Kolejność w poszczególnych "działach" jest przypadkowa!
10/10
"Pełny magazynek" - Film nie do zdarcia, najlepszy film Kubrick'a! Tak, najlepszy! Fani "Mechanicznej Pomarańczy" żyjcie z tym!
"Czas Apokalipsy" - Kolejny wielki film, tym razem Coppola adaptuje opowiadanie Josepha Conrada "Jądro ciemności" do realiów wojny wietnamskiej. Wprawdzie De Niro i Pacino odmówili udziału w tym filmie, a Brando nie chciał uczyć się swoich kwestii na pamięć, to ów film wielkim jest. Jednym z największych.
"Pluton" - Kolejne dzieło którego akcja toczy się w Wietnamie, tym razem autorstwa Oliver'a Stone'a. Scena w której Dafoe umiera, jest już kultowa.
9/10
"Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej" - film stosunkowo młody (2005), nie jest w nim wiele akcji, więc nie wiem czy Ci się spodoba. Ale moim zdaniem, to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat.
"Jak rozpętałem drugą wojnę światową" - najlepsza komedia jaką w życiu oglądałem.
"Patton" - nie zaznasz tu wiele akcji, ale to jeden z lepszych filmów wojennych i basta. Kreacja George'a C. Scott'a? Jedna znajlepszych w historii kina, nagrodzona Oscarem którego nie odebrał.
8/10
"Walc z Baszirem" - ciekawa, aczkolwiek ciężka (fabularnie) animacja.
"Sztandar chwały" - w swojej karierze Eastwood wyreżyserował tylko jeden lepszy film, Gran Torino. Początek filmu jest naprawdę mega zrealizowany.
"9 kompania" - Nowe rosyjskie kino wojenne. Czy lepsze aniżeli "Lecą żurawie" i "Idź i patrz"? Kwestia gustu.
"Ostatni samuraj" - Film naciągany, ale bardzo dobrze się go ogląda.
"Kiedy ucichną działa" - Znakomity przykład na to jak bez wielkiego budżetu i bez wielkich nazwisk nakręcić b.dobry film.
"Helikopter w ogniu" - Kolejna bajka, jednak bajka nakręcona w genialny sposób, której oglądanie przynosi wiele frajdy.
"Hamburger Hill" - Film świetny, niestety trochę niedoceniony i zapomniany. Również o wojnie w Wietnamie.
"Ofiary wojny" - No i znowu mamy Wietnam. Tym razem w głównych rolach Sean Penn i Michael J. Fox.
"Wróg u bram" - O tym filmie już pisali koledzy wyżej, więc podam jedynie sam tytuł.
"W księżycową jasną noc" - Świetny, klimatyczny film. Realia WWII.
"Urodzony 4 lipca" - świetny film, najlepsza rola Tom'a Cruise'a.
"Imperium Słońca" - Film pokazujący inny aspekt wojny, bohaterem jest tu kilkunastoletni zagrany świetnie przez Christian Bale (tak ten od Batmana
Niemniej jednak ów film liczy sobie już 23 lata). Dla mnie najlepszy film Spielberga.
"C.K. Dezerterzy" - Kolejna film "Made in Poland", oglądałem wiele razy, obejrzę pewnie jeszcze nie raz, a bawi mnie za każdym razem tak samo.
"Łowca jeleni" - Film trudny, nie dla każdego. jeśli szukasz filmów nastawionych na akcję, to ten na starcie możesz sobie darować. Dla koneserów podam tylko jedno nazwisko - John Cazale.
"Szeregowiec Ryan" - Ten film pewnie i tak każdy zna i oglądał.
Filmy które oceniam niżej, ale warte są odnotowania:
"Ostatnia bitwa" - Chińska superprodukcja, nakręcony świetnie, fabularnie również daje radę.
"Braterstwo broni" - Koreańska superprodukcja.
"Good Morning, Vietnam" - Spojrzenie na realia wojny wietnamskiej z zupełni innej strony, a pomoże nam w tym sam Robin Williams.
Seriale wojenne:
"Kompania braci" - każdy zna i lubi, więc po co się rozpisywać.
"Generation Kill: Czas wojny" - serial składa się tylko z 8 odcinków, produkcja na zamówienie HBO, polecam.
"Dom Saddama" - może nie jakiś bardzo wojenny, ale warto obejrzeć te 4 odcinki. Również robota HBO.