebudzeniu, to moze w koncu przestaniecie zaklinac rzeczywistosc. Idac waszym tokiem rozumowania, juz wkrotce kazda gra, gdzie bedzie mozna ulepszysz jakas statystyke bedzie rpgiem. A jesli bedzie posiadala jakas linie fabularna, to juz w ogole rpgem pelna geba. A co do wiedzmina: tak, ma cos z akcji, bo ten gatunek nazywa sie...tadadam.. Action RPG. (tadadam to takie moje werble).

A co do szczatkowego rozwoju... nie skomentuje, popatrz np na pierwszego wiedzmina, czy pierwszego kotora - tam to dopiero miales szczatkowy rozwoj postaci

Bo to nie jest GLOWNY czynnik decydujacy o RPGowatosci. Rozwoj w ogole moze byc jeszcze bardziej ograniczony,a gre nazwiesz RPGiem.

Co do bioshocka to powiem ze tak. Zaprzeczysz ze to rpg?

TAK. Bo to FPS z elementami rpga. Podobnie jak Dark Messiah, tylko ze tam shooter zastepujesz zwrotem gra akcji.

Fps to masz np bf czy cod gdzie nie masz praktycznie fabuly

Nie ma? Prosze cie, CoDy tak poszly z fabula, ze jest ona lepsza niz w tym calym Dark Messiah. Zakrecone, mnogosc bohaterow, dialogow, zwrotow akcji. Oczywiscie nie jest ro rpg. Fabula w grze nie jest czynnikiem. Ona przeciez jest praktycznie wszedzie, nawet w staroszkolnych, prostych shooterach.

Gleboki, rozbudowany, jedyny w swoim rodzaju swiat, wyraziste postacie (ot np z tej ostatniej czesci), rozwoj tez masz - chyba ze mi chcesz wmowic ze przebieranie w kilkudziesieciu plazmidach + paru setek tonikow podzielonych na 3 kategorie to nic

I...? Co z tego? To nadal FPS z elementami rpga. Tak jak jego starszy, jeszcze bardziej rozbudowny kuzyn - SystemShock 2. Wiesz co jest prawdziwa hybryda gatunkowa? Deus ex. To jest polaczenie RPGa z FPSem. Bioshock to "tylko" fps z elementami rpg.

Co do tego twojego ze nie mozna obalic - mozna i to banalnie. Podaj mi 1 powod dla ktorego to nie rpg - szczatkowy rozwoj jak to pisales wczesniej? A gdzie jest napisane ze rpg musi miec 1000 pierdolek ktore daja 0.0001% do sily? Moze byc rownie dobrze od razu 1% i w ten sposob zmniejsza sie poziom sztucznosci takiego rozwoju

.

Szczatkowy rozwoj to tylko zwrot. Nie mowie, ze rpg musi miec rozwiniety system rozwoju postaci! Dark Messiah nie jest rpgiem, poniewaz nie odgrywasz tam swojej postaci, nie stajesz sie nia, nie kreujesz jej, ograniczony jest tez element losowosci. Popatrz na prawdziwego RPGa, jakim jest dajmy na to Torment. Popatrz na prawdziwego action rpg, jakim jest Wiedzmin. Popatrz jak tam kreujesz swoja postac, jak ja odgrywasz, w jak zaawansowanym stopniu nawiazujesz relacje z innymi postaciami, jakie wiezi tworzyc, jak bardzo mozesz stac sie swoim bohaterem. Dark Messiah to gra akcji, koniec kropka. Jak juz mowilem - to drzewko rozwoju nie zrobi z Dark Messiaha rpga. Przeciez IDENTYCZNIE gra sie w Jedi Academy. Na koncu mozna nawet opowiedziec sie po jednej ze stron! I co, rpg? NIE. Znow gra akcji z elementami rpga, i z widokiem z trzeciej osoby, Taki to jest gatunek w tym przypadku.

EDIT:// A odnosnie sedna gatunku to wlasnie ty Dzz nie rozumiesz go nawet w jednym calu. RPG to odgrywanie roli/wczuwanie sie w postac, swiat itd. I tylko tyle. A nie ze jak ma tlyko 99 a nie 100 pkt talentow to nie rpg tylko gra akcji z elementami rpg

Pisze o tym od samego poczatku?

To zostalo wymyslone przy sesjach rpg, tych z olowkiem i kartka jeszcze by to unormowac jakos.

Mam na koncie setki sesji. Nie musisz mi tego tlumaczyc.

DM to RPG i tyle w temacie.

A co do fajnych gier to może jakieś klasyki typu Baldur, albo Disciples?

Nawet nie patrze na te cytaty, bo mi się tego nie chce czytać... i uważam, że zakończyłem ten temat. Brnij dalej, powodzenia ja mam dość. I dalej bul dupki, bo pisałeś to 30 minut i nikt tego nie przeczyta.

Jakie to życiowe, ale pisałem już o tym, że jak ktoś łapie się gówna typu celownik i pisze, że tak jest w FPS'ach to gra jest pełnoprawnym shooterem.

