Szukam gierki z naciskiem na drużynę

Witam. Razem z ekipą szukamy gry, w której stawiany jest nacisk na grę drużynową. Nie chcemy coopa w singlu. Głównym motywem którego szukamy jest „gra w grupie przeciwko innym graczom”. Z tego co pamietam, bardzo fajnie kiedyś spędzaliśmy czas w Minecrafcie na serwerach factions, toteż szukamy czegoś, co ma taki sam styl działania. Hurtworld tez był ogrywany.

Jeżeli ktoś wie, o co mi chodzi to byłbym wdzięczny za tytuły. Założenia grupy w danej grze musiałyby być mniej więcej takie;

• Budowa/obrona bazy przed graczami
  • Nacisk na współpracę/grę w więcej niż 2 osoby
  • Aby gra miała wspólny cel dla drużyny, taki jak np. Wymieniona wyżej Obrona bazy.

Tytuły które ogrywaliśmy;

• Don’t Starve
  • Terraria
  • Minecraft
  • Hurtworld
  • PoE

Gry które nie przypadły do gustu;

• Rust

Byłbym wdzięczny za każdy tytuł, może mnie olśni i wybiorę coś, co będzie strzałem w dziesiątkę! Średnio logicznie to napisałem, ale nawet nie wiem jak się zabrać za szukanie i tłumaczenie, o co mi chodzi. Dzięki za Wasz czas!

Ze swojej strony mogę polecić PixArk - podczas darmowego weekendu nawet nieźle się bawiłem.
Gra kopiuje trochę rozwiązań z Ark: Survival Evolved (oswajanie dinozaurów + innych stworzeń) i miksuje je z minecraftem - system budowy i wydobywania surowców żywcem z niego wzięty. Dodaje jednak też trochę od siebie m.in. trochę rzeczy związanych z magią; baśniowe krainy, bestiariusz i ekwipunek.

No i jest jeszcze Ark właśnie - niedługo prawdopodobnie będzie dostępny na Epic Games, więc do tego czasu wstrzymałbym się z zakupem i gdy będzie dostępny - przetestowałbym.

1lajk

Cześć,
Chyba najbardziej by pasował Ark: Survival Evolved :wink:
Jeśli nie przepadacie za dinozaurami to są przeróbki (mniej popularne i mniej rozbudowane) jak Atlas (piraci) czy Dark and Light (fantasy).

2lajki

Sea of Thieves

1lajk

Może Dauntless, gra opiera się na pokonywaniu wspólnie behemotów (takich bossów na wyprawach), zbierasz grupę do 4 osób. Niedługo wychodzi ciekawa aktualizacja do tej właśnie gry. Problemem może być dla was to, że gra jest w formie PVE, więc żadnego rodzaju pojedynków PVP nie doświadczycie.

1lajk

Terraria i może lost oasis

1lajk

Albion. Możesz tworzyć kryjówki które musisz bronić, albo przejmować od innych frakcji fortece i potem je bronić. Ogólnie w solo w tą grę nie pograsz. Wejdź do jakiejś większej gildii i masz codziennie walki z innymi graczami czy to zvz, gvg, ganki itd.

1lajk

Gloria Victis.
Zdobywasz zamek dla gildii, rozbudowujesz go, bronisz. Atakujesz inne zamki i graczy. Potrzebujesz drużyny. Walka często 50vs50 :wink: ale są i mniejsze grupy. Nie trzeba grać 24/7 żeby do czegoś dojść.
Dodatkowo craftowanie, PvE…

1lajk

Lineage 2 stare kroniki lub classic.

• najlepsze oblężenia zamków jakie są w MMO
  • duży nacisk na grę w drużynie - CP: grind, bosy i epiki
1lajk

L2 jest martwe i dajcie tej grze odejść w spokoju.

