Szukam MMO a moderacja?

Witam,

Piszę ten post głównie z ciekawości, nie dlatego, że obecne "rządy" mnie rażą, czy przeszkadzają. Otóż od jakiegoś czasu widzę, że tematy w sztandarowym dziale Waszego forum są zamykane.. bez większej przyczyny. O ile mogę zrozumieć, że pisanie tematów to przywilej dla tych, którzy opanowali podstawy składania poprawnych zdań, oraz zasady interpunkcji i ortografii, choć nie ukrywam, że moim zdaniem czepianie się tego typu spraw jest śmieszne, zwłaszcza, że mimo rażących błędów ortograficznych treść zostaje przekazana tak czy siak, to nie rozumiem zamykania tematów w stylu i tu przykłady z samej pierwszej strony tego działu:

Temat został zamknięty. Powód: Powodzenia.
źródło
Temat został zamknięty. Powód: Ten temat to obraza wszystkich userow.
źródło
Temat został zamknięty. Powód: Z laski swojej poczytaj inne tematy, bo twoje wymagania sa takie, jak w 100 innych tematach.
źródło
Temat został zamknięty. Powód: Bylo tysiac razy. Neeext.
źródło
Takich tematów jest dziesiątki. Dobre pvp, dużo polaków, brak IS jest takich jak brudu. I do tego podajesz 6 gier ,w które grałeś więc nie mów ,że nic nie możesz znaleźć w tych tematach. To jest po prostu absurd i lenistwo.
źródło

Co do pierwszego i drugiego cytatu - bez komentarza. Nie rozumiem czemu moderator zamknął temat.

Reszta przykładów - czyli argument "to było".. akurat uważam jest idiotyczne jeśli chcecie prowadzić taki dział "Szukam MMO". Gier MMORPG nie jest tak dużo i oczywistą sprawą jest, że wymagania osoby A, będą podobne, bądź nawet identyczne jak wymagania osoby B. Dlatego jeśli naprawdę macie problem z nowymi tematami, w których użytkownicy proszą o to samo, to może pora zbudować jakąś stronke, która po zaznaczeniu interesujących nas cech w MMO, wybierałaby dla nas MMO?

Sam chciałem odpowiedzieć w dwóch z tych zamkniętych tematów, no ale cóż, za późno.

Pozdrawiam.

Ta, to jest taktyka pozyskiwania nowych uzytkownikow, dajmy im dzial, ktory i tak w praktyce nie funkcjonuje. Tak wiele jest juz zamykanych tematow, ze nikt juz nawet nie odpisuje na te, ktore nie sa zamkniete, paranoja.

W sumie pomyślmy jak postąpili byśmy sami? Odpowiadanie na 10 prawie identycznych tematów chwilami staje się nudne.. Najlepiej było jak dział "Szukam MMO" był zamknięty. Nie było żadnych pretensji czy uwag. Jestem zwykłym użytkownikiem takie jest moje zdanie, ale to ma być forum o MMO, a nie forum "dobra rada". Można znaleźć wiele fajnych artykułów, recenzji i felietonów, ale przydało by się jakieś nowe osoby, świeża krew? Nie sądzicie?

Nie wiesz dlaczego tematy 1 i 2 zostaly zamkniete? Moze je przeczytaj, a sie dowiesz. To samo tyczy sie pozostalych tematow, ktore tu przytoczyles. Nie chodzi o pisownie, brak przecinkow, czy innych tego typu rzeczy, a o cos zupelnie innego. Nie wiem, jak dlugo juz tu jestes, jak czesto wchodzisz na forum i je czytasz, ale musisz wiedziec, ze codziennie w dziale Szukam MMO powstaje srednio 5 tematow. To fajnie, forum popularne, dzial robi swoje, ludzie dostaja pomc, czyli wszyscy zadowoleni. To tylko teoria. W praktyce jest tak, ze ludzie sa cholernie leniwi i nie czytaja innych tematow. To jest kpina ze wszystkich userow tego forum. Ktos, kto szuka darmowej gry mmo, ktora jest dynamiczna i w ktorej item shop nie daje duzej przewagi, musi liczyc sie z tym, ze jego topic zostanie zamkniety. Powod? Przynajmniej raz na dzien ( a czesto i wiecej razy) powstaja taki temat. Tak. Dzieje sie to cholernie czesto u uwierz mi lub nie, ale codziennie odpisywanie tego samego jest smieszne. Do tego swiadczy o lenistwie usera zakladajacego taki temat. Kompletny brak ambicji czy czegokolwiek... Taki user chc eisc na latwizne, nawet nie przeczyta kilku wczensiej napisanych topicow, ktore sa IDENTYCZNE. Wlasnie dlatego sa zamykane tematy, ktore osmieszaja nas, wszystkich userow, ktorzy poswiecaja na ten dzial swoj cenny czas. Nie zamykamy natomiast tematow, ktore cos do dzialu wnosza albo takich, ktorych tematyka dawno sie nie pojawiala.

