Szukam MMORPG z dużym naciskiem na społeczność

Witam, od razu uprzedzę nie będzie to typowa prośba o “szukam x mam y”.

Ostatnimi czasy trochę namieszało mi się w życiu i chciałbym spróbować zagrać w jakiegoś MMORPG w którym będę mógł się zaprzyjaźnić z kimś. Miłym dodatkiem byłby czat głosowy na zasadzie WarZ (stary surivival, teraz chyba The New Infestation?), że gracze słyszą nas w jakimś promieniu.

Miło wspominam gry otwarte na eksplorację, przykład? Gloria Victis, pamiętam jak niszczyłem pewną wioskę z dość kiepskim orężem i zjawił się rycerzyk którego ciężko ale pokonałem dosłownie po tym zjawił się inny i patrząc w jak żałosnym jestem stanie dał mi lepszy ekwipunek po czym razem graliśmy parę godzin, spotkaliśmy tawernę w której NPC wspomniał coś o czarowniku który zmienia swoje położenie co godzinę w jednej z kilku wież. Bez namysłu poszliśmy do najbliższej wieży ale go tam nie było, szkoda nam było schodzić na dół więc popełniliśmy samobójstwo, więcej go nie widziałem.

Chodzi mi o takie gry w których można naprawdę poczuć klimat.
Istnieją jakieś MMORPG w stylu Dragons Dogma? Warband? CrimeCraft?

Chicałbym grę w ktorej mógłbym spotakć ludzi i przeżywać z nimi przygody a nie jak w sztampowych rpg’ach. Grupa 4 osób, dps, tank support, filler i ciskamy moby bez namysłu z randomami. Gildie nastawione na ilość nie jakość, gdzie czasem nie znamy nikogo…

MMORPG które dobrze wspominam.

• Tibia (malutkie stowarzyszenie, grałem krótko ale świetnie się bawiłem)
  • Tera ( po okołu 200 godzinach zorientawłem się, że gram na francuskim serwerze…)
  • CrimeCraft ( wspaniały gang GroupTNT, i nasz lider serb- Kusta1978 o ile dobrze pamiętam, około 1200 godzin)
  • Trove bardzo ciekawy pomysł teleportacji do randoma i grania z nim
  • Alien Swarm
  • LOTRO

Nie ukrywam, że gra w którą bedę grał jest mi obojętna bardziej zależy mi na ludziach.

@mój sprzęt jest dość niszowy także tytuły takie jak Black Desert odpadają, TESO chyba też. Nie umiem podać komponentów jakie mam, nie znam się.

Polecam Maple Story 2 sam gram dopiero od kilku, ale gierka mnie mocno wciągneła. Ogólnie od jakiegoś czasu szukałem dla siebie nowej gry po tym jak skończyłem swoją przygodę z Aion’em. Pomyślałem hmm może MS2 gra jest nowa i wiesz co nie żałuję, gierka jest mega rozbudowana. Masz oczywiście Dungeony, Enchant, Housing, możesz robić własne Skiny, są Auto Eventy, system Gildii jest prze-kozacki! Dużo by gadać trzeba samemu spróbować pograć kilka dni.

Najlepsza społeczność jaką spotkałem w MMO była w FF XIV, bardzo dobrze też wspominam społeczność z GW2 (lecz tu sama gra mnie wynudziła ale zwiedzania, odkrywania sporo).

Wiem o co Co chodzi jednak niewazne co kto tu napisze to nie znaczy ze u Ciebie to sie sprawdzi… Bo to czego szukasz to relacja z innym czlowiekiem a czlowiek to nie nauka scisla.
To na jakich ludzi trafisz i kim oni beda nie zalezy od gry. Ja w swojej “karierze” najlepsze community trafilem w diablo 2 i diablo 3. Gdzie w d2 relacje budowalo sie przez mase farmy tych samych lokacji jak ball runy itd gdzie z tym samym teamem spedzalo sie mase h wiec chcac nie chcac wiez sie zacisniala. W d3 natomiast mialem klan ktory od samej gry wolal przesiadywac na ts i pierydolenie o wszystkim tym bardziej ze byli tam ciekawi ludzie od biznesmenow po oficerow mundurowek itd na same achievementy potrafilismy spedzic caly weekend z zarwanymi nocami.
W wow niestety community nie pokazalo mi sie z najlepszej strony i mimo sporej populacji w grze osoby byly dosc wyalienowane.
Obecnie gram w gw2 i community stoi na dosc wysokim poziomie. Jednak samo gw2 ma pewna przewage jezeli chodzi o relacje gracz/gracz. Otoz gra nie wymaga formowania formalnych party tylko gra sama laczy w nieformalne party osoby przebywajace od siebie w xx odleglosci lub wykonujace ten sam event. Nie wiem czy to jest powodem ze bardzo latwo i szybko nawiazuje sie relacje z przypadkowym graczem. Dlatego tez przypadkowa pomoc otrzymywana od innych czy inna forma relacji jest zjawiskiem dosc powszechnym tym bardziej ze kazdy ma swoj loot a za jakakolwiek pomoc czy interakcje w evencie gracz jest jakos nagradzany. Co wazne w gw2 nie ma presji ani sztucznie kreowanej pogoni dlatego tez tu liczy sie twoj skill a nie posiadanie itemu xx na max statach a sama gra daje dosc szerokie spectrum aktywnosci w mecie od wymagajacych raidow przez wvwvw i spvp po mety eventy czy atrakcyjne kolekcje.
Co do gildii/klanow to juz wszystko zalezy na kogo sie trafi i czy jest to grupa homogeniczna czy grupa o stalym core ktora trzyma sie zawsze razem a reszta to orbity poboczne. Z doswiadczenia ze male gildie/klany daja szybciej poczucie przynaleznosci i poczucie bycia czescia tego community.

