Szukam rpg/klasyczne crpg

Cześć ludzie. Piszę do was z prośbą: ostatnio coś taka nuda że chej :) i coś mnie wzieło na jakiegoś rpg'a.

Od razu napiszę grałem w morrowind, skyrim, gothic (oprócz 4 bo na demie coś cieło), sacred 1 złota edycja z "Kolekcja Klasyki" i trochę w 2 część, w fable zapomniane opowieści z XK HIT EXtra Klasyka (u mnie w mieście multum gier z ekstra klasyka itp. z 20 zł i już mam świetną grę) chyba już nie widzę żadnych tytułów na swojej szafce.

Teraz prośba do was; szukam gry (różne odmiany rpg ogólnie aby było fantasy nie chcę Mass Efect które zresztą mam edycja rozszerzona z EXtra Klasyka ale coś mi się niezbyt podoba) gdzie podróżuje bohaterem po świecie pomagam mieszkańcom, walczę z potorami i bossami, zbieram ekwipunek, doskonale postać aby była silniejsza itd. mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi? ;)

Planscape Torment - polecam jeśli interesuje cie coś z klasyki :)

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=194 (tu masz opis)

Spellforce2 - to jest hybryda rpg z rtsem, ale gra się w to jak w rpg'a.
DungeonSiege
IcewindDale2 - klasyka

Klasyczne powiadasz? Torment już wspomniany, Icewind Dale też... Zostają jeszcze Neverwinter Nights i Baldur's Gate - klasyka pośród klasyki. I z mniej popularnych a niemniej zacnych - Divine Divinity.

Might and Magic (z ang. Moc i Magia, MM) – seria komputerowych gier fabularnych produkowanych przez New World Computing oraz wydawanych przez 3DO. Producentem serii był Jon Van Caneghem. Seria Might and Magic wraz z seriami Ultima, Final Fantasy i Wizardry jest uznawana za prekursora gier cRPG.

A więc ja ci polece część ósmą tej serii ;) Might and Magic = klimat, klimat i jeszcze raz przygoda.

I nie pomyl z Herosami bo oni byli później ;)

Hmm to może wiedzmin 1 i 2

Dzięki za propozycje :) .

@Miecior - o to może być coś takiego. Poczytam o tej grze coś jeszcze +

@Leman - Spellforce 2 mam fajna giera :rolleyes:. Dungeon siege grałem w część 2 trochę i średnio. IcewindDale2 - słyszałem sporo pozytywnych komentarzy myślę że na to się skusze +

@skasio - Baldurs Gate gdzieś saga Baldur Gate choć z tego co pamiętam od jakiegoś czasu jest wersja odświeżona. Divine Divinity o to może być fajne +

@WagonKurde - chodzi Ci o to http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=166 ? Wizardy może być ok +

@Rembies123 - niestety 1 część przeszedłem raz a na 2 część mam za słaby komputer +

Czyli takie tytuły: Planscape Torment, IcewinDale 2, Baldur Gate, Divine Divinity, Wizardy - tylko pytanie czy w tych wszystkich albo w jednej z nich jest to o czym pisałem: podróżuje, wykonuje misje, zbieram nowe przedmioty, walczę/poluję na potwóry i bossy itp.

Planscape Torment, IcewinDale 2, Baldur Gate, Divine Divinity - (wizardy nie grałem) zawierają wszystko o co pytałeś czyli: podróżuje, wykonuje misje, zbieram nowe przedmioty, walczę/poluję na potwóry i bossy (Bossowie ale w "starym" sensie nie to co teraz mega uber mutanty 1000x większe od gracza) itp.

@darkslayer - A no to super :). Właśnie oglądam jakiś gameplay z Wizardy 8 myślę że gra jest dobra. Co do tego podróżowania to chodzi o to abym mógł w grze chodzić dowolnie po krainie szukając misji, polując albo tylko zwiedzając.

