Siema.
Zakładałem już sporo tematów o tym w jakiego MMORPG chciałbym zagrać. Niestety taka gra póki co nie istnieje. Nie interesuje mnie płacenie za abonament (Tibia, WoW). Tak wiem Tibia jest free ale no… Nie oszukujmy się, bez PACCa nic się tam nie zrobi. Nie interesują mnie też gry F2P, w których nie ma ludzi, lata masa botów, lub wyskakuje mi milion okienek i nie wiem co mam zrobić, do tego autotracker i 0 przyjemności.
Nie chcę marudzić, że MMORPG umarły bo wiele ludzi je ogrywa i są bardzo zadowoleni. Jestem starym graczem i z przyjemnością wspominam czasy gry dropiłem ring w Archlordzie, który w końcu i tak mi nie wypadł - ale było fajnie. Jak wbijałem lvl w maple story gdzie dostałem 0,006% za mobka. Teraz wszystko zmierza w stronę ułatwiania rozgrywki. Więc i ja muszę się przestawić.
Wróciłem do gry World of Tanks. Paczki świąteczne, wiele eventów i boostów związanych z wbijaniem kasy i expa ( w końcu można zarobić grając X tierami), a muszę się przyznać, że jestem w tę grę po prostu słaby. Mimo to lubię w nią grać. Po pewnym czasie jednak się nudzi. Do tego teraz jest kampania Renesans i żeby brać w niej udział trzeba być o określonej godzinie online - ja niestety przez swoje treningi nie jestem w stanie nic osiągnąć w grze.
Dlatego teraz szukam gry RPG. Czegoś gdzie buduje się swoją postać od 0. Jest fabuła, jakaś historia, questy. Typowy RPG. Mogę zbudować sobie daną klasę i swoim tempem poznawać świat. Nie wiem czy to RPG ale na pewno ma jego elementy - najlepiej wspominam Dragon Age. Grałem też w 3jkę ale to już nie to. Dlatego szukam gry w takim klimacie.
Co do RPG to grałem też w wiedźmina (jeżeli to nie rpg to mnie poprawcie) ale tutaj podszedłem chyba trochę za ambitnie bo chciałem ukończyć każdy pytajnik na mapie i po dłuższym czasie - gra również mi się znudziła - przepraszam fanów Gerralda.
Kolejny typ gry jaki szukam to RTS. Jest to mniej popularny typ, więc dla tych co nie wiedzą jest to budowanie miasta i zarządzanie jednostkami. Bardzo dobrze wspominam grę Tzar lub twierdzę. Szukałem informacji o RTS’ach w internecie i podobno w najbliższym czasie ma wyjść The Setters ale data premiery nie jest jeszcze podana. W takim razie zdaje się na Wasze propozycje. Co do RTS to zależy mi na luźnej grze gdzie nie ma wojska. Uważam, że RTS, w których jest walka bardziej przypominają gry zręcznościowe (APM na poziomie 250~) niż budowanie własnej osady. Chyba najbardziej podobna gra, której szukam to Anno 1404?
Wiem, że wymagania są dość wysokie ale wierzę w Was