Od siebie mogę polecić wymienionego wyżej Albiona, ale możecie też spróbować pograć w Escape from Tarkov

1lajk

To Escape from Tarkov ma budowę/obronę bazy? Dajcie spokój ludzie i chociaż czytajcie post założyciela tematu zamiast podawać bezmyślnie grę w którą akurat WY gracie. Bo nie widzę powodu czemu akurat Escape from Tarkov miałoby mu się spodobać a nie np najnowsze Call of Duty, czy tam Battlefield. Sam też żadnego argumentu nie podałeś.

@hardbass Jako że tobie się spodobało Dont Starve to mogę polecić Conan Exiles - budowanie bazy, survival, open pvp, do tego rozbudowane PvE z bossami, obozami bandytów, miejscami splugawionymi czarną magią, NPC różnych profesji który można zniewolić (np można pojmać łucznika NPC, zniewolić go i rozstawić go na dachu i kazać mu pilnować domu :stuck_out_tongue:), systemem teleportacji (choć mocno ograniczonym), masą różnych “biomów”, cudownym światem do zwiedzania (pełno jaskiń, kanionów i innych interesujących miejsc), oraz uczeniem się nowych skilli poprzez podróż i przygodę. Dla przykładu by móc parać się czarną magią i wskrzeszać umarłych musisz poszukać wiedzy o tym, a tą wiedzę znajdziesz (co nie dziwne) w skupisku nekromantów więc jest jakaś motywacja i niespodziewana nagroda za eksplorację :stuck_out_tongue:. Prócz tego mozna też oswajać bestie jeśli komuś się marzyło zostać łowcą z łukiem i wiernym wilkiem/pumą/niedźwiedziem/krokodylem/innym zwierzakiem u boku :smiley:

1lajk

Sea of Thieves - SPRAWDŹ

1lajk

L2 jest tak martwe, że aż robią remake.

1lajk

Dzięki guru za wrzucenie posta na portal!

Co do wymienionych przez Was tytułów to słowem wstępu - dzięki za tak duży odzew!
Teraz przechodząc do gier;

• Escape From Tarkov - Mam, graliśmy, niektórzy z nas grają, niektórzy już nie. Dlatego szukam nowego tytułu, który moglibyśmy zacząć od nowa.

• Lineage 2 - Grałem jakiś czas temu, sam. Aczkolwiek skoro to trup, to nie widzę sensu zaczynać, nawet na prywatnym serwerze.

• Sea of Thieves - sprawdzałem, sam pomysł gry fajny, aczkolwiek zbyt mało contentu do roboty, bo w końcu po 10-20h znudzi się pływanie i strzelanie do przeciwników. Brakuje tu jakiegoś craftingu, upgrejdów statków, budowy własnego statku z ekipą - to by nas zachęciło ale na razie - nope.

• Conan Exiles - właśnie niedawno był darmowy weekend, niestety się spóźniłem. Aczkolwiek jest to bardzo ciekawy tytuł który bierzemy pod uwagę. Dzięki za opis @larshi !

• Gloria Victis - zainteresuję się tematem. Klimaty średniowieczne jak najbardziej na +.

• Albion - kolega grał, mówił że jest dość nieciekawy system ekwipunku. W dużym skrócie mając powiedzmy miecz na 1 poziom nie widać przeskoku jeśli chodzi o progress i miecz na 100 poziom nie różni się od niego jakoś bardzo. Tutaj te levele są wzięte przykładowo, nie mam pojęcia o Albionie nic a nic.

• Dauntless - graliśmy, schematyczność i system “dungeonów” który jest baaardzo jednolity na tyle nas zniechęcił do gry i skończyło się na porzuceniu tematu ;(

• Ark Survival Evolved - jasne, tytuł brany pod uwagę, aczkolwiek czekamy na free week :smiley:

Ktoś ma może jakieś pomysły? Niestety ale nasz bagaż doświadczeń z grami jest dość spory, a i trudno dogodzić każdemu z osobna jak ma się grupę 7 osób ^^

Najlepszą grą MMORPG na rynku jest seria ArcheAge, ale jest zarazem najbardziej rozbudowana, i tak BDO by poznać wystarczy 2 tygodnie, a na AAU, czy AA trzeba poświęcić pół roku i wielu tytuł przerasta. Ale to jedyna gra na rynku z oddziałami do 100 graczy i krotność tych oddziałów. Gildy są do 50 graczy, rodziny do 12 graczy. Są 3 nacje i gigantyczny świat gry. AA jest darmowa z opcjonalnym abonamentem (wersja dla bogatych :slight_smile: ), a AAU 102 zł na Steamie i równe szanse progresu dla wszystkich graczy.

