Szukam podobnej muzyki

witam. znacie może jekieś zespoły robiące muzkę podobną do stylu nightwish? Szczególnie chodzi mi o wokal ;>

Xandria(raczej z nową wokalistką) , Epica, Within Temptation, Delain, Leaves' eyes, Sirenia, Diabulus in Musica, Winter in Eden, Ava Inferi, Draconian... tyle mi teraz do głowy przychodzi. Może nie są bardzo podobne, ale gatunki pokrewne.Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę.

Jeszcze dorzucę Tristania. Mnie się osobiście nie podoba, ale może Tobie przypadnie do gustu.

ok ogarne sobie dzięki ;>

Jeżeli Ci zależy na wokalu to spróbuj solowej Tarji, a jeśli o ogół muzyczny, Blind Guardian powinien Ci przypasować.

solo Tarji słucham trochę czasu już :P a Blind Guardiana sprawdze ;>

Blind Guardian nie ma damskiego wokalu jeśli dobrze kojarzę. Ale jak ja mogłem zapomnieć o Traistanii!? A i dwa najważniejsze zespoły: Theatre Of Tragedy(dwie płyty są dosyć mocno elektroniczne, więc się nie przestrasz) i After Forever. Do tego Lyriel, Re Vamp, Noctura, Therion. Jeszcze Korpiklaani mogę polecić, ale to troszkę inne klimaty ^^

Takie coś ?

Mozesz jeszcze wejsc sobie na strone www.jango.com i tam jak wpiszesz danego wykonawce, to powinny tez "grac" podobne zespoly do tego, ktory wczesniej wpisales.

taaaaa dobry ten utwór Xandri

Wbiłem na jutuba tylko po to aby zminusować ;)

http://www.youtube.com/watch?v=7KDrqC6NjNQ masz kobitke.

Arch Enemy jest ciekawe. Jedyny znany mi damski growl. Jeszcze The Angonist, Otep i Kittie są dosyć podobne.

A coś z tych? Mogę dawać dziesiątki linków, bo swoje w tych gatunkach przesłuchałem :)

Sprawdż jeszcze Unsun ,tam gra były gitarzysta grupy Vader a jego żonka na vocalu.Ciekawa muzyczka ,polecam kawałek "Whispers" fajna nutka;]

Unsun ma według mnie bardzo kiepski wokal. Z Polski wolę Atrosis, Cyriam, Moonlight. A ze świata zapomniałem The Sins Of Thy Beloved i Mortal Love.

Xandria(raczej z nową wokalistką) , Epica, Within Temptation, Delain, Leaves' eyes, Sirenia, Diabulus in Musica, Winter in Eden, Ava Inferi, Draconian... tyle mi teraz do głowy przychodzi. Może nie są bardzo podobne, ale gatunki pokrewne.Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę.

Dzieki za tytuły przy okazji i ja skorzystam :)

Mogę też zawsze napisać tytuły najlepszych(według mnie) utworów danej formacji ;)

No to jedziemy(spróbuję po 3 utwory, albo i mniej. Przy niektórych w ogóle nie mam ulubionych, albo za mało słuchałem ):

Theatre Of Tragedy: "A Rose For The Dead", "On Whom The Moon Doth Shine", "... A Distance There Is..."

After Forever: "Discord", "Energize Me", "Beyond Me"

Mortal Love: "In The Sun", "Adoration", "I Want To Die"

Epica: "Storm The Sorrow", "Cry For The Moon", "Quietus"

Within Temptation: "Jillian", "Stand My Ground", "Pale"

Delain: "Frozen", "The Gathering", "Mother Machine"

Leaves' Eyes: "Etain", "My Destiny", "Empty Horizon"

Sirenia: "Path To Decay", "The Other Side", "Beyond Life's Scenery"

Xandria: "Valentine", "Ravenheart", "Eversleeping"

Ava Inferi: "Onyx", "A Portal"

Draconian: "The Last Hour Of Ancient Sunlight", "She Dies"

Tristania: "Equilibrium", "Year Of The Rat", "Destination Departure"

Lyriel: "Lullaby", "Star Of The County Down", "Regen"

ReVamp: "Sweet Curse"

Noctura: "My Lost Goodbye", "Gone Away"

Therion: "Sitra Ahra"

Ciryam: "Venus"

Moonlight: "Lekarstwo Na Sen", "Kiedy Myśli Mi Oddasz"

Atrosis: "Prośba"

Eluveitie: "Omnos", "Brictom"

Manic Movement: "Russians"

Embassy Of Silence: "The Mercury Lamp"

Battlelore: "War Of Wrath"

Mam nadzieję, że coś pomogłem :D

Ja bym polecił Eluveitie,In Extremo,Equilibrium(chyba tak to się pisze XD)

witam. znacie może jekieś zespoły robiące muzkę podobną do stylu nightwish? Szczególnie chodzi mi o wokal ;>