Szukam mikrofonu do 60 zł

Siemanko. Szukam jakiegoś taniego, a w miarę dobrego mikrofonu do gadania przez Skype/TS oraz nagrywania okazjonalnych pierwszych wrażeń/recenzji na YT. Kwota jaką dysponuje to 60 zł. Na czym mi zależy? Przede wszystkim na w miarę dobrej jakości dźwięku bez odszumiania (żeby się ludzie&ludziska na TS-ie nie pluli, że mi mikrofon trzeszczy/buczy itd.) oraz dobrym i w miarę czystym dźwięku po niewielkim odszumianiu. Wybrałem już kilka mikrofonów, tylko nie wiem który zakupić ze względu na to, że na parametrach mikrofonów się nie znam. Tak więc moje propozycje:

1) Tracer Studio

2) Trust Starzz

3) MediaTech MT390

4) Tracer S2

5) Zalman ZM-MIC1

Dlaczego chcę odzielny mikrofon, a nie wbudowany w słuchawki? Ze względu na to, że taki typ mikrofonu mnie denerwuje ; ) Oczywiście szukałem testów wymienionych przeze mnie mikrofonów, ale wszystkie które znalazłem różniły się od siebie tak diametralnie, że ciężko coś z nich było wywnioskować. U jednego np. Tracer S2 brzmi perfekcyjnie (z odszumianiem), a u drugiego tragicznie. Tak więc pytam was, może akurat ktoś miał styczność z jakimś z wymienionych przeze mnie mikrofonów i może go polecić bądź nie. A może macie swoje całkiem inne i lepsze propozycje? Za pomoc z góry dziękuje ; )

Posiadam Trust Starzz, kosztuje 40 zł, a jest świetny. Rok już mam, jakość bardzo dobra. Do rozmów na Skype czy TSie idealny. Do nagrywania też dobry. No i ten wygląd :)

Zalman ZM-MIC1
Polecam. Posiadam jedną sztukę, drugą kupiłem bratu. Wszystko działa, dźwięk jest super, brak zakłóceń. No i do tego cena :D

Również posiadam Zalman ZM-MIC1 i jak najbardziej polecam, wybrałbym go drugi raz.

Także posiadam Trust Starzz i na nic nie zbytnio narzekam , jakość idealna do rozmów ts/skype(używam wzmacniania +10 dB i nadal nie ma szumów) i do nagrywania też dobry ( po odszumianiu jakość jest super) , w zestawie stojak/statyw . Po dłuższym używaniu mikrofon (mam go półtorej roku , może dwa ) bardzo rzadko lecz zdarza się by piszczał(z pięć sekund) < . Mikrofon jest trochę za lekki , wystarczy lekkie pchnięcie stojaka/statywu a wywróci się do przodu :D Podsumowując : Stosunek ceny do jakości jest jak najbardziej dobry , za 35 złociszów nic lepszego nie znajdziesz.

Czyli mamy na dzień dzisiejszy 2 faworytów. Trusta oraz Zalmana. I o ile Trust w sklepie nie dla idiotów kosztuje 40 zł + kurier około 10 zł, tak już Zalman na allegro to wydatek wraz z wysyłką około 30 zł. I teraz tak. Czy opłaca się oszczędzić na papieroski i kupić MIC1 czy też lepiej dołożyć i kupić Trusta? Czy jakość nagrania w tych mikrofonach jest porównywalna czy też znacznie się od siebie różnią? Wiadomo inna firma, inny format etc. ale mi się wydaję, że na takiej półce cenowej wszystko jest w miarę podobne, a różni się co najwyżej opakowaniem. Mylę się?

