Szukam czegoś łagodnego na oczy

Witam

Jako, że spędzam coraz więcej czasu przed komputerem chciałbym znaleźć coś, dzięki czemu nie pogorszę sobie wzroku.

Może ktoś z Was czegoś używa? Coś poleci?

Czytałem w internecie, że są krople, jednak trochę ich jest. Ktoś polecał Starazolin, ale ponoć nie można zbyt często ich stosować.

Jeszcze gdzie indziej znalazłem informację o jakiś specjalnych okularach. Dużo rzeczy i nie wiadomo za co się zabrać.

Zna ktoś coś bezpiecznego i działającego? Niemal cały czas mam czerwone oczy i już nie mogę patrzeć na monitor. No, ale muszę.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Może do okulisty idź i tam Ci coś poradzą

Masz zespół suchego oka, więc powinieneś stosować krople z mianem "sztuczne łzy", nawilżające. Starazolin działa inaczej - zwęża naczynia krwionośne dlatego nie można go często stosować. Nawilżające nie mają żadnych konkretnych przeciwwskazań, ale są mniej efektywne i zakrapiać oczy musisz często.

Okulary z tego co wiem są, ale przeznaczone dla tych co używają telewizora jako monitora, gdyż telewizor ma inne promieniowanie niż monitor i nie jest przystosowany do wielogodzinnego gapienia się w niego z krótkiej odległości.

Ok, dzięki za odp.

- Idź do okulisty i poproś o okulary z filtrem do komputera,

- Zadbaj o właściwe oświetlenie okolic monitora (na pewno nie powinieneś siedzieć po ciemku, bardzo męczy to oczy),

- Ustaw górną krawędź monitora maksymalnie na wysokości twoich oczu, nigdy wyżej,

- Stosuj metodę 20: Co 20 minut korzystania z komputera rób przerwę na 20 sekund podczas której patrz w dal,

- Staraj się mrugać jak najczęściej. Przyklej sobie nawet kartkę z przypomnieniem na monitor.

Nie korzystaj z starazolin. To dziadostwo na dłuższą metę tylko Ci zaszkodzi.

Witam

Jako, że spędzam coraz więcej czasu przed komputerem chciałbym znaleźć coś, dzięki czemu nie pogorszę sobie wzroku.

Może ktoś z Was czegoś używa? Coś poleci?

Czytałem w internecie, że są krople, jednak trochę ich jest. Ktoś polecał Starazolin, ale ponoć nie można zbyt często ich stosować.

Jeszcze gdzie indziej znalazłem informację o jakiś specjalnych okularach. Dużo rzeczy i nie wiadomo za co się zabrać.

Zna ktoś coś bezpiecznego i działającego? Niemal cały czas mam czerwone oczy i już nie mogę patrzeć na monitor. No, ale muszę.

Z góry dzięki za odpowiedzi.