To może dorzucę jeszcze jedną pozycję:
-Warcraft 3 i nie chodzi mi tutaj konkretnie o granie w klasyczną wersję a o custom mapki. Grywam ze znajomymi w podobne gry (Terraria jakieś 400h, Minecrafta nie jestem w stanie zliczyć, PoE też w setkach h) i często chętnie wracamy na partyjkę czy dwie do Warcrafta 3. Głównymi trybami które ogrywamy to:
1.Survival Chaos (gra dla 4 osób, każdy ma swoją bazę z której automatycznie co jakiś czas wychodzą jednostki i kierują się w stronę pozostałych graczy. Nie mamy wpływu na ich ruch (my rozwijamy bazę, wybieramy technologię, badania lub też ulepszamy koszary - trzeba dostosować styl pod siebie i pod aktualną partyjkę). Celem gry jest wyeliminowanie pozostałych graczy. Trym niestety ma niedopracowaną najnowszą wersję (nie da się dołączyć do gry), więc polecam odpalać starsze. Jest też wersja 2vs2 (niezbyt popularna).
2.Random tower defense - typowe stawiane wieżyczek i ulepszanie ich. Dodatkowo wprowadzono tu elementy farmy (za drewno sadzimy marchew/dynie lub winogrono. Plony sprzedajemy za złoto - cena generowana losowo co falę mobków)
3.Tree Tag - zabawa w chowanego. Elfy uciekają i budują w ukryciu bazy, robią badania, rosną w siłę. Infernale polują na elfy.

Nie są to tryby na dłużej, ale raz na jakiś czas warto odpalić partyjkę :wink: Nie trzeba mieć zakupionego W3:Reforged).

Ark - dużo do roboty budowanir, oswajanie, okrywanie mapy i dungeonow. Polecam pograć najpierw na prywatnych pve żeby się nauczyć mechanik gry a potem dopiero wejsd na pvp też prywatne. Jeżeli nie lubicie zbierać 20 min na jeden fundament zagrajcie na x5. To samo tyczy się oswajania niektóre moby oswaja się 3h z tego 2,5h się siedzi przy nich.

Conan exiles fantasy survival których jest tylko kilka 3? Dark and light martwe i citadel.

Gra opiera się na budowaniu przy czym dużo fajniej niż w Arku (mniej baz to kwadraty)
Oswajanie npc których można wyposażyć.
Ciekawsze pvp i radowanie, lepsze dungeon i masa broni.

W skrócie

Ark +
Sci fi dinozaury super oswajanie
Budowanie w jaskiniach
Latanie
Świat pod wodą z możliwością budowy pod wodą lub na tratwie
Wiele map

Optymalizacja
Ciągle ściąga mody bo każdy na prywatnych gra z jakimis
Aby się bawić dobrze trzeba grać na przynajmniej x3 zbieraniu x5 oswajaniu
Gracze grają głównie na 2-3 mapach i najnowszej
Większość map jest płatnych
Brak wspinania się
Conan +
Bardzo dobra grafika
Ciekawy combat z wieloma broniami
Wspinanie sie
Tamowanie ludzi
Nie potrzeba modów żeby dobrze się bawic
Dlc to tylko kosmetyczne rzeczy
Fajne raidowanie(wybuchające sloiki, strzały, bogowie, kule)

Mimo dużej ilości setów używa się zawsze tych które dają siłę /udźwig i takich co akurat dają nam bonus do potrzebnej temperatury
Trudno o schowana bazę jak w ark
Tamowanie zwierząt jest bezużyteczne (poza koniami do jazdy)
Ciężko prowadzić konia