Szukam gry (niekoniecznie MMO) z duża ilościa aktywności

Czego oczekuję?
Gry, która nie skupia się wyłącznie na dungeonach, rajdach, ulepszeniu ekwipunku i biciu innych graczy, a stawia na różnorodność. Domki, ogródki, ciuszki, crafting, zbieranie petów, mountów i wszelkiego rodzaju “dupereli” oraz poboczne aktywności.
Sprzęt?
Wiedźmina 3 na wysokich ciagnie, BDO też - bez problemu. Taka tam prawie średnia półka
Co ograłam?
Dużo.

BDO - cudny grind, customizacja postaci, domki, pola, pety (te niekoniecznie zdobywane w grze, ale jednak), trenowanie koni, słoni czy wielbładów, łowienie ryb i zbieranie kamorów i chwastów - prawie ideał, ale też i drugi etat. No i świadomość, że jakiś Bolek, który nie miał, tak jak ty przerwy - wywali cie ze spota “bo tak”. No i Bóg RNG ma kaprys i cię nie lubi i już (ach to liverto na +15 spalone 40+ razy… <były failstacki>)

Maple Story 2 - mówcie co chcecie, ale dla nie to był czad zanim zniszczyły go boty. Tworzenie “swoich” ciuszków, meblowanie “domku” pięćset razy, aby w końcu wczytać pierwszy zapis, te tłumy w mieście, gdy swoja wróżka grałam pieśń Priscilli na harfie, quizy, które niejednokrotnie udało mi się wygrać (mimo znikomej znajomości jęz. angielskiego), łapanie petów we własnoręcznie “wycraftcone” pułapki… ehhh

ESO - brudny i ponury świat, oraz drewniana walka i paskudne postacie. Odpada

Final Fantasy XIV - gram i kocham. Jednak każdy “zwiazek” wymaga nieco oddechu

Arche Age - (tak, @ferdynand1, też pograłam) jednak takie jakieś “nieczytelne” jak dla mnie. Nie wiem dokładnie co, ale coś mi w nim “nie trybi”

WoW - podobny problem jak z AA (dziękuję @Hardy1 za przyponienie o tym tytule)

Minecraft - niby fajne, ale zbyt kwadratowe

… i cała masa innych… (wymieniłam tylko te, które dawały mi nieco więcej frajdy niż grind i rajdy)

Z singlówek idealna była

Kingdoms of Amalur Reckoning - jednak ile razy można grać w to samo

seria The Sims - budowanie domu, meblowanie, tworzenie ubrań w Sims Studio… - to to, sama gra w życie jednak już mnie nudzi.

Przegapiłam coś, co mogło by mnie zaciekawić? Może jest jakaś gra, która się wpasowała w moje oczekiwania, ale o powstaniu której jeszcze nie wiem.

Edit: Dodam jeszcze, ze nie chce, aby gra była drugim etatem, zatem proszę o nic “zobowiązującego”

Zapewne padnie ta propozycja tutaj wiele razy, więc opiszę ją pod kątem tych wymienionych “aktywności i różnorodności”, a dokładniej chodzi oczywiście o Word of Warcraft.

Gra głównie skupia się na raidach i dungeonach i dochodzeniu w nich do jakiegoś tam poziomu (w zależności od aspiracji) a nagrody przyznawane są raz na tydzień. Oznacza to, że nie trzeba się z tym tłuc codziennie, do tego już podstawowe poziomy trudności pozwalają na uczestnictwo w 100% contentu(nie licząc wysokich poziomów). Wyklucza to całkowicie stanie się grą “na drugim etacie”.

Dodatkowa zawartość:

• zbieranie mountów - spora ich ilość z różnych aktywności od wbijania reputacji po wykonywanie zadań, przez grind w otwartym świecie lub drop z bossów(dungeonach, raidach czy w otwartym świecie) i za osiągnięcia, sekrety. Ogólnie same mounty nie są jakieś rewolucyjne, nie trenuje się ich (nie licząc stajni w garnizonie), nie ulepsza, nie daje ekwipunku(nie licząc siodła). Ogólnie jest ich 722
    Tu możesz je sobie obejrzeć: https://www.warcraftmounts.com/gallery.php