I sie zastanawiasz, dlaczgo zamknalem temat numer 1? Ok, nie napisalem powodu, ale nie miales juz sily. Ale tutaj tobie wyjasnie, bo poswieciles czas na napisanie tego tematu, wiec uznalem, ze naleza ci sie wyjasnienia.

"gra nie może być nudna,monotonna i powinna mieć to coś co przyciąga na wiele miesięcy.I żeby J.Angielski nie miał wielkiego znaczenia w tej grze"

Ok, czego szuka autor? Gra, ktora nie jest nudna i w ktorej nie trzeba duzo czytac po ang. Czyli z jednej strony 95 % MMO spelnia te wymagania? Co rozumiesz przez nie jest nudna? Na ciekawosc gry sklada sie wiele skladowych, cech, ktore kazdy traktuje indywidualnie. On nie podla niczego. Mi bodobaja sie bruntki, komus innemu blondynki. On nie podal, ktore woli. Byle gra nie byla nudna, ale skad mamy wiedziec, co go nudzi, a co nie? Napisal zalosny temat, to otrzymal w zamian zalosna odpowiedz. Zwykle "powodzenia". W szukaniu. Ale gdzie indziej.

Miał być program dzięki ,któremu można było by wyszukiwać dla siebie MMO. Jakoś o nim od pół roki cicho. Chyba zwał się EMO.

mod_ico.png
EMO nie bedzie, bo Hania nie ma czasu, aby calosc doszlifowac.- Dzz'

Sprawdziłem źródła i...nie wiem o co krzyk.

Jeśli ktoś nie wie czego chce, jego wymagania spełniają niemal wszystkie mmo, albo jest zbyt niedorozwinięty aby wypełnić banalny wzór to...serio, dziwię się że oprócz zamykania tematów nie rozdaje się jeszcze warnów.

Portal służy do wyszukiwania gier gdy ciężko sprecyzować swoje wymagania, bądź nie zna się dostatecznie wielu, aby mieć problemy z znalezieniem.

A i wtedy, mam wrażenie że wszystko co mogło już się przelało przez dział, tylko nazwy tematów nieco utrudniają (wydłużają) poszukiwania.

Nie wiesz dlaczego tematy 1 i 2 zostaly zamkniete? Moze je przeczytaj, a sie dowiedz.

Przeczytałem kilkakrotnie dokładnie i jak sam napisałem, chciałem w nich zaproponować MMO.

Nie wiem, jak dlugo juz tu jestes, jak czesto wchodzisz na forum i je czytasz, ale musisz wiedziec, ze codziennie w dziale Szukam MMO powstaje srednio 5 tematow. To fajnie, forum popularne, dzial robi swoje, ludzie dostaja pomc, czyli wszyscy zadowoleni. To tylko teoria.(...)

Nie, to nie jest tylko teoria.

Chcesz przykładu działania czegoś takiego? Proszę bardzo: http://www.onrpg.com/boards/free-mmorpg-requests/

Nie wiem skąd bierze się ta misja porządkowania czegoś, co nie musi być uporządkowane i może się rządzić własnymi prawami. Nie rozumiem moderacji tego działu poza wycinaniem jakichś kłótni, obrazy użytkowników i ogólnego przekroczenia regulaminu Waszego serwisu.

