Mam w planach zakupić sobie dysk ssd. Czy może ktoś polecić dobry dysk ? 120GB albo 240GB bo głównie będzie tylko jako partycja windowsowa.
Szukam dysku ssd
120 to stanowczo za mało, kup co najmniej 240gb.
ja osobiscie mam Plextor'a i dziala cacy
Dlaczego za mało? Przecież 120 GB starczy na sam system operacyjny, a z tego co przeczytałem to ma własnie do tego służyć. Osobiście także mam 120 GB SSD na system i mam jeszcze wolne 74 GB, no chyba że masz zamiar na ten dysk strzelić jakąś gierkę typu GTA V czy Wiesiek 3, wtedy 240 jak najbardziej, ale co ja tam wiem
Obecnie w przedziale cenowym 250-300zł króluje Samsung EVO 120GB. Osobiście jestem jakoś uprzedzony do tej firmy i dlatego wybrałem Intela 535 120GB. Na system i jakąś grę styknie (w moim przypadku jest to Diablo 3). W notebooku mamuśki wstawiłem najtańszą ADATE 120GB (Premier PRO 550) i też nie ma co narzekać, tym bardziej że działa tam pod SATAII.
Dzięki za pomoc wszystkim przy wyborze dysku. Chyba skusze się na dysk od intela :D. Temat do zamknięcia.
polecam SSD szajsunga.. mam 850Pro 256GB i śmiga jak szalony
120gb, dla mnie to za mało, gdyż pownieważ, mam potrzebe osobiscie wrzucac na ssd niektóre programy graficzne czy nawet jakas gre ktora wymaga szybkiego dysku ( arma 3 )
Przepłacisz za tego Intela. Obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości to Samsung 850 EVO 250 GB *(można dostać za 350zł) oraz niewiele słabszy Crucial z serii BX 100 *(koniecznie z tej serii, 250GB można dostać za 320zł)
Tu takie porównanie dysków SSD:
http://pclab.pl/art65079-3.html
Możesz użyć też porównywarki dysków:
http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-850-Evo-250GB-vs-Intel-535-Series-240GB/2977vs3500
Intel wypada fatalnie jeśli go porównasz np. do Samsunga.
I faktycznie nie warto inwestować w 120 GB, 240-250GB to minimum. Dzięki temu możesz zainstalować kilka gier na partycji z SSD , co wpłynie na prędkość ładowania niektórych elementów jak textury itp. - starego hdd zostawiasz na filmy, oraz inne rzeczy które mało używasz.
Dysk SSD Transcend SSD370 128GB SATA3 (TS128GSSD370S) 218zł
kod: TRANSCEND1 obniża cenę do 179zł|
Wszystko na morele
Mam w planach zakupić sobie dysk ssd. Czy może ktoś polecić dobry dysk ? 120GB albo 240GB bo głównie będzie tylko jako partycja windowsowa.