• łapanie/zbieranie/walki petów - tutaj jest już ciekawiej, opcje zdobycia jak wyżej, tylko je z kolei można ulepszać, mają swoje umiejętności i nimi walczyć, zarówno z npc jak i innymi graczami, a i do tego są jeszcze petowe dungeony. Jest ich 1279 a zobaczyć je możesz tutaj https://www.warcraftpets.com/wow-pets/index/

• crafting - nie jest jakoś rozbudowany, ale wchodzą z dodatkiem jakieś zmiany, ogólnie świetny sposób na zarobek. Można na nim łatwo zarobić na np. abonament poświęcając kilka minut dziennie (jeżeli wie się co i jak ;p) a przy premierze dodatku na gatheringu zarobić nawet na pół roku abo zbierając skałki i kwiatki.

• ciuszki - nie ma takich “klasycznych” azjatyckich kostiumów jak można sobie zazwyczaj kupić w is, ale możesz dowolnie zmieniać wygląd każdej widocznej części swojego ekwipunku na inny, co daje spore możliwości bo każdej z części jest ponad 400 do kolekcjonowania.

• ogródki i domki - niby ogródek jest w pandalandii a domek aka garnizon w draenorze to jednak przyjmujmy, że nie ma aktualnie takiej opcji ;p

• osiągnięcia - tego jest chyba ponad 6 tysięcy

• toye - no tak jeszcze zabaweczki, różnorakie przedmioty, które mają jakieś efekty np. zapałki (którymi można się podpalić), samochodziki sterowane(którymi można się ścigać lub walczyć), przedmioty które zamieniają nas w coś innego np w ogra, leżak itp.

@Hawwa no nie, jak można zapomnieć o kulu, skandal! heh
Jak coś jest nieczytelne to już kwestia przyzwyczajenia, a WoW już jest tak zcasualizowany, że czyta się jak książeczka dla dzieci i do tego jak to gry blizza jest dość płynny w rozgrywce, choć sam podchodziłem do niego z 3 razy zanim zostałem na kilka lat. AA to co innego tutaj rzeczywiście gra nie prowadzi za rączkę i trzeba mieć jakąś wiedzę, którą z kolei ciężko zdobyć, bo zwyczajnie w świecie jej brakuje. Nie wspominając już o wysokim progu wejścia i masy poświęconego czasu na daily, famrę golda itp.

Proponuję w takim wypadku jakieś survivalne typu ark, conan lub niszowe mmo jak D&D online, wurm online, vilages and heroes bo ogólnie tak rozbudowanych mmo jest niewiele

1lajk

Seria AA/AAU to gra stadna. Więc nie trybi wtedy jak chcesz ją grać solo. A tu bezwzględnie na początek trzeba założyć lub dołączyć do jakiejś rodziny, następnie dobra gilda, i dodatkowo nawiązywać przyjaźnie także między gildowe, nacjowe itp. To jest gra społecznościowa.

Do gry solo masz ARK: Survival Evolved.

Może jakieś survivale spróbuj np. Conan Exilies bo z MMORPG to jednak wymieniłeś wszystkie tytuły które nie są martwe i warte zagrania.
GW2 :
-Dungeon i Raid to taki do dodatek do sprawdzenia się , przyjemności i sprawdzeniu się w walce wypadają tam też potrzebne przedmioty do zrobienia ekwipunku legendarnego. No oczywiście dla achiventów więc nie jest to wymagane. Są też fraktale.

• Ulepszanie ekwipunku nie ma w tej zdobywa się tutaj lub craftuje late game ekwipunek. Najlepszy ekwipunek jaki jest ci potrzebny jest to Ascended zdobywasz go raz i masz na całe lata jedyne co to można sobie wymieniać w nim bonusy do danej mety. Jest też ekwipunek legendary o ile dobrze pamiętam w nim można było sobie zmieniać dowolnie statystki.
  • PvP Odbywa się tutaj w 2 formach arena oraz WvW czyli World vs World nie stanowi jakiejś kluczowej formie raczej jest bardziej jest takim dodatkiem jak chcesz się spróbować na jakim poziomie ogarniasz swoją klasę jak i przeciwników. Nie jest to jakoś przymusowy element gry.
  • Domki czy jakieś posiadłości itp. nie posiada ta gra.
  • Ciuszki tego akurat w grze jest masa.
  • Craftig nie wiem czy jakiś większy jest w tej grze bo jedyne co robiłem to rozwijałem go jak najtańszym sposobem żeby zrobić sobie ekwipunek ascended.
  • Pety jest to taki mały stworek co koło ciebie chodzi jest ich dość dużo lecz nie mają żadnej innej funkcji jak ozdoba.
  • Mount jest ich 8 każdy unikalny można zdobyć do nich skórki. Tutaj masz filmik z wszystkimi https://www.youtube.com/watch?v=RqSJYAxyrvQ .
  • Aktywności poboczne głównie polegają na jakimś odkrywaniu mapy robieniu world bossów różnych misjach gildyjnych oraz wydarzeniach na danych mapach.
    Co na pewno w tej grzej jest to system walki który dużej mierze opiera się na umiejętnościach i poznawaniu swojej klasy.
    Do tego gra jeden z najlepszych modeli płatności płacisz raz masz dostęp do wszystkiego + wymianę waluty premium na złoto w grze jak i odwrotnie zdobyte złoto w grze możesz wymienić na walutę premium i kupować sobie upiększenia gildera czy tam nowy strój.
    Jak byś chciał więcej się dowiedzieć to sobie napisz do Majki83 bo on chyba na tym forum jest dość mocno na bieżąco na ten temat tej gry i ma o niej dużą wiedzę.

Zacząłem teraz też grę w AA miałem ten sam problem co ty 2 razy podchodziłem do tej gry 2 razy nie wyszło z tego powodu że WoW ani BDO do mnie przypasowały a premiera New World została odłożona to dałem 3 szansę lecz teraz najpierw poszukałem sobie jakieś gildi i ludzi do grania.

• Dungeon jest kilka łatwych które są wymagane do daily questów jest też 4/5 takich dla ludzi z większym gear score aktualnie byłem na 2 Libray i Serpetis mechaniki są dość fajne trochę trzeba się namęczyć więc nie jest tak źle z nimi.
  • Ekwipunek dość dużo możliwości bo trzeba go ulepszać czyli wbijać +1, +2, wbijać jego poziom np. z Epic na Divine później jak wbijesz dany poziom na maxa możesz go przemienić na następny gdzie ci się zwiększa możliwość wbicia kolejnego poziomu i przemiany o ile się nie mylę trzeba tak 5x żeby mieć końcowy ekwipunek do tego są też sloty na gemy.
  • PvP jest praktycznie na każdym kroku wszędzie gdzie jest strefa wojny może cię ktoś zaatakować. Do tego dochodzą raidy pvp jakieś bitwy. Są też areny 4 rodzaje 1 w której nie liczy się ekwipunek 2 jest to arena deathmatch 12 graczy 3 drużynowa 5v5 i 4 1v1 lecz tu już liczy się twój gear score.
  • Domki są jest ich od groma np. domek na drzewie jakaś wielka rezydencja czy dom rolnika. Do domków można kłaść wszystko mebelki jakieś fortepiany obrazy więc jest dużo możliwości zewnątrz też możesz sobie dać jakieś fotanny czy tam postawić jakieś kwiatki do wyglądu.
  • Ciuszki tu też jest pełno dowolnie modyfikować kolorować czy robić sobie jakieś wzroki.
  • Crafting dość rozbudowany.
  • Pet jest ich dość dużo każdy ma unikalne umiejętności i wygląd.
  • Mount https://archeage.mokulu.io/mounts tutaj masz wszystkie aktualnie dostępne niektóre są naprawdę fajnie zrobione i unikalne.
  • Poboczne aktywności masz np Rifty Lucasy związane z walką albo takie zwykłe jak łowienie ryb zbieranie skarbów z morza itp.
    Jedyne co cie ogranicza to labor ale jest go wystarczająco jak nie grasz 10h dziennie lecz zawsze możesz jeszcze robić dungeon czy innego rodzaju walki do którego jest niepotrzebny potrzebny.

Guild Wars 2.

Maaaaaaasa zajęć, starcza na kilka miesiecy nolifienia, a grając niedzielnie masz zabawe na kilka łądnych lat.
Fashion Wars - lubisz zeby twoja postac weyglądała kozacko, tutaj masz pole do popisu :wink:

1lajk

Atlantica Online. Na prawdę nie chce mi się rozpisywać na temat gry. Jest wiele filmów i poradników. Dodam, że ubierasz 9 postaci, zbierasz merce, mounty craftujesz ciuchy i meble do domku.

