Szukam RTS

A ja tym razem na chwilę oderwę się od MMO i poproszę o pomoc.

Szukam RTS'a zależy mi na (w kolejności od najbardziej do najmniej)

1.Możliwości budowy murów, bram itp.

2.Klimat Sci-Fi lub Fantasy. Żadnych czasów teraźniejszych

3.Unikalne jednostki (bohaterowie itd)

4.Dynamika

5.Zróżnicowanie ras.

Przypadły mi do gustu:

Starcraft, Starcraft 2, C&C3, Warhammer 40k, Age of Empires I i II

Nie przypadły mi do gustu:

Universe at war (gra była w porządku tylko strasznie niedynamiczna)

Dawn of War II (bleeeeeee)

Settlers

Mam zamiar spróbować: AoE 3

Earth 2160 spełnia wszystkie te wymagania (mury są jak grasz EDF, "wieżobudynkowce" mają pola siłowe, a alieni nie mają. Bohater jest, jako bardzo mocna jednostka, którą można wysłać na front (ale bez przesady, w końcu padnie).

Rasy są zróżnicowane bardzo, a dynamika w multiplayerze jest (albo była, bo teraz ciężko znaleźć kogoś).

Jeszcze do większości punktów pasuje Supreme Commander 1 i 2. Druga część tej gry jest aż za bardzo dynamiczna (komputer na przeciętnym poziomie trudności ma atomówki już po dokładnie 7 minutach i 34 sekundach (!!!), a w multi jest jeszcze większe tempo).

Co do Age of Empires 3- podstawka jest bardzo powolna, jeśli już, to graj z dodatkami, państwa w nich zawarte dodają trochę dynamizmu. Ostrzegam, że w AoE bohater jest bardzo słaby (mniej więcej ma taką siłę jak najsilniejsza jednostka dostępna po ogłoszeniu rewolucji- a jeśli już przy rewolucji jesteśmy- ona zwiększa prędkość gry do niesamowitych wartości- kiedy zdecydujesz się ją ogłosić, nie możesz wydobywać surowców, ale za to masz kilkakrotnie lepsze jednostki wojskowe (karabiny maszynowe rządzą!)).

To dziwne ,bo ja jak pocinałem w SC jedynczke to gra była strasznie wolna :> i gość mógł narobić armie lecieć mnie zaatakować a ja już miałem milion wieżyczek i 5 pomysłów na obronę :D a to 1v1

To dziwne ,bo ja jak pocinałem w SC jedynczke to gra była strasznie wolna :> i gość mógł narobić armie lecieć mnie zaatakować a ja już miałem milion wieżyczek i 5 pomysłów na obronę a to 1v1

Wolna?? Pogięło Cię? SC to gra przeznaczona tylko do rush'u. Moja pierwsza partia online trwała 5 minut.

A co do eartha to znam i grałem, ale nie mogłem znaleźć znowu płytki :P

Ja polecam ci grę Władca pierścieni bitwa o śródziemie. Są 2 części w drugiej jest podział na rasy a w jedynce tylko na dobro i zło. Grałem tylko w jedynkę i przeszedłem i dobrem i złem. Mi bardzo się podobało, gra dynamiczna. Bohaterowie są znani z filmu czyli złem no naprzykład ten wódz urukhai, saruman, nazgule (te latające), a dobrem to hobbici, no i wszyscy inni. Kampania składa się przeplatanie z tym co znamy z filmu (np Moria), a wymyślonymi przez twórców (np bitwa o Lorien czy Rivendell nie pamiętam). Ogólnie gra spoko i warta polecenia. Co do murów to w 1 są od razu ale tylko dobrem a w 2 chyba obiema frakcjami stawia się gdzie chce.

A ja mam Eartha z kazety jakiejś za 10zł ale gdzie to jest :0 nawet nie instalowałem nigdy.

Ja polecam ci grę Władca pierścieni bitwa o śródziemie. Są 2 części w drugiej jest podział na rasy a w jedynce tylko na dobro i zło. Grałem tylko w jedynkę i przeszedłem i dobrem i złem. Mi bardzo się podobało, gra dynamiczna. Bohaterowie są znani z filmu czyli złem no naprzykład ten wódz urukhai, saruman, nazgule (te latające), a dobrem to hobbici, no i wszyscy inni. Kampania składa się przeplatanie z tym co znamy z filmu (np Moria), a wymyślonymi przez twórców (np bitwa o Lorien czy Rivendell nie pamiętam). Ogólnie gra spoko i warta polecenia. Co do murów to w 1 są od razu ale tylko dobrem a w 2 chyba obiema frakcjami stawia się gdzie chce.A ja mam Eartha z kazety jakiejś za 10zł ale gdzie to jest :0 nawet nie instalowałem nigdy.

