Szukam MMO - Dlaczego?

Witam wszystkich mmorpg-wiczow. Jest to mój pierwszy artykuł więc prosze o wyrozumiałośc.

Zauważyłem że na portalu w dziale "Szukam mmo" codziennie ktoś zakłada temat, jedni robią to pierwszy raz inni po raz któryś, jedni są nowi w tym gatunku gier drudzy to starzy wyjadacze. Każdy szuka czegoś dla siebie. Podsuneło mi to pomysł na artykuł w którym postaram się wyjaśnic dlaczego się tak dzieje. Oczywiscie jest to moje zdanie, inni mogą myśle inaczej, nie muszą sie zgadzac.

Zaczne od swojego przypadku. Zacząłem grac w moje pierwsze mmorpg jakieś 6-7 lat temu. Był to bardzo popularny lineage 2. Do gry namówił mnie kolega gdyż bardzo lubię gry fantasy szczególnie rpg. Pomyślałem: "Czemu nie w końcu to RPG tylko Online".

Zacząłem gre na serwerze "Everlast" (napewno niektorzy kojarzą) gdyż trzeba było odgrywac rolę postaci i przestrzegac pewnych zasad, serwer tak zwany klimatyczny. Było to coś niesamowitego, grałem z ludzmi, nawiązywałem z nimi przyjażnie, niektorych nie lubiałem, razem przeżywaliśmy przygody jak z prawdziwej sesji RPG. Każdy do czegoś dążył, czegoś szukał w tym mmorpg-u.

Po jakichś 3 latach przestałem grac w L2 (nie będę mówił już dlaczego), ale postanowiłem znaleźc sobie zastepstwo. Na moim dysku kolejno pojawiały sie nowe produkcje i szybko znikały, nic nie mogło mi zastąpic L2. WoW był jedna z gier ktore bardzo szybko zostały kupione jak i wystawione na sprzedarz, po prostu nic nie przekonało mnie do siebie na tyle by wymazac L2 z miejsca mojego ulubionego mmo. Wciąż szukałem czegoś co da mi tą przygodę, która zajmie wolny czas. Wreszcie trafiłem na Dark Eden Online, pokazywany był na programie Hyper jako jedna z dwoch omawianych sieciówek (drugą był Guild Wars). Postanowiłem zagrac i wciągneło mnie, gram do dziś z przerwami. Dwa lata temu kupiłem też GW gram do dziś czekając na dwójkę, Dziś czasem coś ściagnę, zagram ale raczej z ciekawości gdyz zadna gra nie spodobała mi się tak jak L2, DE, i GW.

Tak więc z własnego doświadczenia wiem że jak ktoś zasiada przy pierwszym mmo to jest bardzo duża szansa na to że bedzie to jego ulubiona gra online i już zadna nie zadowoli go tak jaka ona. Zawsze szuka sie w innych grach czegoś co posiadała ta pierwsza. Jedni szybko sie poddają z powodu osamotnienia w grach, jedni z powodu nadmiaru PL-ów w grze, jedni wracają do swojej pierwszej, a inni w ogóle opuszczają rozgrywkę online. Wiadomo nie ma przymusu grania, to rozrywka choc dla innych uzależnienie albo sposób na dodatkowe pieniążki. Ja grając w coś innego szybko doszukiwałem sie ideału który zmiażdzy L2, a potem rozczarowany robilem "Uninstall". Cóż czasem naprawde gra mi się podobałą ale brak rodaków uniemożliwiał mi grę. Nie lubię grac sam gdyż gry online są po to by grac z innymi ludźmi albo przeciwko nim.

Myślę ze właśnie z takich powodów ludzie zwracają się o pomoc w dziale "Szukam MMO". I mimo że coraz więcej ludzi chce zamkniecia owego działu uważam że powinien zostac gdyż innym może pomóc. A ci którzy są przeciwni nie muszą wcale tam zagladac, chyba że stawiaja sobie za punkt honoru ogłosic całemu swiatu ze jesteśmy idiotami i spamerami tworząc nowe tematy.

Pozdrawiam na koniec wszystkich szukających, i zachęcam do refleksji "Czy warto ściagac kolejne gb nowych gier wiedząc że pogra sie w nie dzięń badz dwa ?"

P.S - Będę edytował gdyż jest to tylko zarys tego co pojawi sie w tym miejscu a po za tym pisałem to na szybkości.

Urzekła mnie twoja historia.

