Witam!
Szukam MMORPG z możliwością gry na androida jak i PC, coś jak gra “rpg mo”. Grafika obojętna może być pixelowa i 2d (lubię takie). Gra może być nastawiona na grind, nie lubię gier gdzie większość rozgrywki to liniowe guesty, typowe zabij 20 mobkow jak najbardziej mi odpowiadają.
Pozdrawiam
Szukam MMO na Androida i PC
Old School Runescape pasuje ale narazie na androidzie jest w fazie beta. Mam nadzieje że niedługo z niej wyjdzie. Serwery będą te same dla androida i wersji pc.
A ja polecam sprawdzić Albion Online - jest wersja na PC i androida, obie działają na wspólnych serwerach i kontach. Czytaj : na telefonie sobie możesz np pójść w las (lub góry) i zbierać surowce, czy robić coś innego, a potem wieczorem siadasz przed kompem i idziesz na GvG czy inne aktywności które wymagają szybszej reakcji (bo nie ukrywajmy, telefony nie dorównają szybkością wykonania np uniku komputerom). Aczkolwiek da się pograć i na telefonie, kwestia przyzwyczajenia i gustu.
Gra jest sandboxem opartym o pvp. W grze mamy 4 strefy : niebieska (safe zone), zielona gdzie gracze mogą cię ogłuszyć ale nie zabić, żółta gdzie gracze mogą cię zabić ale przy śmierci tracisz trochę silvera, oraz czerwona gdzie jak zginiesz to tracisz cały ekwipunek jaki miałeś przy sobie. We wszystkich za atakowanie graczy tracisz reputację, gdy spadniesz poniżej pewnego progu to blokuje się ci dostęp do niebieskich, zielonych, czy nawet żółtych stref zmuszając cię do zostania w tych najbardziej niebezpiecznych. Jako bonus jest jeszcze czarna strefa która ma zasady czerwonej strefy (giniesz=tracisz itemy), ale bez kar dla reputacji za zabijanie.
Gra posiada rozbudowany crafting, gathering, jest opcja posiadania własnej wyspy, eq jakie możesz stworzyć jest warte nieraz kilka set tysięcy, można przejmować strefy dla swojej gildii, są ekspedycje (ala dungeony z innych gier) oraz dungeony które tutaj znajdują się w świecie gry i trzeba znaleźć wejście do nich. Jednakże w środku normalnie spotkasz innych graczy - to nie jest instancja. Co ma plusy bo możesz kampić przy wejsciu aż jakieś party się zbierze by pójść na “doczepkę”, ale i minusy bo inni gracze mogą stwierdzić że cię zabiją bo im się nie spodobałeś .
Gra ma raz na parę miesięcy “duże” (pojęcie względne, bo sama gra dużo nie zajmuje) aktualizacje. Najbliższą (w listopadzie bodajże) jest Nimue które ma wprowadzić dużo przydatnych funkcji jak np LFG, bitwy gildii w formie osobnych instancji/meczy itd.
Generalnie wydaje mi się że gra powinna przypaść tobie do gustu biorąc pod uwagę wymagania (cross platformowa, rpg, grind, swoboda), jednak przed zakupem dla pewności odpal triala i sprawdź czy ci pójdzie na telefonie i czy wgle gra ci się spodoba
Wymagania wersji na androida:
Android 5.0 lub nowszy
Wymagany jest tablet o przekątnej ekranu 7 cali lub większej. (Telefony są w stanie ją uruchomić, lecz nie są oficjalnie wspierane)
Procesor ARMv7 (Cortex) lub Atom
Obsługa biblioteki OpenGL ES 2.0 lub nowszej
2GB pamięci RAM lub więcej. Przewidujemy, że minimalne wymagania pamięci RAM wzrosną do 3GB w bliskiej przyszłości z racji ciągłego rozwoju gry.
Ps. Na większych telefonach działa okej, ani ja ani 3 innych znajomych którzy graliśmy w to nie mieliśmy żadnych problemów technicznych. Inna sprawa że tak czy siak lepiej walczyć pvp na pc bo jakby nie patrzeć dokładniej i szybciej wycelujesz myszką niż klikając palcem na mały ekran . A, no i zapomniałem wspomnieć że gra jest w polskiej wersji językowej (zawsze to jakiś plus)
Nie ma aż tak wiele cross-platformowców, ale poza wymienionymi wyżej godne polecenia są na pewno Vendetta Online, Villagers and Heroes i Eternal Lands. We wszystkie możesz grać zarówno na telefonie jak i PC, na jednym koncie, tą samą postacią.
Crusader of light ,Warspear Online, a jak nie ,to możesz użyć emulatora androida bluestacks i grać w gry z andka na pc .
Villagers and Heores, gra już niszowa ale nawet możesz ostrzyc owcę po tym jak ze studni ją napoisz wodą, uprawiać sałatę, bić mobki, craftować itd. itd.