Sprawdź testy na youtubie tych mikrofonów i porównaj sobie :P

Tak jak już pisałem wyżej, szukałem i słuchałem testów wszystkich tych mikrofonów. I u jednego kolesia np. Tracer S2 brzmi wyśmienicie po obróbce, u drugiego nie itd. Każdy z mikrofonów ma kilka recenzji/testów i w każdym brzmi trochę lub bardziej inaczej. No więc trudno mi się zdecydować bo nie wiem jak dany mikrofon wypadnie u mnie ; ) Temu pytam was, bo jak czytam parę osób ma Trust, a parę innych Zalmana, tak więc jestem ciekawy waszych wrażeń i opinii. Praktycznie to wy mi teraz wybieracie mikrofon, tak więc chciałbym być z niego w miarę zadowolony : P

IMO. Kwestia gustu. Myślę, że obydwa na tym samym poziomie. Jedyna różnica to te 10 zł. Brałbym Zalmana.

IMO. Kwestia gustu. Myślę, że obydwa na tym samym poziomie. Jedyna różnica to te 10 zł. Brałbym Zalmana.

I różnica tego że trust jest na stojaku a zalman na klipsie . Mi jednak jest wygodniej na statywie niż przyczepione do czegoś(kablu od słuchawek itd).

Summa Summarum - Autorze , musisz podjąć męską decyzje rzędu 30-40 złotych , nie zmarnuj tej szansy by mieć swój wymarzony mikrofon i wybierz najodpowiedniejszy mikrofon dla Ciebie :D

Tak jak wspomniałem. Kwestia gustu. Ja olę na klipsie do kabla od słuchawek, żeby się nie schylać non-stop do tego mikrofonu :)

Weź Trusta. Bardzo fajny, nieźle łapie dźwięk i ma przyzwoite wykonanie. Nie musisz się wcale do niego pochylać.

Dokładnie, mi mikrofon stoi w odstępie blisko pół metrowym ode mnie, a głos dalej łapie bardzo dobrze.

Tak jak ktoś napisał, jest trochę lekkki, ale mimo wszystko stojaczek pomaga, i nie jest źle.

Tak więc wybrałem mikrofon Trust Starzz. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc : D

Temat do zamknięcia.

Kwestia gustu, ale nie widzę sensu trzymania statywu na biurku, który tylko zajmuje miejsce, a jakością nie odbiega od małego, wygodnego Zalmana.

Ja swojego Zalmana nie trzymam na klipsie przypiętego do kabelka tylko go sobie zahaczam o górę ekranu w laptopie i według mnie słychać przez to dużo lepiej mnie a jest to mikrofon naprawdę czuły, bo jak go odpowiednio ustawić to łapie i dźwięki z drugiego pokoju oddalonego o korytarz przy zamkniętych drzwiach lol xd

Poczytałem wasze komentarze i dzisiaj też zamówiłem sobie Trust Starzz

Dzięki :D

I bardzo dobrze zrobiłeś ;)

Siemanko. Szukam jakiegoś taniego, a w miarę dobrego mikrofonu do gadania przez Skype/TS oraz nagrywania okazjonalnych pierwszych wrażeń/recenzji na YT. Kwota jaką dysponuje to 60 zł. Na czym mi zależy? Przede wszystkim na w miarę dobrej jakości dźwięku bez odszumiania (żeby się ludzie&ludziska na TS-ie nie pluli, że mi mikrofon trzeszczy/buczy itd.) oraz dobrym i w miarę czystym dźwięku po niewielkim odszumianiu. Wybrałem już kilka mikrofonów, tylko nie wiem który zakupić ze względu na to, że na parametrach mikrofonów się nie znam. Tak więc moje propozycje:

1) Tracer Studio

2) Trust Starzz

3) MediaTech MT390

4) Tracer S2

5) Zalman ZM-MIC1

Dlaczego chcę odzielny mikrofon, a nie wbudowany w słuchawki? Ze względu na to, że taki typ mikrofonu mnie denerwuje ; ) Oczywiście szukałem testów wymienionych przeze mnie mikrofonów, ale wszystkie które znalazłem różniły się od siebie tak diametralnie, że ciężko coś z nich było wywnioskować. U jednego np. Tracer S2 brzmi perfekcyjnie (z odszumianiem), a u drugiego tragicznie. Tak więc pytam was, może akurat ktoś miał styczność z jakimś z wymienionych przeze mnie mikrofonów i może go polecić bądź nie. A może macie swoje całkiem inne i lepsze propozycje? Za pomoc z góry dziękuje ; )