Swój chłop :E

Można byłoby w skrócie?

Co racja to racja.

Lineage 2 to też moja ulubiona gra(najlepsza!), grałem z kuzynem, poznawałem dużo ludzi, grało się świetnie, ale znudziło się.

Niestety samemu fajnie się nie gra, dlatego Cabal Online jest moim top2 - grałem tam z ludźmi, którymi poznałem w swojej pierwsze mmo - kalonline(mam sentyment), zaprosili mnie do gry. Niestety zrezygnowałem z cabala po tym, gdy moja kochana gildia, która była przeciwna botom, zaczęła je używać - wyszło co wyszło, zostałem wyrzucony. Top3 to Lunia - fajnie gra się solo, dlatego jest taka super! Granie w kilku jest jeszcze fajniejsze, no i nie ma otwartego świata(wielki plus tutaj!), Top4 to Wonderking, ale właśnie z tego powodu, że grałem sam, ZREZYGNOWAŁEM :( a taka świetna.

Twój artykuł świetny i jest w nim prawda :)

@Kozak

Nom :P swój ^^

Można byłoby w skrócie?

kuchwa przepraszam ale nie wytrzymałem bo zaraz usłysze strzały...

Ile masz lat? O_o

Ile masz lat? O_o

Przecież w nicku napisał. ;]

Ryszard, muszę się z tobą zgodzić, ale tylko częściowo. Pierwszą grą MMO, w jaką grałem było Watpfire - przez ponad pół roku twierdziłem, że nie może być lepszego MMO (do czasu gry poznałem AirRivals i jeszcze dalej, aż do dzisiaj), ale mimo wszystko do dziś mam do tej gry tylko sentyment, nie wróciłbym do niej.

Ryszard, ciekawy artykuł, przede wszystkim dobry pomysł. Podoba mi się pokazanie sytuacji na swoim przykładzie. Co prawda, mój przykład nie potwierdza Twojej tezy, bo pierwszą moją grą MMORPG był Flyff, a nie mam wcale do niego żadnego sentymentu. Lecz sądzę, że w przypadku wielu innych osób Twoja teza potwierdza sie w 100%. Co do artykułu jeszcze to mam nadzieję, że wprowadzisz brakujące przecinki.

... gra to tylko dodatek nie zycie :)

Hmm powinniście się leczyć ;D

Gra jest grą, to nie jest rzecz, od której wyboru zależy Twoje życie choć tak to napisałeś. Podoba Ci się jakaś, lubisz w nią pograć to graj, a większość wchodzi tu i szuka gry jakby od tego zależała duża część jego życia, te teksty w stylu cytuje: " szukam tej jedynej" itd. są idiotyczne...

Co do pierwszego mmo to sie zgodzę . Pierwszy raz w mmo,MU online. Poznawanie ludzi,itemow,calego swiata gry,poprostu cos wspaniałego. 4lata grałem, teraz jezeli miałbym grac to tylko na jakims serverze 4fun z high expem.Co słysze soundtrack z MUO to pierwsze co na mysł mi przychodzi to PvP pod devias i poznawanie gry,az płakac sie chce ^^ Pozniej poznałem Thang Online(jednak pograłem jakies 2tygodnie) no i Silkroad,do ktorego namówili mnie koledzy. Gram do dzisiaj,niestety to nie to samo co kiedys.Nie ten klimat poznawanie swiata.

Co do wyboru mmo. Sam,nigdy nie napisalem tu tematu aka "Szukam mmo". Wiem co lubie i co mi się spodoba. Wiem,ze gry aka Martial Heroes,Martial Empires,Metin,WoKF i tym podobne klony mi się nie spodobają więc ich nie sprawdzam. Jeżeli wiem,ze gra aka WoW/RoM/Allods mi podchodzi to sprawdzam je. Problemem jest to,ze ludzie nie wiedzą co lubia,albo za duzo wymagaja. Albo nie nadają sie do MMO.

