Szukam grindownika, a o Metinie złe ploty chodzą

Cześć!
Jestem człowiekiem w kropce. Pograłabym w taki typowy grindownik, lecz z każdej strony słyszę różne opinie, niestety często stare. Od razu mówię, że WoW-y czy inne Aiony mnie w tym temacie nie interesują, to inny rodzaj gier :wink:
A, jestem raczej graczem samotnym, więc nie potrzebuję tłumów graczy, ot, by z jakimś randomem dało się czasem pohasać. Plus przyśpieszaczy z IS nie uważam za P2W.

• Metin 2 - stare dobre czasy, gdzie system walki mi ładnie podszedł. Lecz jak to wygląda po ostatniej aktualizacji? Gra jest P2W? Ktoś gra (i gdzie)? Słyszałam, że boty czyszczą mapy do cna, czy to prawda?
  • Rappelz - kolejne stare dobre czasy i kochany system petów. Czy jednak teraz lvl cap zdobywa się błyskawicznie jak słyszałam? Żyje toto jakoś patrząc po aukcjach?

W jakie inne gry-grindowniki byłby sens grać i nie ma P2W?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi z argumentami :slight_smile:

Witaj o Rappelz się nie wypowiem ale jeśli chodzi o metina mogę Ci coś doradzić. Jesli chcesz sobie spokojnie pograć i możesz inwestować w rękawice złodzieja (niestety bez tego aż do momentu wejscia do czerwonego lasu (no chyba że znajdziesz kogos kto Ci w tym pomoże) i na mapki 90+ ani rusz) to śmiało możesz zaczynać. Nawet na tym 55 lvl z dobrą alchemią możesz się fajnie pobawić. Tasmanii Ci nie polecam właśnie z powodu plagi botów. Niestety jest to nowy serwer i botów jest tam mnóstwo. Na starszych serwerach praktycznie ich nie ma. Ostatnio od czasu do czasu expie sobie dropki w m1/bo na samosie i jeszcze takiego nie spotkałam. W chwili obecnej najwiecej ludzi gra na samosie, etolinie, negrosie więc celuj raczej w te serwery. Nie wiem jak jest z diumarem i wetarem ale andros i tortuga jest wymarła. W chwili obecnej gram na samosie i nie narzekam. W cenie jest ku, odłamki do alchemii, antyczna alchemia, jedzenie dla peta itd. Ludzi jest sporo (ale pewnie tendencja będzie jak zwykle spadkowa z powodu ładnej pogody) wiec z czasem ktoś sie znajdzie do gry. Na forum gry masz różne poradniki o klasach postaci, formach zarobku, alchemii i co tam jeszcze chcesz.:slight_smile:
Edit: Jeśli nie boisz sie kontaktu z obcokrajowcami spróbuj pograx na metinie sg. Nie wiem jak tamta wersja metina się teraz trzyma ale kilka lat temu przyjemniej mi sie grało niż na naszej wersji.

Z nowszych gier, chyba Black Desert jest najlepszym obecnie MMO polegającym na grindzie.

Może jestem stary i mam sentyment, ale Tibia jak nic. Wiekszego grindownika chyba nie ma, całkiem dobry do samotnej gry i polatania z randomem, więc jesli nie odstrasza Cię grafika lub inne rzeczy, to polecam.

Black Desert sprawdzę, widzę, że można darmowy tydzień mieć. Opinie widzę różne o P2W, ale na szczęście na sucho się z nimi nie zgadzam :slight_smile:
W Tibi właśnie odstrasza mnie grafika, więc podziękuję xD
Cóż, od biedy będzie się trzeba przeprosić z grindem kart petów w Rappelz. Dzięki za odpowiedzi :slight_smile: