Szukam gry z wpływem na świat

Szukam gry, gdzie moje decyzje będą kształtować świat gry. Jego obywateli i tego jak się sama przygoda zakończy.

Grałem:

- Mass Effect 1, 2, 3

- Kotor 1, 2

- Jade Empire

- Bioshock

- Fable: Zapomniane opowieści

- Overlord

- Tes III: Morrowin i IV:Oblivion

- Two Worlds

- Wiedźmin 1, 2

- Fallout 1, 2, 3

- Gothi 1, 2 + Noc Kruka

Czego nie wymieniać:

- Dragon's Age I1, 2

- Bioshock 2

- Two Worlds 2

- Overlord 2

Dlaczego nie wymieniać? Grałem we wcześniejsze części, jak widać z list, lub słyszałem o tej grze i zagram. Chciałbym usłyszeć o czymś innym.

Skyrim pasuje do opisu chociaż aż tak dużego wpływu nie ma to jednak Twoje decyzję będą miały wpływ na krainę.

Też właśnie chciałem polecić Skyrim z dodatkami, oraz całą serię Gothic z wiadomej przyczyny - klasyka. A tak to jeszcze można polecić np. Risen

Też właśnie chciałem polecić Skyrim z dodatkami, oraz całą serię Gothic z wiadomej przyczyny - klasyka. A tak to jeszcze można polecić np. Risen

Przy Gothicu jest tylko ten problem, że nasze decyzje kształtują świat tylko pozornie. Tak naprawdę w dwóch pierwszych częściach nie mamy ŻADNEGO wpływu na świat - on się tylko zmienia wraz z rozwojem fabuły. Skyrim bardziej tu pasuje.

EDIT: @2down: Te trzy linie fabularne w Gothicu to tylko złudzenie. Pierwszy rozdział możesz przejść na trzy sposoby, dołączając do określonego obozu, ale nie zmienia to faktu że reszta fabuły idzie jak po sznurku. :)

Zapomniałem napisać. Skyrim raczej mi nie pójdzie. Poprawię listę.

Przy Gothicu jest tylko ten problem, że nasze decyzje kształtują świat tylko pozornie. Tak naprawdę w dwóch pierwszych częściach nie mamy ŻADNEGO wpływu na świat - on się tylko zmienia wraz z rozwojem fabuły. Skyrim bardziej tu pasuje.

Jeśli by się zgłębiać, to w morrowindzie też nasze decyzje mają pozornie wpływ na świat. Ścieżkę w morrowinie masz narzuconą a w gothicu o ile pamiętam trzy rózne, ponadto w gothicu wybierając jedną frakcję masz problemy z druga i trzecią, odpada część questów także jakiś wpływa mamy na świat. Nie ma chyba gry w której mielibysmy 100% wpływ na świat bo i tak wszystko opiera się na ścieżkach wytyczonych nam z góry... Takie mam zdanie

A jeśli chodzi o Skyrim to wydaje mi się że jesli Mass Efect 3 Ci szła w miare przyzwoicie to w Skyrima na low pograsz. Warto spróbować chociaż by dla przygody:)

W Mass Effect 3 na max detalach grałem.

Skyrim jakiejś pięknej grafiki nie ma a optymalizacja trochę ssie ale jeśli Ci ME3 szło to Skyrim też powinno.

Dobra zaktualizowałem info. Zapomniałem wcześniej Gothica dopisać, bo grałem :P Poza Skyrimem macie ejszcze jakieś ciekawe propozycje? Co z Deus Ex? Tam też jakiś wpływ mamy?

Dishonored!

np. im więcej strażników zabijesz, tym większy chaos będzie panował w miescie (zarażeni, szczry itp.)

Słyszałem, że to strasznie krótka gra. Wolałbym by to było coś na dłużej.

Borderlandsy :) polecam

Stalker: Czyste Niebo - o najważniejsze miejsca każdej z map walczą frakcje, niezależnie od postaci gracza. Jak bardzo wesprzesz sojuszników w podboju tym szybciej i bezpieczniej będzie Ci się podróżowało. Ale uczciwie trzeba przyznać, że robi się to dość szybko upierdliwe. Podobno są mody znacząco usprawniające ten patent, choć nie wiem, nie widziałem.

Persona 3 - gdzie grę można skończyć dłuugo przed czasem widząc najgorsze zakończenie, a rozwijanie rozlicznych znajomości delikatnie zmienia świat. Ale gra jest bardzo specyficzna :unsure:

Chrono Trigger - pamiętam, że zależnie jak zachowywałeś się na początku, tak potoczy się pewna rozprawa sądowa.

W Deus Ex-ach zakończenie wybierałeś na samym końcu. W obrębie misji wybory jakieś tam były, ale głównie dotyczyły sposobu przejścia pewnych problemów i zyskania dodatkowych Xp-ków.

Zapomniałem o Mercenaries 2 World in Flames, bo która inna gra pozwoli Ci wysadzić w powietrze platformę wiertniczą? Zrównać z ziemią miasto, czy spalić pół Wenezuelskiej dżungli.

jezeli mmo to Wakfu ;)

Co do Skyrim'a - z modem HiAlgoBoost pójdzie Ci nawet na kompletnym złomie. A jeżeli to nie pomoże (w co szczerze wątpie) są jeszcze setki innych modów graficznych. Ja na moim lapku z +/- 20 FPSów na low bez modów za pomocą w.w cudeńka osiągam 30+ na medium :D.

Zagraj w w The Walking Dead, z każdą Twoją decyzją gra toczy się inaczej :)

Tak jak wszyscy polecam Skyrim'a i Gothic 3

Znam B&W i nie do końca o to mi chodzi. Po dłuższych obliczeniach, przemyśleniach, robieniu tabeli za i przeciw zdecydowałem na powrót do Gothica 2 Noc Kruka.

heavy rain, kazda decyzja ma jakis wplyw na fabule, tylko to chyba na konsole jest.

Szukam gry, gdzie moje decyzje będą kształtować świat gry. Jego obywateli i tego jak się sama przygoda zakończy.

Grałem:

- Mass Effect 1, 2, 3

- Kotor 1, 2

- Jade Empire

- Bioshock

- Fable: Zapomniane opowieści

- Overlord

- Tes III: Morrowin i IV:Oblivion

- Two Worlds

- Wiedźmin 1, 2

- Fallout 1, 2, 3

- Gothi 1, 2 + Noc Kruka

Czego nie wymieniać:

- Dragon's Age I1, 2

- Bioshock 2

- Two Worlds 2

- Overlord 2

Dlaczego nie wymieniać? Grałem we wcześniejsze części, jak widać z list, lub słyszałem o tej grze i zagram. Chciałbym usłyszeć o czymś innym.