Także polecam community GW2, wysoka średnia wiekowa oraz w miarę równy podział płci graczy zapobiega powstawaniu toksycznych zachowań, oraz jak wspominał Majki83 nagrody za pomaganie graczom tworzą pewną chęć w robieniu tego. Kulturalne i pomocne comunnity spotkałem także w FFXIV (ale tu długo nie grałem, także się nie rozpiszę), oraz w prawie każdej małej gildii w innych MMO (niestety jest możliwość, że się rozpadnie po kilku miesiącach)

W GW2 grałem, odpaliłem sobie ułatwienia zabawy i powiem wam reakcja graczy mnie tak rozczuliła, że je odinstalowałem. Nie było czegoś takiego jak w Metine2, od razu report - ban. Gracze ze mną rozmawiali dlaczego to robię (udawałem Sonica, mała postać bardzo, bardzo… szybka) trochę nawet bawiliśmy się w wyścigi :slight_smile:

Niestety przy jednym z world eventów jakim był atak mrocznych sił (?) spotkałem weterana z którym pograłem chwilę, z jego rozmowy wyszło, że gra trzyma się bardzo źle w porównaniu do tego co było 3 lata temu ( grałem rok temu) . Dlatego też nie gram w GW2.

Aktualnie próbowałem Ragnaroka Online ale przerósł mnie, myślę o powrocie do Tera lub Gloria Victis po upgrade mojego PC. Dziękuje za odzew.

Jeśli chodzi o społeczność to ze wszystkich MMO w jakie grałem przez ok 20 lat zdecydowanie najlepsza jest w FF14 - praktycznie zero toksyczności, duża chęć pomocy i udzielanie wsparcia. Społeczność w tym tytule po prostu żyje, bawi się, rozmawia ze sobą w przypadkowych miejscach o pierdołach, wyściguje się na mountach, tańczy, gra rozmaite utwory na instrumentach, odgrywa różne sceny (roleplay). Na instancjach pomagają, tłumaczą, a nie wyzywają. Polecam :slight_smile:

Ciekawe czy mój PC pociągnie :slight_smile:

Kolejność tytułów które będę ogrywał

1. Tera (podobno można grać na padzie)
  2. Neverwinter Online
  3. GW2
  4. Może wrócę do Warframe, dość sporo tam zainwestowałem jak w Neverwintera

Gdyby ktoś mógłby mi opowiedzieć o Tree of Savior, Vindicuts, TESO, SoulWorker, Aion, Rift?

4 lata temu (rok temu miała ta sytuacja gdzie weteran niby mówił że gra jest w złym stanie i 3 lata temu było lepiej) to ta gra nie miała żadnego dodatku, to były zupełnie inne gry niż teraz po 2 dlc. Jedynie gdzie się mogę zgodzić iż tylko jeden tryb z 3 był w lepszej kondycji 4 lata temu niż dziś czy rok temu, a to jest WvW. Ale PvE, PvP bardzo się rozwinęło w dobrą stronę i nie ma co porównywać teraz z guild warsem w roku 2014 kiedy endgame to byl CoF P3.

Zupełnie nie rozumiem pierwszej opisanej sytuacji. Możesz to jakoś lepiej wytłumaczyć?

Community GW2 stoi na wysokim poziomie (jak większości gier p2p/b2p). Czy jest na ten aspekt nacisk? W PvE o wiele lepiej znaleźć stała grupę aniżeli męczyć się z pugami na raidach czy daily frackach. Oczywiście granie z przypadkowymi ludźmi to nie jest zło, ale rajdy już wymagają jakiegoś odpowiedniego gearu, znajomości bossa czy umiejętności. Lepiej znaleźć sobie stała grupę niż mieć problemy z pugami z LFG. WvW to tryb w którym jest największy nacisk na aspekt jakim jest społeczeństwo, gdyż tutaj wygrywa koordynacja z resztą serwera. Każdy z nich ma discorda/tsa więc aspekt społeczny jest

Tego @Majki83 to nawet nie sluchaj, on pod kazdym postem pisze ze GW2 jest najlepsze a to nieprawda
szukalbys H’n’S to on by i tak napisal ze poleca GW2

Najlepsze community jest bez wątpienia w FF XIV i powie to kazdy kto gral w FF XIV, są bardzo pomocni, nawet jak na dungu giniesz to nie wychodzą tylko kulturalnie Ci tłumaczą co i jak trzeba zrobić

2lajki

Każdy kto grał w przynajmniej kilka MMO po wejściu do FF14 będzie w dużym szoku jak miła potrafi być społeczność graczy! ^^

A ty w ogole jestes w stanie przeczytac co kto napisal? Przeciez napisalem ze w d2i3 ja trafilem na najlepsze… XD
PS poza tym moja opinia i gw2 jest dosc stala a u ciebie od uwielbiania wow po sranie na wow i wychwalanie ff :wink: