Witam wszystkich mmorpg-wiczow. Jest to mój pierwszy artykuł więc prosze o wyrozumiałośc.
Zauważyłem że na portalu w dziale "Szukam mmo" codziennie ktoś zakłada temat, jedni robią to pierwszy raz inni po raz któryś, jedni są nowi w tym gatunku gier drudzy to starzy wyjadacze. Każdy szuka czegoś dla siebie. Podsuneło mi to pomysł na artykuł w którym postaram się wyjaśnic dlaczego się tak dzieje. Oczywiscie jest to moje zdanie, inni mogą myśle inaczej, nie muszą sie zgadzac.
Zaczne od swojego przypadku. Zacząłem grac w moje pierwsze mmorpg jakieś 6-7 lat temu. Był to bardzo popularny lineage 2. Do gry namówił mnie kolega gdyż bardzo lubię gry fantasy szczególnie rpg. Pomyślałem: "Czemu nie w końcu to RPG tylko Online".
Zacząłem gre na serwerze "Everlast" (napewno niektorzy kojarzą) gdyż trzeba było odgrywac rolę postaci i przestrzegac pewnych zasad, serwer tak zwany klimatyczny. Było to coś niesamowitego, grałem z ludzmi, nawiązywałem z nimi przyjażnie, niektorych nie lubiałem, razem przeżywaliśmy przygody jak z prawdziwej sesji RPG. Każdy do czegoś dążył, czegoś szukał w tym mmorpg-u.
Po jakichś 3 latach przestałem grac w L2 (nie będę mówił już dlaczego), ale postanowiłem znaleźc sobie zastepstwo. Na moim dysku kolejno pojawiały sie nowe produkcje i szybko znikały, nic nie mogło mi zastąpic L2. WoW był jedna z gier ktore bardzo szybko zostały kupione jak i wystawione na sprzedarz, po prostu nic nie przekonało mnie do siebie na tyle by wymazac L2 z miejsca mojego ulubionego mmo. Wciąż szukałem czegoś co da mi tą przygodę, która zajmie wolny czas. Wreszcie trafiłem na Dark Eden Online, pokazywany był na programie Hyper jako jedna z dwoch omawianych sieciówek (drugą był Guild Wars). Postanowiłem zagrac i wciągneło mnie, gram do dziś z przerwami. Dwa lata temu kupiłem też GW gram do dziś czekając na dwójkę, Dziś czasem coś ściagnę, zagram ale raczej z ciekawości gdyz zadna gra nie spodobała mi się tak jak L2, DE, i GW.
Tak więc z własnego doświadczenia wiem że jak ktoś zasiada przy pierwszym mmo to jest bardzo duża szansa na to że bedzie to jego ulubiona gra online i już zadna nie zadowoli go tak jaka ona. Zawsze szuka sie w innych grach czegoś co posiadała ta pierwsza. Jedni szybko sie poddają z powodu osamotnienia w grach, jedni z powodu nadmiaru PL-ów w grze, jedni wracają do swojej pierwszej, a inni w ogóle opuszczają rozgrywkę online. Wiadomo nie ma przymusu grania, to rozrywka choc dla innych uzależnienie albo sposób na dodatkowe pieniążki. Ja grając w coś innego szybko doszukiwałem sie ideału który zmiażdzy L2, a potem rozczarowany robilem "Uninstall". Cóż czasem naprawde gra mi się podobałą ale brak rodaków uniemożliwiał mi grę. Nie lubię grac sam gdyż gry online są po to by grac z innymi ludźmi albo przeciwko nim.
Myślę ze właśnie z takich powodów ludzie zwracają się o pomoc w dziale "Szukam MMO". I mimo że coraz więcej ludzi chce zamkniecia owego działu uważam że powinien zostac gdyż innym może pomóc. A ci którzy są przeciwni nie muszą wcale tam zagladac, chyba że stawiaja sobie za punkt honoru ogłosic całemu swiatu ze jesteśmy idiotami i spamerami tworząc nowe tematy.
Pozdrawiam na koniec wszystkich szukających, i zachęcam do refleksji "Czy warto ściagac kolejne gb nowych gier wiedząc że pogra sie w nie dzięń badz dwa ?"
P.S - Będę edytował gdyż jest to tylko zarys tego co pojawi sie w tym miejscu a po za tym pisałem to na szybkości.