1lajk

Też mi sie wydaje że tu najlepiej pasuje Gulid Wars 2 tym bardziej że gra nie jest droga i nie wymaga wydawania kasy koszt to tylko dodatek a sama gra oferuje bardzo dużo

1lajk

Wymieniłaś prawie wszystkie tytuły warte zagrania, Jedyne co mogę Ci zaproponować to czekanie… 28 września (premiera Genshin impact coop mmo) lub trochę dłużej na Japońskie beta testy Blue Protocol, ewentualnie sprawdzić Guild Wars 2.

Mabinogi - Jesli chodzi o aktywnosci, to jest to zdecydowany lider wsrod mmo. Masz tam tego tyle, ze bedziesz mial co robic przez kolejne pare lat

@Hardy1 mea culpa. Zapomniałam o “kulu”, przepraszam :flushed: WoW jest jednak bardziej nastawiony na raidy, niż poboczne duperelki. Szukam raczej czegoś, gdzie moglabym się odstresować niż martwić “o skilla” (jestem dość słabym graczem zespołowo) resztę propozycji sprawdzę.

@ferdynand1 ostatnia rzecza, jaka chce robić zaczynajac grę, to pisać na chatcie “szukam gildii / chłopaka / przyjaciół” (niepotrzebne skreślić). Ale ARK-a sprawdzę

@BloodyReaper jak wyżej. Dołaczanie do gildii zdecydowanie odpada. Szukam rozrywki, a nie dramatów i dobrej zabawy, zamiast zobowiazań (dlatego zaznaczyłam w tytule “niekoniecznie MMO”). GW2 też ograłam i przyznaję, że jest to bardzo dobra gra, jednak oferuje trochę za mało, biorac pod uwagę, że bardziej interesuja mnie duperele, niż pvp (swoja droga świetne) i mielenie non stop “serduszek” (to akurat robi sie po czasie nudne). Domków brak, ascendenty wycraftcone, mounty zdobyte… koniec. WvW mnie nie kręci, a skalowanie wkurza :worried:

@gargamel129, @exel00 jak wyżej. Co do Genshin impact poleci do zapoznania się.

@Brzydki akurat o tej grze, oprócz tego, że jest turowa i że zarzadza sie w niej grupa czy tam drużyna nie wiem praktycznie nic. Serio oprócz walk jest tam coś jeszcze?

@Koima1 szczerze mówiac, to kilka razy się nad ta gra zastanawiałam. I faktycznie ja sprawdzę

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi z propozycjami i @guru za stronę główna. Pora teraz posprawdzać Wasze typy :wink:

Wewnątrz serii AA/AAU są ogłoszenia gild. Najpierw zacznij od poznania gry. Rodziny poszukaj w kontaktach bezpośrednich to otworzy Ci dzienne questy rodzinne. Będąc w gildzie będziesz miał też questy dzienne gildowe z wypasionym sklepem gildowym. Są też gildy nastawione tylko na szeroko pojęty housing i gardzące walkami.

Runescape 3, bądź Old School.

Akurat piszesz do osoby, która na raidy nie chodzi już od dłuższego czasu (bo do pvp nie były mi potrzebne) i główną radość po za pvp czerpała z pobocznych aktywności, więc tak jak pisałem wcześniej już podstawowy poziom dungeonów daje dostęp do 100% contentu i nie trzeba się z tym męczyć. WoW jest idealny dla zbieracza/kolekcjonera, ale brakuje mu takiego prywatnego huba aka domku, którego można dowolnie dekorować, przyozdabiać itp. czy jakiejś farmy a po doświadczeniach z garnizonem raczej nie za szybko coś takiego wprowadzą(ale i tak większość nowości obowiązuje na dany dodatek, więc potem byłoby to zapewne nieprzydatne i nierozwijane). Wielu graczy o to nadal zabiega, ale większości jest to nie potrzebne ;p

Nie żebym na siłę przekonywał czy coś, po prostu prostuję pewne rzeczy i już wiem, że to raczej nie to czego szukasz. Jakbyś znalazła coś fajnego online najlepiej mmo z domkami w otwartym świecie to daj znać, chętnie zorientuje się jak to jest tam rozwiązane.