Prawda jest taka, że jak ktoś szuka czegoś z nadzieją, że ktoś mu podsunie dokładnie to czego szuka to z reguły sprecyzuję to tak, że wszyscy będą wiedzieli o co chodzi. Jak ktoś prosi o grę w stylu:

Szukam gry mmorpg 3D w która gra dużo ludzi, posiada system petów lub tak jak w Silkroad przywoływane konie. Wole grać w gry po polsku ale po angielsku też ujdą . Gra musi być F2P

No to wiemy, że:

- Gra 3d

- Dużo ludzi

- Pet system

- Jeśli jest to PL wersja

- F2P

No i myślimy co tu jest "darmowe", w miare zaludnione 3d z petami i podajemy. Nic trudniejszego.

gra nie może być nudna,monotonna i powinna mieć to coś co przyciąga na wiele miesięcy.I żeby J.Angielski nie miał wielkiego znaczenia w tej grze

Tu osobnik, którego zresztą przytoczyłeś podał:

- ciekawa

- brak większej interakcji z otoczeniem/polska wersja

No to możemy podać, np. Dragonica. Jeśli autorowi się spodoba to dobrze, jeśli nie to dopreczyuję swoje potrzeby.

Odpowiadanie na 10 prawie identycznych tematów chwilami staje się nudne..

Czy ktoś zmusza Cię na odpowiadanie na te prośby? Jak masz ochotę i chcesz komuś pomóc to pomóż, jak nie, to nie odpisuj, nikt nikogo nie zmusza.

Jestem zwykłym użytkownikiem takie jest moje zdanie, ale to ma być forum o MMO, a nie forum "dobra rada".

No to mówię, nie ma potrzeby istnienia takiego działu. Równie dobrze może być jeden wielki temat w którym można poszufladkować wszystkie MMO w różne kategorie.

PS. Nie chcę się mieszać do Waszej polityki, bo ani mnie to specjalnie nie interesuje co robicie, ani nie czuję się skrzywdzony, ale trzeba określić po co ten dział naprawdę jest.

Czy ktoś zmusza Cię na odpowiadanie na te prośby? Jak masz ochotę i chcesz komuś pomóc to pomóż, jak nie, to nie odpisuj, nikt nikogo nie zmusza.

Nie uważasz, że pisanie wszędzie tego samego mogło by być uznane za spam? Jakby autorzy pozostałych 9 tematów raczyli zajrzeć do pierwszego to prawdopodobnie ich problem by się rozwiązał.

Przeczytałem kilkakrotnie dokładnie i jak sam napisałem, chciałem w nich zaproponować MMO.Nie, to nie jest tylko teoria.Chcesz przykładu działania czegoś takiego? Proszę bardzo: http://www.onrpg.com/boards/free-mmorpg-requests/Nie wiem skąd bierze się ta misja porządkowania czegoś, co nie musi być uporządkowane i może się rządzić własnymi prawami. Nie rozumiem moderacji tego działu poza wycinaniem jakichś kłótni, obrazy użytkowników i ogólnego przekroczenia regulaminu Waszego serwisu.Prawda jest taka, że jak ktoś szuka czegoś z nadzieją, że ktoś mu podsunie dokładnie to czego szuka to z reguły sprecyzuję to tak, że wszyscy będą wiedzieli o co chodzi. Jak ktoś prosi o grę w stylu:No to wiemy, że:- Gra 3d- Dużo ludzi- Pet system- Jeśli jest to PL wersja- F2PNo i myślimy co tu jest "darmowe", w miare zaludnione 3d z petami i podajemy. Nic trudniejszego.Tu osobnik, którego zresztą przytoczyłeś podał:- ciekawa- brak większej interakcji z otoczeniem/polska wersjaNo to możemy podać, np. Dragonica. Jeśli autorowi się spodoba to dobrze, jeśli nie to dopreczyuję swoje potrzeby.Czy ktoś zmusza Cię na odpowiadanie na te prośby? Jak masz ochotę i chcesz komuś pomóc to pomóż, jak nie, to nie odpisuj, nikt nikogo nie zmusza.No to mówię, nie ma potrzeby istnienia takiego działu. Równie dobrze może być jeden wielki temat w którym można poszufladkować wszystkie MMO w różne kategorie.PS. Nie chcę się mieszać do Waszej polityki, bo ani mnie to specjalnie nie interesuje co robicie, ani nie czuję się skrzywdzony, ale trzeba określić po co ten dział naprawdę jest.

