Szukam filmów

Szukam filmów o tematyce wojennej. Chodzi o to żeby było sporo akcji i w miarę ciekawie. Filmy mogą być różne ale raczej SF mówię nie. Czyli bez żadnych miotaczy laserów ani bez potworów. Przypadły mi do gustu:

Ogniem i Mieczem (ale te bitwy jakieś takie średnio, książka lepsza)

9 Kompania

Helikopter w ogniu

Szeregowiec Rayan

i wiele innych o podobnym temacie. W jednym zdaniu szukam dobrych filmów wojennych, możecie podawać o Rzymie, Grekach, średniowieczu, II wojnie, teraźniejszości (mogą być fikcyjne konflikty ale bez mutantów i nadludzi).

Czas Apokalipsy

Hmmm

Zabójca. Orginalny tytul War (AKA Rogue Assassin) bardzo dobry film. Moze nie jest wojenny... ale ma fajna fabule.

Pan zycia i smierci. Swietny film.

I jeszcze w kolejnosci Tożsamość Bourne'a, Krucjata Bourne'a, Ultimatum Bourne'a. Mega filmy szpiegowskie. Co ciekawe.... kazda nastepna czesc jest lepsza od poprzedniej :)

A jak chcesz filmy typowo o tematyce wojennej. Polecam zassac z sieci(chyba ze masz HBO bo wlasnie tam teraz leci) The Pacific. Film tworcy Kompanii Braci i Szeregowca Ryana.

A oglądałeś może Wróg u bram? Fajny film ^^

Wróg u bram

Polecam,ciekawy

"O Jeden most za daleko" boski film. Oglądałem go wiele razy, bardzo mi się podoba. Na temat misji pod kryptonimem Market Garden

"Zaginiony Batalion" Na temat I Wojny Światowej. Dobry ,lecz nie genialny.

"Full Metal Jacket" Bardzo realistyczny i dobry film na temat wojny w Wietnamie.

"Lista Schindlera"

I wiele innych.

Zgodze się z przedmówcami, na szczególną uwagę zasługuje Wróg u Bram!

Kolejność w poszczególnych "działach" jest przypadkowa!

10/10

"Pełny magazynek" - Film nie do zdarcia, najlepszy film Kubrick'a! Tak, najlepszy! Fani "Mechanicznej Pomarańczy" żyjcie z tym!

"Czas Apokalipsy" - Kolejny wielki film, tym razem Coppola adaptuje opowiadanie Josepha Conrada "Jądro ciemności" do realiów wojny wietnamskiej. Wprawdzie De Niro i Pacino odmówili udziału w tym filmie, a Brando nie chciał uczyć się swoich kwestii na pamięć, to ów film wielkim jest. Jednym z największych.

"Pluton" - Kolejne dzieło którego akcja toczy się w Wietnamie, tym razem autorstwa Oliver'a Stone'a. Scena w której Dafoe umiera, jest już kultowa.

9/10

"Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej" - film stosunkowo młody (2005), nie jest w nim wiele akcji, więc nie wiem czy Ci się spodoba. Ale moim zdaniem, to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat.

"Jak rozpętałem drugą wojnę światową" - najlepsza komedia jaką w życiu oglądałem.

"Patton" - nie zaznasz tu wiele akcji, ale to jeden z lepszych filmów wojennych i basta. Kreacja George'a C. Scott'a? Jedna znajlepszych w historii kina, nagrodzona Oscarem którego nie odebrał.

8/10

"Walc z Baszirem" - ciekawa, aczkolwiek ciężka (fabularnie) animacja.

"Sztandar chwały" - w swojej karierze Eastwood wyreżyserował tylko jeden lepszy film, Gran Torino. Początek filmu jest naprawdę mega zrealizowany.

"9 kompania" - Nowe rosyjskie kino wojenne. Czy lepsze aniżeli "Lecą żurawie" i "Idź i patrz"? Kwestia gustu.

"Ostatni samuraj" - Film naciągany, ale bardzo dobrze się go ogląda.

"Kiedy ucichną działa" - Znakomity przykład na to jak bez wielkiego budżetu i bez wielkich nazwisk nakręcić b.dobry film.

"Helikopter w ogniu" - Kolejna bajka, jednak bajka nakręcona w genialny sposób, której oglądanie przynosi wiele frajdy.

