Szukam MMORPG

Hej, piszę tu posta ponieważ po dłuższego czasu “przeczesuje” różne światy gier i ciężko znaleźć mi coś dla siebie.
Interesuje mnie mmorpg w którym znajde zarówno grindowanie ponieważ lubie spędzać czas na spocie jak i będą występowały raidy :slight_smile: Bardziej interesuje mnie tematyka fantasy - miecze, smoki itd mile widziane. Zależało by mi też na wysokiej liczbie graczy online oraz w miare rozbudowanym polskim community. PvP także mile widziane.
Przerobiłem ;
WoW - w sumie grałem swego czasu w tą gre, niestety przez życie prywatne duża część historii mnie ominęła a obecnie ciężko się gra, co do classica to raczej nie chce już tam wracać
BDO - sam grind w sumie może bym nawet przejadł ale tak toksycznego community to malo kiedy zebym spotkal
Metin - miałem podejscia ale jednak zbyt duze P2W, prywatne serwery zdychaja co kilka miesiecy a nawet jesli stoja to i tak po to zeby doic kase po czym na koncu upadaja
TESO - całkiem do mnie nie przemawia
GW2 - pograłem przez pewien czas lecz nie spodobał mi się endgame i skalowanie
PoE - sprobowalem ale jednak wole cos w innym rzucie.
Próbowałem też wiele innych mmorpg, nie chce się az tak rozpisywać- może coś ciekawego zaproponujecie.

Ja grałem w bardzo wiele MMO. W Black Desert gram od ponad pół roku dla alternatywy. Poza ładną grafiką i potencjałem to ma ogrom minusów. Ale ma taki plus, że można w nią grać w tym samym czasie co w ArcheAge (także na Steamie), którego jestem fanem. Gram ponad 3 lata w AA. PvP i PvE ma najlepsze ze wszystkich gier, które widziałem. Można grać za darmo i osiągnąć wysokie wyniki. Jest bardzo dobra rywalizacja na rozbudowane statystyki. Przez 3 lata wydałem na AA poniżej 100 zł, a na BDO w ponad pół roku ponad 300 zł. Nadto AA jest najbardziej rozbudowanym MMOrpg jakie znam. Kibicuję też jego konkurencji, by się choć zbliżyła do AA. Takie gry jak Riders of Icarus, Revelation Online, Bless Online, Black Desert Online, TESO, WOW, Atlas miały szanse na rywalizację z AA i stać się bardziej rozbudowane. Ale w moim odczuciu ArcheAge jest nadal liderem.

1lajk

Gdyby ArcheAge nie miał systemu labor pointów byłby ciekawy niestety przynajmniej do mnie to nie przemawia

1lajk

Teraz jest set HIRAM i labor nie jest tu determinujący. Ludzie z tym setem są w TOP 100 serwera. Wystarczy na darmowym koncie robić dzienne questy i zbiorowy grind na scrolle (PvE) i własny na zarobek.

Odkąd do AA wprowadzili daily to zepsuli jak dla mnie cały klimat gry. Stało się tym co każde inne mmo w dzisiejszych czasach, wielka szkoda.