Ohayo! Szukam jakiejś ciekawej mangi,oglądałem ogromną ilość anime,ale mangi jeszcze nigdy nie czytałem Mógłby ktoś polecić jakiś super tytuł na pierwszy raz?
Szukam Mangi
Cięższa/Lżejsza? Jakie podobają ci się gatunki. Harem/Mecha/Przygodówka? Świat jaki Post-apokalipsa/Teraźniejszość/Przyszłość lub może Przeszłość? Musisz opisać co lubisz żeby ci polecić jakaś mangę.
Może jakaś ciekawa kryminalna - w stylu death note?
Ewentualnie jakaś komedia,shounen-w sumie wszystko oprócz ecchi
Polecam psyren
http://www.batoto.net/comic/_/comics/psyren-r8
Jeśli twój angielski kuleje, to będziesz miał raczej ograniczony wybór. Z drugiej strony to właśnie czytając mangę nauczyłem się języka.
Kryminalna to możesz przeczytać: Monster
A jeżeli chodzi o kwintesencje tego czym jest manga to:
Berserk - Polecam, nie zniechęcaj się czernia.
Ubel Blatt
Claymore
Hajime no Ippo
Bakuman
Kuroko no Basket
Katekyo Hitman Reborn (Aczkolwiek po zakończeniu anime w madze jest jeszcze jedna saga, aczkolwiek moim zdaniem najlepsza w całym anime)
Kimi no iru Machi(Jeden z lepszych romansów, Zyciowy bez ecchi)
Code Breaker
Air Gear - Klasyka Shounenu
Unbalance x Unbalance - Manhwa ale też obowiązkowo jeżeli zaczynasz z czytaniem tylko że to ecchi:)
Vagabond - Jeżeli szukasz czegoś poważnego o Walkach z użyciem broni białej w starszych okresach.
Zetman
Oczywiście są jeszcze takie klasyki jak wszystkie Tasiemce: One Piece,Naruto,Fairy Tail,Detective Conan,Hunter x Hunter
Większość Mang jest poważna i są to topowe tytuły.
Najlepsze 2 mangi ever
The Breaker
Berserk
miłego czytania
The Breaker jest manhwą i mógłbym polecić, lecz druga seria The Breaker New Waves jest słusznie najbardziej krytykowaną kontynuacją jakiegokolwiek shounena. Dobrą manhwą jest Tower of God, bowiem ma dosyć rozbudowaną fabułę jak na shounena oraz bardzo ciekawe postacie. Zapomniałem tytułu mangi , w ludzie są nieśmiertelni: nie mogą zostać zabici bronią ani chorobami, umierają jedynie ze starości. Są jednak ludzie, którzy posiadają szybko rozprzestrzeniającego się wirusa śmiertelności i istnieje pewien departament policji zajmujący się łapaniem i eliminowaniem "zakażonych". Istnieje jednak organizacja, w której tacy chorzy są chronieni i kryją zakażonych dosłownie i w przenośni. Manga z ciekawym wątkiem, nie ma super mocy ale dużo w tym akcji i przyjemnie się czyta, polecam o ile ktoś znajdzię tytuł.
Area D.
Historia „akcji przetrwania w więzieniu”. Rozgrywa się po nagłym pojawieniu się wśród ludzi wyjątkowych zdolności w związku z wybuchem gwiazdy. Aby poradzić sobie z tak zwanymi „Przemienionymi”, została stworzona specjalna, odosobniona, więzienna wyspa zwana „Area D”.
Przekład można znaleźć na variascans.pl
Ruler of the Land, Holyland, Berserk, Claymore, Ubel Blatt, 1/2 Prince, One Piece
Spróbuj coś z tasiemców - Naruto, Bleach, Dragon Ball etc. Są dość standardowe, i łatwe w odbiorze. Jednak ja sam poleciłbym Fullmetal Alchemist, genialna fabuła oraz postacie - dodatkowo jak spodobał Ci się serial to manga też pewnie Ciebie kupi. A no wszystkie te można znaleźć po polsku, czy to na www czy w sklepie ( choć co Bleacha nie jestem pewien )
Ohayo! Szukam jakiejś ciekawej mangi,oglądałem ogromną ilość anime,ale mangi jeszcze nigdy nie czytałem Mógłby ktoś polecić jakiś super tytuł na pierwszy raz?