Ja się zgadzam... Moją pierwszą grą MMORPG był Legend of Mir 3... Jednocześnie jest to moja ulubiona gra, do której chętnie ZAWSZE wracam ;D

moja pierwsza była mmorpg conquer, i ta teza się sprawdziła w 100% u mnie bo zawsze mam ochotę wrócić do tej gry ale jak widzę że się zj***ła i monk biega z wykałaczka lub kartka papieru i wszystkich zabija lub 10 lvl z sup itemkami które zmontował w 10 minut gry to się poddaje, ale mam sentyment do tej gry

mnie zadna nie uwiodla :D gram bo lubie gram bo nudy sa i niema co robic... czekam na Ether Fields moze cos bedzie cya

moja pierwsza była mmorpg conquer, i ta teza się sprawdziła w 100% u mnie bo zawsze mam ochotę wrócić do tej gry ale jak widzę że się zj***ła i monk biega z wykałaczka lub kartka papieru i wszystkich zabija lub 10 lvl z sup itemkami które zmontował w 10 minut gry to się poddaje, ale mam sentyment do tej gry

tak samo Conquer byl moja pierwsza gra :D kuzyn mnie namowil i gralem ponad rok.... a to ze oni lataja z sub itemkami na 10 lvl to oni naprawde maja lvl 200+ bo to jest takie odrodzenie czy cos takiego :D pozdro

mod_ico.png
Warn za złamanie pkt. 2.4 Regulaminu - Kubox
tak samo Conquer byl moja pierwsza gra kuzyn mnie namowil i gralem ponad rok.... a to ze oni lataja z sub itemkami na 10 lvl to oni naprawde maja lvl 200+ bo to jest takie odrodzenie czy cos takiego pozdro

reborn i napisałem że dopiero zaczęli grać i już maja dobre itemki dzięki eventowi free items

Moja pierwsza i ulubionym rpg byl metin2 ;D Gralem 4 lata do gry namowil mnie kumpel z podst. ale teraz jak patrze na tych noobow albo gosci co w jeden dzien maja 40lvl to mi sie chce zygac i juz maja all +9.

Wydaję mi się, że raczej nie wiele z was zrozumie to co zaraz napiszę.. no ale. Najlepszymi MMORPG'ami w jakie grałem była zdecydowanie Tibia, WoDBO (Świat Dragon Ball'a stworzony na "silniku" Tibii), Silkroad i.. Metin.. Grałem potem w dziesiątki innych tytułów - nic nie przyciągnęło mnie na tak długo jak te cztery wspomniane gry.

Chyba jeszcze za czasów totalnej niewiedzy o grach MMO kumpel pokazał mi Tibię. Oj, chyba nie muszę mówić jakie emocje temu towarzyszyły. Uciekanie przez Cyklopami, przez pk, wspominam to naprawdę dobrze. Jakiś czas potem gracze z mojego rodzinnego miasta stworzyli Tibiopodobną grę WoDBO, która działała na podobnej zasadzie, ale miała odrębne postacie, mapy, skille itd. Chyba właśnie przy tym amatorskim tytule przesiedziałem najwięcej. Wielokrotnie dobijałem do bardzo wysokich poziomów na serwerze, mierzyłem naprawdę wysoko i bawiłem się niesamowoicie. Niestety coraz to nowsze "poprawki" tylko niszczyły grę a resety postaci bardzo denerwowały.

Potem natrafiłem z kumplem na Metina. CUD!!! MMO w 3D. Mimo, że aktualnie nie wróciłbym do tej gry za żadne skarby - wtedy grało się świetnie. Po jakimś czasie przeszedłem na silkroada, który wydaje mi się, ze mógłby być TOP1 na rynku gdyby nie sami wiecie jakie problemy.. no i niestety od tamtego czasu PUSTKA. Nic nie potrafi zastąpić klimatu, który panował w tamtych grach.. mimo, że szukam, oj szukam.

Co do pierwszego mmo to sie zgodzę . Pierwszy raz w mmo,MU online. Poznawanie ludzi,itemow,calego swiata gry,poprostu cos wspaniałego. 4lata grałem, teraz jezeli miałbym grac to tylko na jakims serverze 4fun z high expem.Co słysze soundtrack z MUO to pierwsze co na mysł mi przychodzi to PvP pod devias i poznawanie gry,az płakac sie chce ^^

To też było moje pierwsze MMO. I zgadzam się ze wszystkim w 100%. Tylko zapomniałeś dodać o emocjach towarzyszących podczas Blood Castle (muzyka!) jak i Devil Square. No ale niestety, im nowszy sezon tym bardziej z*ebany (tego się nie da delikatniej opisać). Ostatnio w wakacje wróciłem do gry, mimo, że internet nie daje rady...byleby zagrać w moją ulubioną i najlepszą grę :)

I właśnie Ryszard ma tu rację, szukam gry podobnej do Mu, inne 3D, mimo lepszej grafiki, efektów etc. są gorsze...

Pzdr