Sorry w LOTR'a też grałem (obie części) ale tam za mała możliwość rozwoju jest IMO

Nie wiem, nie znam sie na RTS, ale moi znajomi swego czasy jarali sie Medieval Total War. Jest masa jednostek, dynamiczna walka, turowe prowadzenie gry (walka oczywiscie w czasie rzeczywistym). Chciales rozne rasy, oczywiscie nie ma, ale kazdy kraj ma swoje unikalne jednostki, co sprawia, ze mozna to traktowac jako osobne frakcje, w ten sam sposob, jak traktowalbys to w grze sci-fi. Ale juz mowilem, ni eznam sie na RTS'ach, wiec nie jestem pewny, czy ta gra spelnia twoje wymagania.

Nie wiem, nie znam sie na RTS, ale moi znajomi swego czasy jarali sie Medieval Total War. Jest masa jednostek, dynamiczna walka, turowe prowadzenie gry (walka oczywiscie w czasie rzeczywistym). Chciales rozne rasy, oczywiscie nie ma, ale kazdy kraj ma swoje unikalne jednostki, co sprawia, ze mozna to traktowac jako osobne frakcje, w ten sam sposob, jak traktowalbys to w grze sci-fi. Ale juz mowilem, ni eznam sie na RTS'ach, wiec nie jestem pewny, czy ta gra spelnia twoje wymagania.

Faktycznie, tego tytułu nie znam. Zassę jakieś demo i dam znać czy słusznie przypuszczasz.

seria Total War nie nalezy do typowych RTSow gdzie buduje sie budyneczki i ma sie super hero... To gra czysto taktyczna(za to ja kocham). Cos jak Company Of Heroes czy World In Conflict tyle ze na znacznie wieksza skale... bo tam napierdzielaja sie cale armie :). Gra jest boska ale i bardzo wymagajaca.

Rozumiem ze w WarCrafta tez pykales :D. Down Of War II faktycznie ma malo wspolnego z 1 czescia. Ale nowy dodatek do Down Of War jest nawet przyjemny.

A nowy Supreme Commander 2 ssie... w porownaniu do 1 czesci(ale tez nie jestem jakims mega fanem tego).

Podoba gra do AoE i dosc niedoceniana a bardz fajna jest Empire Earth :)

Medieval Total war nie sciagaj nawet demo bo cienizna lepiej od razu Medieval II Total War według mnie najlepsza część serii mam oryginał i jestem zadowolony.

Tak nie spełnia on twoich wymagań ale jednak jeśli wolałbyś coś taktyczno/turowego to jak najbardziej polecam.

Aha i meczyki przez neta np 3vs3 potrafią wciągnąć a ty teraz masz dobrego kompa to spokojnie pójdzie.

Dla fana taktycznych RTS-ów pozycja obowiązkowa, chociaż ty gustujesz raczej w warcraftowych grach.

PS: FreeQ może kiedyś partyjka w Total Wara co ;). Rozumiem że skoro tak ją kochasz to masz Medieval II albo Empire(planuje kupić ale miałem pirata i mało pociągający)?

Luzik, tylko teraz wracam wlasnie do gatunku RTS(przez spory okres czasu meczylem tylko FPSy) i mecze Down Of War II: Chaos Rising potem sie szykuje na The Settlers VII. A w miedzy czasie jeszcze bawie sie Anno 1404 :)

Widzę, że uważnie czytasz moje posty :D Tak jeżeli chodzi o wymagania to nie grają roli bo mam nowego blaszaka. Warcrafta lubię, a dwójkę wręcz ubóstwiam (uzależniłem się już po 2 godzinach) Ale nie pogardzę grami taktycznymi, byleby były dynamiczne. W końcu turowa nie równa się niedynamiczna no nie? FE Heroes'y.

Eartha znalazłem, strasznie denerwuje mnie to że rusza się lewym przyciskiem a nie prawym, ale się przyzwyczaję.

Medieval trochę mnie odstrasza bo to bardziej czasy z M&B, si?

Ale dzięki za odpowiedź spróbuje wszystko.

