[szukam] grafika 2d bajkowa pixelart

witam szukam grafika ktory chcialby wziac udzial przy projekcie ( na razie single player ) top down 2d shootera z elementami rpg h&s oraz wielu innych elementow z dziedziny mmo ( styl grafik daje wolny daj poniesc sie fantazji )

wymagania:

wolny czas

doswiadczenie w pixelarcie

obeznanie z elementami gier

wyobraznia

cierpliwosc ( to projekt na naprawde dlugie lata tym bardziej ze jestem troche leniwy oraz jestem jedynym programista )

gra pisana w c++ przy uzyciu biblioteki graficznej sfml 1.6 ( pisana od 0, tak wiec engine gry bedzie autorski : ] )

gotowe jest juz

klasa enemy

klasa character

kolizje

wstepne AI botow

aktualnie pracuje nad

ulepszeniem AI botow/npc

strzelanie

system przedmiotow i ekwipunku

Pixelartowe animacje to masochizm, musisz zatrudnić piwnicę chinoli. ;]

btw. na co to będzie gra, freeware i może jakieś klimaty nam przybliżysz, co to za realia w ogóle mają być fantasy, bajkowe(tak niby jest w nazwie tematu, ale z postu to nei wynika), sci-fi?

co do grafiki to daje wolna reke dla was gra w przyszlosci ma byc multipayerem polaczenie h&s mmorpg openpvp system craftow itp itd generalnie polaczenie najlepszych elementow mmo w 1 cos w style realm of the mad god lecz o wiele bardziej rozbudowane : )

co do animacji to nie bedzie to cos trudnego bo grafika ma byc top down cos jak tibia/cs2d popatrz sobie : P

@ref

czyli nikt nie jest chetny do wspolpracy? : P

wiem wiem bez funduszy ciezko bedzie cos znalezc ale coz jak na razie nie chce wydawac hajsu na grafikow bo robie singleplayera w celach edukacji po przejsciu na oficjalny projekt pomysle nad funduszami

Pixelartowe animacje to masochizm, musisz zatrudnić piwnicę chinoli. ;]

Szczerze powiedziane :)

Co do tematu, to mi jakoś pixel art do h'n's nie pasuje. Osobiście postawiłbym na grafikę 2D, side-scrollera. Albo 3D, ale to też dużo czasu by zajęło.

@refczyli nikt nie jest chetny do wspolpracy? : Pwiem wiem bez funduszy ciezko bedzie cos znalezc ale coz jak na razie nie chce wydawac hajsu na grafikow bo robie singleplayera w celach edukacji po przejsciu na oficjalny projekt pomysle nad funduszami

Brak funduszy jest zrozumiały, ale ja osobiście nie poświecił bym mojego czasu na pracę z kimś kto reklamuje się jako osoba leniwa. :P

Po drugie to nie przedstawiłeś żadnych konkretów, jakiś zarys fabularny świata, etc. - właściwie to czytając twóje posty nadal nie wiem w jakiej konwencji ma być gra.

Jak coś robić to z głową, przed skryptowaniem trzeba rozpisać co się chce zrobić/osiągnąć zarówno od strony fabularnej jak i czysto gejmplejowej.

Obecnie pixel art w grach to kompletna strata czasu, inwestycja bez przyszłości. Nawet zrobienie grafiki a'la Tibia jest nie do osiągnięcia dla jednego grafika, który oprócz tego ma szkołę, pracę. Proponuję przestawić się na grafikę wektorową, wygląda estetyczniej, ciekawiej, a przede wszystkim nie jest tak czasochłonna.