Dobrze gada.

Przeczytałem kilkakrotnie dokładnie i jak sam napisałem, chciałem w nich zaproponować MMO.

To proponuje przeczytac raz jeszcze. A potem kilka innych tematow z dzialu, dzieki czemu bedzies zmial obraz calosci, a co za tym idzie, bedziesz wiedzial, ze tematy powstaja tu na zasadzie ctrl +c, ctrl + v

Nie, to nie jest tylko teoria. Chcesz przykładu działania czegoś takiego? Proszę bardzo: http://www.onrpg.com...morpg-requests/

Dla mnie to nadal teoria. W odnisieniu do TEGO forum, nie mowie o jakims innym, moze lepszym (?).

Nie wiem skąd bierze się ta misja porządkowania czegoś, co nie musi być uporządkowane i może się rządzić własnymi prawami. Nie rozumiem moderacji tego działu poza wycinaniem jakichś kłótni, obrazy użytkowników i ogólnego przekroczenia regulaminu Waszego serwisu. Prawda jest taka, że jak ktoś szuka czegoś z nadzieją, że ktoś mu podsunie dokładnie to czego szuka to z reguły sprecyzuję to tak, że wszyscy będą wiedzieli o co chodzi. Jak ktoś prosi o grę w stylu:

No to widzimy to inacze. Zwykla rozbieznosc mysli, zdarza sie. Widzisz ten dzial, jako gigantyczny pokoj, w ktorym mieszka banda dzieciakow nie lubiacych sprzatac. Bawia sie codziennie, rzucaja zabawkami, nie odkladaja ich na miejsce. Prawdziwy syf. Ja ten dzial widze jako pokoj, gdzie kazdy moze wejsc, nie potykajac sie przy tym o lezacy na ziemi samochodzik. Bedzie mozna wejsc, popatrzec co w pokoju mamy, moze czegos dotknac, pobawic sie tym czyms, ale potem koniecznie odstawic to na miejsce.

Sorry, tutaj nikt z nas nie ma racji, zwyczajnie inaczje widzimy taki dzial. Dla mnie powinno to byc miejsce, gdzie czlowiek bez problemu powinien znalezc MMO, ktore mu odpowiada. Istna baza danych. A jesli pozwolic na twoje metody dzialnia, to dzial zamienilby sie w jeden, wielki chlew, gdzie powstawalyby tematy bez szablonu, trzy zdaniowe typu " szukam mmo. Musi mniec to cos, abym mogl grac w nia dlugo. Aha, niech bedzie za darmo". Albo zwyczajnie identyczne, tak jak zreszta jets to teraz, choc udaje nam sie je zamykac... O co wlansie masz pretensje. Nie chcemy dopuscic do chlewu. Wolimy czysty pokoj.

Prawda jest taka, że jak ktoś szuka czegoś z nadzieją, że ktoś mu podsunie dokładnie to czego szuka to z reguły sprecyzuję to tak, że wszyscy będą wiedzieli o co chodzi. Jak ktoś prosi o grę w stylu:

Jasne, szkoda tylko, ze precyzuje to w taki sma sposob, jak ktos dwie godziny wczesniej. I gdyby nie byl leniem, to przeczytalby ten temat i mialby gre swoich marzen.

Szukam gry mmorpg 3D w która gra dużo ludzi, posiada system petów lub tak jak w Silkroad przywoływane konie. Wole grać w gry po polsku ale po angielsku też ujdą .