"Hamburger Hill" - Film świetny, niestety trochę niedoceniony i zapomniany. Również o wojnie w Wietnamie.

"Ofiary wojny" - No i znowu mamy Wietnam. Tym razem w głównych rolach Sean Penn i Michael J. Fox.

"Wróg u bram" - O tym filmie już pisali koledzy wyżej, więc podam jedynie sam tytuł.

"W księżycową jasną noc" - Świetny, klimatyczny film. Realia WWII.

"Urodzony 4 lipca" - świetny film, najlepsza rola Tom'a Cruise'a.

"Imperium Słońca" - Film pokazujący inny aspekt wojny, bohaterem jest tu kilkunastoletni zagrany świetnie przez Christian Bale (tak ten od Batmana ;) Niemniej jednak ów film liczy sobie już 23 lata). Dla mnie najlepszy film Spielberga.

"C.K. Dezerterzy" - Kolejna film "Made in Poland", oglądałem wiele razy, obejrzę pewnie jeszcze nie raz, a bawi mnie za każdym razem tak samo.

"Łowca jeleni" - Film trudny, nie dla każdego. jeśli szukasz filmów nastawionych na akcję, to ten na starcie możesz sobie darować. Dla koneserów podam tylko jedno nazwisko - John Cazale.

"Szeregowiec Ryan" - Ten film pewnie i tak każdy zna i oglądał.

Filmy które oceniam niżej, ale warte są odnotowania:

"Ostatnia bitwa" - Chińska superprodukcja, nakręcony świetnie, fabularnie również daje radę.

"Braterstwo broni" - Koreańska superprodukcja.

"Good Morning, Vietnam" - Spojrzenie na realia wojny wietnamskiej z zupełni innej strony, a pomoże nam w tym sam Robin Williams.

Seriale wojenne:

"Kompania braci" - każdy zna i lubi, więc po co się rozpisywać.

"Generation Kill: Czas wojny" - serial składa się tylko z 8 odcinków, produkcja na zamówienie HBO, polecam.

"Dom Saddama" - może nie jakiś bardzo wojenny, ale warto obejrzeć te 4 odcinki. Również robota HBO.

"Walc z Baszirem" - ciekawa, aczkolwiek ciężka (fabularnie) animacja.

Juz od dawna chce to zobaczyc, ale jakos nie mialem okazji. Canal+ ma wykupiony ten film i teraz czekam, kiedy ponownie bedzie emitowany (juz byl pare dni temu, ale wtedy nie bylo mnie w domu...).

Swoja droga, dobrze opisales poszczegolne filmy, wszyscy powinni byc zadowoleni. A Czas Apokalipsy- dzis ide kupic ten film : ).

Uhm, polecic jeszcze mozna Bekarty Wojny. Inne spojrzenie na wojne, dodam, ze bardzo ciekawe. Swietna rola (oskarowa) Christopha Waltza. Ten jegomosc spisal sie tak dobrze, ze po obejrzeniu filmu, nie psosob o nim zapomniec. Przycmil pierwszo planowych bohaterow- bez dwoch zdan:).

Pan życia i śmierci. Jeden z najlepszych filmów jakie oglądałem. Widziałem go z 40 razy iii .., no ten film się po prostu nie nudzi. Jest wspaniały cudowny, świetny i wyrąbisty.

Polecam

Wielkie dzięki wszystkim! Zacznę oglądać trailery i oglądać. Nie spodziewałem się aż tylko odpowiedzi :) chyba starczy mi filmów do końca roku.

Szukam filmów o tematyce wojennej. Chodzi o to żeby było sporo akcji i w miarę ciekawie. Filmy mogą być różne ale raczej SF mówię nie. Czyli bez żadnych miotaczy laserów ani bez potworów. Przypadły mi do gustu:

Ogniem i Mieczem (ale te bitwy jakieś takie średnio, książka lepsza)

9 Kompania

Helikopter w ogniu

Szeregowiec Rayan

i wiele innych o podobnym temacie. W jednym zdaniu szukam dobrych filmów wojennych, możecie podawać o Rzymie, Grekach, średniowieczu, II wojnie, teraźniejszości (mogą być fikcyjne konflikty ale bez mutantów i nadludzi).