Szukam mmo dla casuala/średniozaawansowanego xd

Gatunek: MMORPG oczywiście
Sprzęt: typowy średniak, dobry 8 lat temu - core2duo 6400+ 4gb ramu, radeon 4850 512mb, win7
Cechy: rozwinięty wybór klas ras profesji etc, f2p, całkiem dobra grafika, ciekawe nieżmudne questy, żeby się nie znudziło po chwili

Prawdopodobnie będę grał sam ewentualnie w jakieś 3 osoby. Nie będę siedział nie wiadomo ile przy tym bo nie mam czasu. Ot tak gierka na zabicie czasu przyjemne. Nie chciałbym też żeby nie wiadomo ile się biło lvl jakiś tam sensowny. Głównie mnie interesuje PvE, robienie questów rzadziej pvp a jakieś gildie odpadają gdyż jak wspomniałem mało czasu ostatnio jest.

Przypadły mi do gustu: Lineage 2, WoW, Tibia w podstawówce, GW2 nawet że

Średnio mi przypadły do gustu: Cabal, Silkroad
Nie przypadły mi do gustu: Metin 2, coś tam pewnie się jeszcze znajdzie

Chciałem głównie usłyszeć opinie o RIFT, TERA i ewentualnie Aion z naciskiem na to pierwsze. Słyszałem też że aion jest troche pay2win to prawda? Oraz zastanawiam się nad wróceniem do L2 jakieś tam chary są tylko czy gra się dalej spoko (głównie grałem na c4, interlude a potem jakoś w grudniu 2013 przez jakieś 2 (?) miesiące. Nie pamiętam jak się nazywał patch.) Zrezygnowałem z braku czasu i wykruszeniu znajomych) W WoWa zrezygnowałem z powodu zwyczajnie znudzenia aczkolwiek gra zacna ale jak dla mnie troche za ciężka, długa i zbyt kosztowna ;) , tibia stała się kałem po patchu jakimś tam 7.8/7.9 (najlepsza 7.4 ew 7.6 !) a w GW2 mnie zbanowali z powodu kradzionego klucza (allegro rulez) oraz z tego powodu że nie było z kim grać ze znajomych (kupiony dzien po premierze)

Podsumowując chciałbym żebyście mi wypisali plusy i minusy tychże czterech w/w gier i podpowiedzieli co byście wybrali oraz może doradzili jakieś inne fajne mmorpg.

POZDRAWIAM PORTAL MMORPG ORG PL I WSZYSTKICH UŻYSZKODNIKUW FORUNKA

Aion i p2w XD praktycznie wszystko tam możesz kupić za kase zarabianą w grze razem z GP tylko jeżeli nie masz czasu to odradzam zresztą jeśli nie chcesz nie wiadomo ile wbijać lvl a tam jest max 75 który się długoo wbija więc lepiej w to nie graj .

Zagraj w BD tam nie musisz wbijać określonego lv tylko który chcesz i możesz np. zająć się łowieniem ryb ale to b2p.

Aion i p2w  XD praktycznie wszystko tam możesz kupić za kase zarabianą w grze razem z GP  tylko jeżeli nie masz czasu to odradzam zresztą jeśli nie chcesz nie wiadomo ile wbijać lvl a tam jest max 75 który się długoo wbija więc lepiej w to nie graj .

Zagraj w BD tam nie musisz wbijać określonego lv tylko który chcesz i możesz np. zająć się łowieniem ryb ale to b2p.

Pasował by tu BD tylko: Komputer mu nie wyrobi nawet w wiosce nie mówiąc o większych miastach gdzie będzie miał 0,5fps.

Aion Wymaga trochę czasu bo expisz ok. ale potem musisz zbierać kasę na GP (gold pack. takie premium) bo bez niego nie możesz używać AH , czy nawet dawać swoim znajomym itemy co ci dropną a jest na jego nie twoją klasę. i potem w miesiąc musisz korzystając z dobrodziejstw GP i AH uzbierać na następnego. wtedy będziesz mógł przejść do trybu Casual(w sensie cieszyć się grą a nie martwić się czy ci na GP starczy) . w Aionie jest OpenPVP. (jak cię ktoś znajdzie przeciwnej frakcji to cie zabije).

A czy ktoś by mógł się wypowiedzieć o rifcie i terze?

jeśli chodzi o rift'a to chyba już swoje lata "ma za sobą".

http://www.riftstatus.com/

Gatunek: MMORPG oczywiście
Sprzęt: typowy średniak, dobry 8 lat temu - core2duo 6400+ 4gb ramu, radeon 4850 512mb, win7
Cechy: rozwinięty wybór klas ras profesji etc, f2p, całkiem dobra grafika, ciekawe nieżmudne questy, żeby się nie znudziło po chwili

Prawdopodobnie będę grał sam ewentualnie w jakieś 3 osoby. Nie będę siedział nie wiadomo ile przy tym bo nie mam czasu. Ot tak gierka na zabicie czasu przyjemne. Nie chciałbym też żeby nie wiadomo ile się biło lvl jakiś tam sensowny. Głównie mnie interesuje PvE, robienie questów rzadziej pvp a jakieś gildie odpadają gdyż jak wspomniałem mało czasu ostatnio jest.

Przypadły mi do gustu: Lineage 2, WoW, Tibia w podstawówce, GW2 nawet że

Średnio mi przypadły do gustu: Cabal, Silkroad
Nie przypadły mi do gustu: Metin 2, coś tam pewnie się jeszcze znajdzie

Chciałem głównie usłyszeć opinie o RIFT, TERA i ewentualnie Aion z naciskiem na to pierwsze. Słyszałem też że aion jest troche pay2win to prawda? Oraz zastanawiam się nad wróceniem do L2 jakieś tam chary są tylko czy gra się dalej spoko (głównie grałem na c4, interlude a potem jakoś w grudniu 2013 przez jakieś 2 (?) miesiące. Nie pamiętam jak się nazywał patch.) Zrezygnowałem z braku czasu i wykruszeniu znajomych) W WoWa zrezygnowałem z powodu zwyczajnie znudzenia aczkolwiek gra zacna ale jak dla mnie troche za ciężka, długa i zbyt kosztowna ;) , tibia stała się kałem po patchu jakimś tam 7.8/7.9 (najlepsza 7.4 ew 7.6 !) a w GW2 mnie zbanowali z powodu kradzionego klucza (allegro rulez) oraz z tego powodu że nie było z kim grać ze znajomych (kupiony dzien po premierze)

Podsumowując chciałbym żebyście mi wypisali plusy i minusy tychże czterech w/w gier i podpowiedzieli co byście wybrali oraz może doradzili jakieś inne fajne mmorpg.

POZDRAWIAM PORTAL MMORPG ORG PL I WSZYSTKICH UŻYSZKODNIKUW FORUNKA