nad grafika wektorowa tez myslalem : P najbardziej mi zalezy zeby kolorystyka byla bajkowa jak w endless online : P

co do postu z h&s i pixelarte sie gryzie to chodzi mi raczej o element h&s gdzie rozwalasz wszystko co sie rusza : P

natomiast jesli chodzi o fabule to jej na razie nie ma gdyz pracuje jak na razie nad glownym enginem fabule sie wymysli gdy juz napisze jezyk skryptowy do questow

ale to daleka droga przede mna

co do lenistwa dlatego szukam grafikow aby sie sprerzyc z programowaniem bo wiem ze jak bedzie grafik to bedzie on wymagal ode mnie tez pracy systematycznej oraz wydawania kolejnych wersji gry : )

nad grafika wektorowa tez myslalem : P najbardziej mi zalezy zeby kolorystyka byla bajkowa jak w endless online : Pco do postu z h&s i pixelarte sie gryzie to chodzi mi raczej o element h&s gdzie rozwalasz wszystko co sie rusza : Pnatomiast jesli chodzi o fabule to jej na razie nie ma gdyz pracuje jak na razie nad glownym enginem fabule sie wymysli gdy juz napisze jezyk skryptowy do questowale to daleka droga przede mnaco do lenistwa dlatego szukam grafikow aby sie sprerzyc z programowaniem bo wiem ze jak bedzie grafik to bedzie on wymagal ode mnie tez pracy systematycznej oraz wydawania kolejnych wersji gry : )

Nie jestem znawcą game developingu, ale zaczynasz od d*py strony troszkę. Jak możesz skryptować jak nie wiesz w jakich realiach robisz gre? Jakie beda klasy,rasy,bronie,przeciwnicy,skille? Jest mnóstwo rzeczy, które należy przemyśleć przed braniem się za skryptowanie.

Mam na myśli tyle, że trzeba mięć jakąś koncepcje i pomysł, scenariusz. Być może masz to wszystko w głowie zaplanowane, ale myślę, że ciężko będzie z takim podejściem z kimś rozsądnym nawiązać współpracę.

Tak czy inaczej, Powodzenia.

ehhh moze wyjasnie ci to i owo programowanie != skryptowanie

skryptowac to sobie mozesz otsy

ja natomiast pisze silnik autorski wiec jak na razie nie mysle nad glowna mechanika gry lecz podstawami implementacja npc, GUI, postac tym bardziej ze napisalem jako pierwsze chce zrobic singleplayera a nie od razu pchac sie na gleboka wode z multiplayerem

co do klas ras skilli itp itd to gra bedzie podzielona na 2-3 frakcje ktore zaciekle walcza miedzy soba jak to zwykle w mmo

jesli chodzi ci o klasy to bedzie bezklasowosc kreauj swoja postac tak jak ty chcesz, myslalem tez nad systemem permdead aczkolwiek do tego jeszcze daleko najpierw chce napisac to co mam zaplanowane mianowicie podstawowa obsluge postaci, walki z npc i ich AI, system zadan, jakies GUI, implementacje non target oraz swiat( chodzi tutaj o ladowanie map obsluge kolizji teleportow itp itd ) a reszte mechaniki gry sie robi na koniec, po co? otoz po to abym mial pewnosc ze podstawy sa napisane dobrze oraz bez zadnych obciazen CPU GPU i reszty zasobow

witam szukam grafika ktory chcialby wziac udzial przy projekcie ( na razie single player ) top down 2d shootera z elementami rpg h&s oraz wielu innych elementow z dziedziny mmo ( styl grafik daje wolny daj poniesc sie fantazji )

wymagania:

wolny czas

doswiadczenie w pixelarcie

obeznanie z elementami gier

wyobraznia

cierpliwosc ( to projekt na naprawde dlugie lata tym bardziej ze jestem troche leniwy oraz jestem jedynym programista )

gra pisana w c++ przy uzyciu biblioteki graficznej sfml 1.6 ( pisana od 0, tak wiec engine gry bedzie autorski : ] )

gotowe jest juz

klasa enemy

klasa character

kolizje

wstepne AI botow

aktualnie pracuje nad

ulepszeniem AI botow/npc

strzelanie

system przedmiotow i ekwipunku