Propozycje ode mnie :

1. No Man’s Sky - budowanie bazy, kolekcjonowanie statków (prywatny statek), fregat (statki od NPC które można zatrudnić), frachtowców (statek-baza), strojów, receptur, zwiedzanie planet, skanowanie minerałów, roślin i zwierząt, wykonywanie różnego rodzaju misji, od klasycznych po takie totalnie ekstrawaganckie jak przeszukiwanie opuszczonych frachtowców w klimatach rodem z horrorów, czy podróż przez portal na planetę na której panują ekstremalne warunki środowiskowe (jak np burza piaskowa przez którą nic nie widzisz, powodzenia w lataniu statkiem i nie rozbiciu się xd) by znaleźć rozbitka i pomóc mu naprawić statek by mógł uciec z tego piekła.

2. Red Dead Redemption 2 - własny customizowany obóz w otwartym świecie, szereg różnych aktywności i ról. Można zostać dla przykładu łowcą głów, jeździć od miasta do miasta, przeglądać listy gończe i ścigać przestępców, albo możesz zdecydować że wolisz kupić dom z piwnica i pędzić w tej piwnicy własny bimber który będziesz sprzedawać. Też nie twoja bajka? To może zaczniesz polować na jelenie czy inne wilki i skórować je dla zysku? albo sprzedawać mięso rzeźnikom w miastach? A może zamiast skórować oddasz całe, nieuszkodzone zwłoki swojemu towarzyszowi w obozie który przerobi je na towar który później będziesz mogła sprzedać. A może wolisz znajdować kryjówki gangów i na nie napadać? Też nie? To może zainteresuje cię pomaganie NPC? Dla przykładu rybak poskarży się że złodzieje ukradli mu łódkę i chce byś ja odzyskała, najlepiej nikogo nie raniąc (więc czeka cię sporo skradania i ogłuszania by dostać 100% nagrody) :stuck_out_tongue:

Zbieranie petów, mountów, dużo graczy + dobre PVE, istniejące PVP i inne?
No mi się to kojarzy tylko z World of Warcraft z takich gier w których opłaca się spędzać swój czas.

ArcheAge jest własnie taką grą w której jest wszystko co wymieniłeś że chcesz aby bylo. Gra ma już swoje lata ale mogę polecić w ciemno. Osobiście ograłem nie jeden tytuł ale tutaj zostane na dłużej. do wyboru masz wersje F2P z systemem mikrotransakcji Oraz wersje B2P z systemem DLC. Polecam wersje F2P ponieważ nawet jak spróbujesz i się nie spodoba to nic nie stracisz. Na serwerach jest dość spora frekwencja więc o Raidy grupowe nie trudno . Craftów jest masa, są trade runy, statki mounty pety, domki. Jeżeli interesuje cie gra na długie miesiace a nawet lata to polecam. Spoko ekipe do gry znajdziesz na serwerze Jakar frakcja Nuia.
Odezwij sie w grze do kogoś z Out of Control. Gildia dorosłych ludzi nastawiona na czerpanie przyjemnosci z gry a nie Try Hard

Chciałem polecić tESO, no ale napisałaś że odpada… :roll_eyes: Mimo że w tESO aktywności jest sporo.

Wykorzystam jednak okazję aby dorzucić parę groszy. Może ktoś inny to przeczyta, bo Ty jako autorka wątku, masz gusta “nieESOwe” :slightly_smiling_face:
Podchodziłem dwa razy do tESO i za drugim razem się “wciągłem” :crazy_face:

Krótko wymienię największe zalety the Elder Scrolls Online (według mnie):

• skalowanie
    To całe skalowanie, mimo wad - jest według mnie lepsze niż standardowe “nieskalowanie”, progress jest widoczny w skillach, ekwipunku i naszym ogarnięciu.
    A żadna kraina nie idzie całkiem w odstawkę (jak w innych grach). I nawet mając wypasioną postać, możemy pójść do naszych ulubionych krain.