"Co do tego podróżowania to chodzi o to abym mógł w grze chodzić dowolnie po krainie szukając misji, polując albo tylko zwiedzając." - no to akurat taki typ podróżowania to słabo :P jako, że to stare gry to mapki są od siebie oddzielone na mniejsze więc jak tak podróżować to lipa ;(

Hmm... to może tak trochę z innej beczki Fallout 3 ? może tez by ci się spodobało tam możesz chodzić ile chcesz, zwiedzać co chcesz, robisz co chcesz xD

Witam :)

Według mnie najlepszą propozycją byłby Dragon Age: Początek. Jeden z najlepszych rpg'ów. Gra ma bardzo rozbudowaną, ciekawą i nieliniową fabułę. Rozwój postaci jest przecudowny. Świat jest duży (nie tak duży jak np. w Skyrim ale jego wielkość jest zupełnie wystarczająca). Ponadto spełnia wszystkie wymienione przez ciebie wymagania :). Dodam, że grę wyprodukowało BioWare odpowiedzialne także za świetną sagę Mass Effect (pisałeś że Ci się ME nie podobało, ale zapewniam cię że Dragon Age nie jest do tego podobny) oraz Baldurs Gate. Gra jest długa. Przejście głównego wątku z misjami pobocznymi oraz DLC zajmie Ci spokojnie 150+ godzin (więcej jeśli będziesz chciał odwiedzić wszystkie lokacje). Gra jest z 2009r. więc nowa już nie jest, ale do staruszków też nie należy.

Gorąco polecam!!!

Dzięki za propozycje . @Miecior - o to może być coś takiego. Poczytam o tej grze coś jeszcze +@Leman - Spellforce 2 mam fajna giera . Dungeon siege grałem w część 2 trochę i średnio. IcewindDale2 - słyszałem sporo pozytywnych komentarzy myślę że na to się skusze +@skasio - Baldurs Gate gdzieś saga Baldur Gate choć z tego co pamiętam od jakiegoś czasu jest wersja odświeżona. Divine Divinity o to może być fajne +@WagonKurde - chodzi Ci o to http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=166 ? Wizardy może być ok + @Rembies123 - niestety 1 część przeszedłem raz a na 2 część mam za słaby komputer +Czyli takie tytuły: Planscape Torment, IcewinDale 2, Baldur Gate, Divine Divinity, Wizardy - tylko pytanie czy w tych wszystkich albo w jednej z nich jest to o czym pisałem: podróżuje, wykonuje misje, zbieram nowe przedmioty, walczę/poluję na potwóry i bossy itp.

Tak ;) o to mi chodziło i ta seria jest 100 razy bardziej lepsza od nawet samych Wizardów :)

Might and Magic to po prostu moc i magia i nie wyobrażam sobie nie znać tej gry. Od 6 części do 10 idzie grać.

W tym 6 jest po angielski, a wszystkie do 10 są kozackie.

Może 10 nie jest kozacka bo nie moje czasy, że tak powiem ;) to już nie mój styl i nie to samo co kiedyś, ale część 7/8 to arcydzieło i jak, ktoś uważa się za znawce i fana to głupio jak by chociaż nie liznął tej serii.

Pozdrawiam i miłej gry ;)

Ok dzięki za pomoc :D. No to czeka mnie maraton grania hehe. Kilka minut temu przypomniał mi się kanał "wideoprezentacje" na yt kiedyś oglądałem prezentacje gier (z serii Ekstra klasyka itd. te które tak często kupuje) i tam jest prezentacja Icewind Dale 2 i Planscape Torment.

Cześć ludzie. Piszę do was z prośbą: ostatnio coś taka nuda że chej :) i coś mnie wzieło na jakiegoś rpg'a.

Od razu napiszę grałem w morrowind, skyrim, gothic (oprócz 4 bo na demie coś cieło), sacred 1 złota edycja z "Kolekcja Klasyki" i trochę w 2 część, w fable zapomniane opowieści z XK HIT EXtra Klasyka (u mnie w mieście multum gier z ekstra klasyka itp. z 20 zł i już mam świetną grę) chyba już nie widzę żadnych tytułów na swojej szafce.

Teraz prośba do was; szukam gry (różne odmiany rpg ogólnie aby było fantasy nie chcę Mass Efect które zresztą mam edycja rozszerzona z EXtra Klasyka ale coś mi się niezbyt podoba) gdzie podróżuje bohaterem po świecie pomagam mieszkańcom, walczę z potorami i bossami, zbieram ekwipunek, doskonale postać aby była silniejsza itd. mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi? ;)