Gra musi być F2P

No to wiemy, że: - Gra 3d - Dużo ludzi - Pet system - Jeśli jest to PL wersja - F2P

Ten temat zostal zamkniety glownie dlatego, ze nie mial szablonu. A to swiadczy tylko o tym, ze pan go zakladajacy, byl takim nygusem, ze nie zapoznal sie z ani jednym tematem z forum! Gdyby to zrobil, to mialby gre na tacy, bo zreszta jego wymagania sa i tak smieszne. Gra 3d, ma ich pelno. Moz ebyc wersja pl, ale nie musi, wie ci nie ma wymagania. f2p, ok, nadal jakies 100 gier ze strony glownej. Pet system? A jaka gra go dzisiaj nie ma? Rozumiesz o co mi chodzi? To nie sa wymagania gry, a nawet jesli sa, to takich tematow juz bylo setki, ale userowi nie chcialo sie szukac. Len. Nadal chcemy czysty pokoj, a nie chlew, pamietaj.

gra nie może być nudna,monotonna i powinna mieć to coś co przyciąga na wiele miesięcy.I żeby J.Angielski nie miał wielkiego znaczenia w tej grze
Tu osobnik, którego zresztą przytoczyłeś podał: - ciekawa - brak większej interakcji z otoczeniem/polska wersja

Nudna i monotonna- wezmy to jako synonimy. I powinna miec to cos. Angielski bez wiekszego znaczenia, znaczy sie gra, gdzie sie nie mysli a tylko gra (czyli wszystkie mmo). Ma miec to cos, ma nie byc nudna. Boze, to sa wymagania? To sa cechy? Nie. Bo to sa rzeczy czysto indywidualne, bo czy gra ci si epodoba cyz nie, to sam o tym decydujesz, subiektywnie! A jesli chces zpomocy innych, to musis znapisac, co ci si epodoba, a co ci si enie podoba. Ten temat to kpina. Tak jakbym wszedl do salonu samochodowego i powiedzial: sprzedjacie mi samochod, ktory mi sie spodoba.

No to wiemy, że:- Gra 3d- Dużo ludzi- Pet system- Jeśli jest to PL wersja- F2P

Mam takiemu komuś podać link do portalu, bo jest zbyt ułomny aby zajrzeć tam samemu, czy wpisać wszystkie mmorpgi w 3d jakich nazwy słyszałem?

- ciekawa- brak większej interakcji z otoczeniem/polska wersja

Interpretacja słowa "ciekawa" przez każdego użytkownika byłaby inna, a poprawność pewnie byłaby równie rozbieżna co znaczenie wierszy, a ich opis wykonany przez nauczycieli polskiego.

Tematy tego typu na pewno nie mają sensu...

Dzz z jednej strony masz racje a z drugiej strony nie,to ze nowi userzy są leniwi i często są to dzieci po 13 lat które nie umieją się dostosować do regulaminu i piszą głupie tematy,to prawda ze powinno się ich tematy zamykać ale z drugiej strony jakby nie patrzeć jesteś moderatorem i nie jest twoim zadaniem tylko zamykać tematy ale tez pomagać, poświeć chociaż 1 minute każdemu nowemu user-owi chociażby tym aby przypomnieć mu jak ma wyglądać wzór szukania gry a nie po prostu walić zamkniecie tematu,daj szanse każdemu,bo według mnie oceniasz wszystkich nowych którzy się nie dostosowują do regulaminu jako grupa a przecież każdy nie jest taki sam,jednemu zwrócisz uwagę raz i się poprawi a innemu 10 razy a i tak ch*j z tego będzie.A tak na boku czy myślisz ze 70% userów którzy wbili tu po raz pierwszy,weszli chociaż raz na dział regulamin? bo na własnym przykładzie mogę powiedzieć ze ani raz nie spojrzałem na regulamin,dostałem warna za bledną ortografie bo ktoś mógł poświecić mi własnie ta 1 minute i się dostosowałem i tak tez wielu innych by się dostosowało a zamykając temat po prostu zniechęcasz go do dalszego udziału na tej stronie/forum.

Tutaj Dzz masz w 100% rację,aczkolwiek widać jak na dłoni że macie do tego działu całkowicie odmienne poglądy, więc sugeruję zakończyć tę wymianę argumentów ,gdyż do niczego ona według mnie nie prowadzi. Takie jest moje zdanie.