• walka
    Wiem z doświadczenia, że większość graczy dzieli się na tych mocno zręcznościowych (i oni wolą taką walkę jaka jest np. w Dark Souls) oraz na filozofów raczej mało zręcznościowych (wolą jakieś w miarę proste point and click).
    Walka w ESO bardzo mi się spodobała, z jednej strony bardzo zręcznościowa (uniki, bloki itd), a z drugiej na tyle wolna i kombinowana, że myśliciele też mogą się odnaleźć.
    Grałem w wiele gier, ale w ESO to naprawdę działa.

Mógłbym napisać jeszcze wiele, np o eksploracjach, o możliwości grania wampirem czy wilkołakiem, itp… Ale są to według mnie mniejsze zalety, chociaż swoje plusy do puli dodają. Natomiast WALKA i SKALOWANIE - to (według mnie) dwie największe zalety the Elder Scrolls Online. :smiley:
Oczywiście ESO nie jest idealne, ma swoje wady, ale inne gry tego typu są według mnie gorsze. (z wymienionych przez autorkę mmo, nie grałem tylko w FF).

@ferdynand1 rodzinę to ja już mam irl. Jest mi z nia dobrze i nie zamierzam jej zmieniać. Gildie, ich oczekiwania wobec mnie i wewnętrzne dramaty w ogóle mnie nie interesuja (mój angielski jest za słaby na international, zaś polskie masówki to trailery “Ukrytej Prawdy” i “Trudnych Spraw”, przy akompaniamencie <plasków> mierzonych sobie nawzajem fiu*ów). Nie skuszę się. Sorry.

@Hardy1 ok, będę pamiętać :wink:

@larshi co do pierwszej propozycji, to nie czuję takich klimatów. Ale druga brzmi ciekawie. Własny bimber w piwnicy… hmmm… leci na listę.

@hehenek no właśnie pvp może w ogóle nie być. A już otwarte to całkiem odpada. Za stara jestem na użeranie się na spotach z innymi. Pora zamienić glany na bambosze i zaczać żyć spokojnie :wink:

@Kiffi1994 AA oferuje naprawdę dużo, to prawda. Ale też dużo od gracza wymaga (czas). A ja szukam czegoś do czego mogę wskoczyć “na chwilę” i porobić coś nie zobowiazujacego, ewentualnie coś, co mogę odłożyć “na później” i wrócić po 3 miesiacach, kontynuować dzieło, nie tracac zbyt wiele z powodu nieobecności. Dlatego tytuły takie jak AA czy WoW m.in. wykluczyłam.

@Szeptun powinieneś spróbować FF 14. Naprawdę polecam. Swoja droga dziwne jest to, że ograłam cała serię Elder Scrolls. W Skyrimie spędziłam cała masę godzin i jak głupia jarałam się, czekajac na MMO w tych klimatach, a które mnie cholernie rozczarowalo. Może moje oczekiwania były zbyt wysokie? Nie wiem. Tak czy inaczej irytuje mnie w tej grze prawie wszystko. A już najbardziej modele postaci, walka i skalowanie. Jednak zdaję sobie sprawę, że coś, co mnie mierzi - innym może się podobać :beer:

1lajk

@Hawwa
Co do modeli postaci to się zgodzę, dwie godziny próbowałem zrobić postać z mądrą miną, a i tak wyszedł mi koleś z wyrazem twarzy zdziwionego małpoluda.

Co do walki, ciekawi mnie dlaczego Ci się nie podoba, ale pewnie nie lubisz hybrydowych klimatów.

Natomiast jeśli chodzi o “skalowanie”, to powtórzę jeszcze raz, że w rozbudowanych MMO, gdzie jest sporo krain, zadań i rzeczy do robienia - to jest lepsze rozwiązanie niż standardowe. (nie jest idealne, ale lepsze)
Ile to razy w WoWie lub innych grach, irytowało mnie po wielokroć, że “termin przydatności do spożycia” jakiejś krainy czy zadań minął wraz z levelem, ech…

P.S.
Gdyby nie te kwestie, to ESO mogłoby być dla Ciebie dobrą grą - na luzie, większość solo, bez pośpiechu i ze sporą dawką aktywności.

@Hawwa
To najlepsze są dwa tytuły dla Ciebie.
War Thunder
ARK: Survival Evolved

plus szachy i brydż na kurnik.pl

DOTA2 też nie polecam bo wciąga.