Jak przypadły ci do gry sandboxy to odnajdziesz się w Far Cry 3/4, a taką rześką odskocznią, będzie pewnie Crysis wszystkie części są fajne, ale najlepsza to pewnie jedynka/warhead.

Potocznie RPG'iem nazywa się te gry, w których mamy wpływ na rozwój bohatera poprzez dokonywane wybory i jego rozwój. Oczywiście tylko w rozumowaniu potocznym, bo rozwinięcie Role-playing Game można odbierać jak się chce i przy odpowiednim podejściu, każda gra może być RPG. Dodam tylko, iż każda stricte-growa strona uważa, iż jest to RPG, jak ja sam zresztą.

Nawet nie patrze na te cytaty, bo mi się tego nie chce czytać... i uważam, że zakończyłem ten temat. Brnij dalej, powodzenia ja mam dość. I dalej bul dupki, bo pisałeś to 30 minut i nikt

To tylko pokazuje, ze nie umiesz czytac i nie znasz sie na grach.

Jakie to życiowe, ale pisałem już o tym, że jak ktoś łapie się gówna typu celownik i pisze, że tak jest w FPS'ach to gra jest pełnoprawnym shooterem.

Nigdzie tak nie napisalem. Mowilem ci: polecam dwa kursy. Jeden to czytanie ze zrozumieniem, a drugi to kurs logiki, abys mogl zrozumiec bardziej rozbudowane argumenty i dzieki temu rozmawiac z doroslymi : ).

Ammon, mylisz sie. A skoro takk pisza na portalach, to znaczy tylko tyle, ze tworza je ludzie, ktorzy sie nie znaja. Od samego poczatku powstania gry, od pierwszych zapowiedzi i trailerow, sami tworcy i dystrybutorzy nie mowili o Dark Messiah jako o rpgu. Tak samo bylo w recenzjach! To samo jest w zbiorach i encyklopediach - wszyscy mowia o elementach rpg i maja racje. Rozwoj postaci to za malo, aby nazwac te gre RPGiem. I dlaczego nikt sie nie ustosunkuje do Jedi Academy, o ktorym tu pisalem? Bo gra sie w te gry IDENTYCZNIE (+ JA jest mniej liniowe). Masz rozwoj bohatera, masz fabule, podejmujesz decyzje, sa dwa zakonczenia, pomiedzy postaciami sa dialogi (to wszystko wasze argumenty). Dlaczego nie piszecie o Jedi Academy? BO TO NIE JEST RPG. Tak samo jak Dark Messiah nim nie jest. Zrozumcie, ze to tylko elementy rpga. Prawdziwa hybryda gatunkowa jest DEUS EX. Czasy sie zmieniaja, gry robia sie proste, a wiedza graczy stala sie nizsza. Ludzie nazywaja CoDa mmofpsem, a Dark Messiah rpgiem. Zmniejszyly sie widac wymagania graczy, kiedys trzeba bylo czegos wiecej, aby gre przypisac do tego szlachetnego gatunku.

Nawet nie patrze na te cytaty, bo mi się tego nie chce czytać... i uważam, że zakończyłem ten temat. Brnij dalej, powodzenia ja mam dość. I dalej bul dupki, bo pisałeś to 30 minut i nikt tego nie przeczyta.Jakie to życiowe, ale pisałem już o tym, że jak ktoś łapie się gówna typu celownik i pisze, że tak jest w FPS'ach to gra jest pełnoprawnym shooterem. Jak przypadły ci do gry sandboxy to odnajdziesz się w Far Cry 3/4, a taką rześką odskocznią, będzie pewnie Crysis wszystkie części są fajne, ale najlepsza to pewnie jedynka/warhead.

No, Ty to masz argumenty. Według mnie DM nie jest RPG. Jeszcze Loore napisałeś Role Playing Game, więc odgrywasz role. Idąc twoim tokiem myślenia, Snake na telefon jest RPG, bo odgrywam rolę węża? :)

Tak naprawdę w DM nie było żadnego myślenia. Wchodziłeś, niszczyłeś wszystko i tyle. Gra dawała coś do zaoferowania tylko na najwyższym poziomie trudności. I tak uważam DM za bardzo dobrą grę, ale nigdy nie nazwałbym ją RPG. To jest FPP Akcji.

@TOPIC Co do autora, zobacz sobie serię gier King's Bounty. Bardzo fajne gierki o fajnym klimacie. Rozgrywka jest turowa, jesteś tj. dowódcą swojego oddziału jak w Heroesach.

SIemka, tak jak tytul mowi, szukam gier SP i MP, zeby czas zlecial (nie MOBA), gralem w te gry, i tez wszystkich nie przeszedlem
Dark souls 1/2 - zajefajne
Wiedzminy wszystkie - takie mehh

Batman Arkham Knight - fajny tylko czekam na nowego patcha

Arma 3 - tez fajna ale nie ma z kim grac

Fallout 3/new vegas - zajefajne

CS:GO - fajny ale nudzi mnie juz

Mass effecty gralem w 1 i 2 - takie tez mehh byly

Wszystkie propozycje beda brane pod uwage :), tylko prosze nie jakies idiotyczne gry jak "I am bread" ablo "goat simulator"

Bardzo Dziekuje :)