Uliquiorra- ja mam 13 lat i na mnie skarg nie ma,a co do tematów to hmm... żaden nie został zamknięty za bezsensowność lub naruszenie regulaminu,tylko osiągnięcie celu tego tematu ;]

Wydaje mi się, że nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji dalej. Każdy ma swoje zdanie i jego się trzyma. Wiadomo, że jest regulamin, którego trzeba się trzymać i przestrzegać i to powinno wystarczyć każdemu użytkownikowi, który odwiedza to forum lub ma zamiar stworzyć jakiś temat. Po to jest schemat, aby go stosować, bo nie na tym rzecz polega, żebyśmy musieli główkować co dany gracz uznaje za ciekawe lub monotonne. W końcu zakładając temat zależy mu na szybkiej i celnej odpowiedzi, a nie na wymienianiu wszystkich znanych nam gier, które według nas są wciągające.

To prawda, nie ma sensu ciągnąć dalej tej dyskusji.

Ja jak zresztą podkreślałem, nie miałem na celu zaatakować nikogo, tylko chciałem się dowiedzieć o co kaman, oraz ewentualnie doradzić ws. traktowania osób piszących tematy.

Jeśli większości to odpowiada, to tylko pogratulować i ciągnąć tak dalej, choć ja osobiście tego nie pochwalam.

Tyle ode mnie.

Czyli temat do zamknięcia :P

Jeszce zostawmy otwartym, moze administracja bedzie chciala sie wypowiedziec.

No to mówię, nie ma potrzeby istnienia takiego działu. Równie dobrze może być jeden wielki temat w którym można poszufladkować wszystkie MMO w różne kategorie.

Więc na co jeszcze czekasz? "Szufladkuj" zobaczymy za ile Ci się znudzi.

Witam,

Piszę ten post głównie z ciekawości, nie dlatego, że obecne "rządy" mnie rażą, czy przeszkadzają. Otóż od jakiegoś czasu widzę, że tematy w sztandarowym dziale Waszego forum są zamykane.. bez większej przyczyny. O ile mogę zrozumieć, że pisanie tematów to przywilej dla tych, którzy opanowali podstawy składania poprawnych zdań, oraz zasady interpunkcji i ortografii, choć nie ukrywam, że moim zdaniem czepianie się tego typu spraw jest śmieszne, zwłaszcza, że mimo rażących błędów ortograficznych treść zostaje przekazana tak czy siak, to nie rozumiem zamykania tematów w stylu i tu przykłady z samej pierwszej strony tego działu:

Temat został zamknięty. Powód: Powodzenia.
źródło
Temat został zamknięty. Powód: Ten temat to obraza wszystkich userow.
źródło
Temat został zamknięty. Powód: Z laski swojej poczytaj inne tematy, bo twoje wymagania sa takie, jak w 100 innych tematach.
źródło
Temat został zamknięty. Powód: Bylo tysiac razy. Neeext.
źródło
Takich tematów jest dziesiątki. Dobre pvp, dużo polaków, brak IS jest takich jak brudu. I do tego podajesz 6 gier ,w które grałeś więc nie mów ,że nic nie możesz znaleźć w tych tematach. To jest po prostu absurd i lenistwo.
źródło

Co do pierwszego i drugiego cytatu - bez komentarza. Nie rozumiem czemu moderator zamknął temat.

Reszta przykładów - czyli argument "to było".. akurat uważam jest idiotyczne jeśli chcecie prowadzić taki dział "Szukam MMO". Gier MMORPG nie jest tak dużo i oczywistą sprawą jest, że wymagania osoby A, będą podobne, bądź nawet identyczne jak wymagania osoby B. Dlatego jeśli naprawdę macie problem z nowymi tematami, w których użytkownicy proszą o to samo, to może pora zbudować jakąś stronke, która po zaznaczeniu interesujących nas cech w MMO, wybierałaby dla nas MMO?

Sam chciałem odpowiedzieć w dwóch z tych zamkniętych tematów, no ale cóż, za późno.

Pozdrawiam.