A co do Multi to na tym też mi bardzo zależy, żeby było z kim pograć, chociażby w LANie. Jeszcze raz dzięki, wiszę wam piwo :P

Jak lubisz taktyczne RTSy i nie przeszkadza ci to ze gra moze byc starsza... To zmierz sie z seria Myth. Ostatnia czesc nie jest tak stara... ale 1 i 2 to chyba poczatki XXI wielu... jak nie koniec XX :D. Ale gra ma naprawde wciagajaca historie. A dodatkowym smaczkiem jest to ze jednostki ktore przezyja starcie, ida z nami do dalszych etapow gry :D. Ja zawsze swojego ulubienca nazywalem swoim imieniem i staralem sie by przezyl.. a jednoczescie zaliczal najwiecej morderstw :) . Bo im dluzej dana jednostka byla wprawiana w boju tym lepiej walczyla(silniej, szybciej itp.). A zeby przejsc gre na poziomie legendary... coz mi sie nie udalo :D

Nom Medi II to bodajże od 1080 do odkrycia Ameryki chyba że coś popieprzyłem.

FreeQ masz tego medi? Fajnie czasem pograć z nie byle kim.

Mam, ale jak juz mowilem. Pierw musze zakonczyc inne RTSy :)

Na początek mam małą prośbę do jednego z użytkowników. FREEQ, Prosze Cię zacznij pisać po Polsku z Polskimi znakami.

A co do tematu, chciałbym się dołączyć do poszukiwań, nie chce robić nowego tematu dlatego użyję tego.

Szukam RTS'a &_& dużo informacji, chodzi o to że ja nie odróżniam RTSów od siebie :P są tylko turowe i nieturowe [jak dla mnie] Szukam jakiegoś czegoś w podobie do Warcraft'a, tzn świat Fantasy i dobrze by było żeby byli Herosi, grałem trochę w HOMM V ale jakoś nie przypadło mi do gustu, Warcraft'a przeszedłem całego i gra naprawdę dobra.

Także gdyby ktoś znał jakiegoś dobrego RTS'a i wydaje Ci się że Mi się spodoba, proszę Cię napisz, to tyle, dzięki!

Może Warlords przypadnie Ci do gustu. Coś jak HoMM, ale jednak się różni. Szkoli się jednostki, nie tylko bohatera. Zdobywa się zamki, walka turowa itp.

Na początek mam małą prośbę do jednego z użytkowników. FREEQ, Prosze Cię zacznij pisać po Polsku z Polskimi znakami.

A ja chcialem zaznaczyc, ze na forum nie ma wymogu pisania z polskimi znakami, wiec nie masz o co prosic Freeq'a, bo on ma do tego pelne prawo. Jesli cos nie pasuje, to mozesz napisac petycje do adminow, a poki co nie zwracaj innym uwagi.

Stoiken, a co do gry, to moze Bitwa o Srodziemie?

Nie Stoiken tylko Soiken, a co do twojego postu, dlaczego niby użytkownicy z dużą ilością postów czy moderatorzy/redaktorzy nie muszą pisać poprawną Polszczyzną a nowi użytkownicy tak? Kilka razy widziałem jak moderator pisał do nowego użytkownika i dawał WARNY za to iż nie pisze on poprawną Polszczyzną... także lepiej się nad tym zastanówcie...

A nie jestem pewien czy Bitwa O Śródziemie mi pójdzie :S ale sprawdzę.

@Taslam, mam pytanie do warlords, czy tam rozbudowuje swoją wioskę/królestwo?

Nie Stoiken tylko Soiken, a co do twojego postu, dlaczego niby użytkownicy z dużą ilością postów czy moderatorzy/redaktorzy nie muszą pisać poprawną Polszczyzną a nowi użytkownicy tak? Kilka razy widziałem jak moderator pisał do nowego użytkownika i dawał WARNY za to iż nie pisze on poprawną Polszczyzną... także lepiej się nad tym zastanówcie...

Sam daje warny za bledy w pisowni, ale chodzi tutaj o orty, oraz absolutny brak interpunkcji. Polskie znaki nie sa wymogiem, tak zostalo napisane w regulaminie, a dlaczego? Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze w sieci tak sie przyjelo i tyle. Mi to odpowiada, ot, takie przyzwyczajenie. Oczywiscie, inaczej ma sie sprawa, jesli chodzi o poradniki, recki i inne rzeczy tego typu. Tam jednak wypada pisac z polskimi znakami. Jesli cos nie pasuje, to jak mowilem, napisz petycje do adminow. A za przekrecenie nicka przepraszam, nie bylo to celowe.

Czy Bitwa Ci ruszy, sprawdz na stronce: www.canirunit.com

A jak nie, to moze Dawn of War (pierwsza czesc, podobno lepsza)? Tam tez masz bohaterow i jest to RTS.