Szukam samochodu - potrzebna pomoc :)

Cześć wszystkim,
Nadszedł w moim życiu okres, w którym muszę dokonać zakupu samochodu.
Ze względu na to, że nie jestem jakimś super znawcą w dziedzinie motoryzacji, chciałbym prosić o pomoc w wyborze
Poniżej podaję wszystkie dane, które mogą pomóc w namierzeniu "odpowiedniego" samochodu dla mnie.

Kwota maksymalna: 10500zł
Rejony, w których mogę obejrzeć samochód: Wrocław i okolice / Nysa i okolice
Typ nadwozia: bez znaczenia (chociaż Kombi na 2 osoby może być za duże)
Paliwo: Bez znaczenia (planuje robić dłuższe trasy, więc LPG jest mile widziane)

Modele, które wpadły mi w oko:
1. Opel - Modele: Astra G (powyżej roku 2000)
2. Peugeot - Modele: 307,206
3. VW - Modele: Passat (B5), Polo, Golf IV
4. Renault - Modele: Clio
5. Nissan - Modele: Almera
Liczę na waszą pomoc!

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Szczerze i uczciwie - najlepiej jak znajdziesz w miarę nowe samochody (kilkuletnie, wiadomo im młodsze tym teoretycznie lepsze) i poczytasz oponie na kilku stronach internetowych, które wyrzuci Ci google. Samochód to taki problem, że większość osób nie jeździła jakąś większą ilością, więc ma małe porównanie i wiedze, dlatego google to najlepszy przyjaciel. Patrzysz na jakimś otomoto, szukasz co Ci się podoba i sprawdzasz opinie na kilku różnych stronach.

Dodatkowo fajnie żebyś znalazł sobie kogoś, kto w jakiś sposób na samochodach się zna, ponieważ oglądając warto zwracać uwagę na rzeczy, których Ty możesz nie zauważyć.

Sam osobiście jestem miłośnikiem Nissanów, jednak z wymienionych przez Ciebie samochodów prawdopodobnie każdy będzie na swój sposób dobry~

Alfa 147/156 z dieslem(za te pieniądze chyba nawet kupisz poliftowe wersje), na upartego GT ( za ~11k GT może być niepewna). Z tej samej dieslowej paczki - Fiat Stilo.

Z grupy Fiata jeszcze Punto/Bravo z 1.4 TJet.

Do tego Toyota Celica VII gen ze wczesnych lat produkcji (99-02), tutaj możesz znaleźć fajne oferty od razu z LPG. Polscy rycerze ortalionu jakoś ominęli ten model.

Zamiennie z Golfem -> Audi A3/Seat Leon

Warto też rzucić okiem na VW Bore, starsze troszeczke od Passata B5, ale nie wiem czy w PL jeździ passerati b5, które nie jest złożone z dwóch XD. No i zamiennie z Passatem -> Audi A4. Skod nie polecam. Wydają się być wykonane gorzej.

Może Fiat Grande Punto lub Ford Focus MK2 w hatchbacku, samochody ładne, jak i dobre a przede wszystkim młode w cenie do 10500.

jak nie zależy ci na dużym autku to polecam Toyotę Yaris, choć z tym budżetem ciężko będzie dorwać II. auto niemal bezawaryjne. jedynie ponoć pompa wody felerna, ale to też nie reguła.

co do Alf, to odradzam ze względu na zawieszenie. genialne, ale nie na polskie drogi. ogólnie Alfy są dość drogie w eksploatacji, choć trzeba przyznać, że komfort jazdy i wnętrze są ich dużym plusem.

Zastanów się nad Skodą Octavią. Ojciec posiada sedana w wersji 1.6 MPI w LPG z 2003 roku. Auto komfortowe, spalanie jest dosyć niskie, a w dalszą trasę można wybrać się bez obaw. Istnieją też wersje benzyna w turbo, ale nie miałem takiej, więc się o niej nie wypowiem.

Na początku chciałbym podziękować wszystkim za aktywną dyskusję.
Teraz kilka podpunktów z mojej strony :)

@Civil

Alfa Romeo z silnikiem Diesel 1.9JTD Przeglądnąłem aukcje pod kątem alf i niestety do tej kwoty to raczej bardzo niepewny zakup.
Fiat Stilo Punto/Bravo z 1.4 TJet -> Nie przemawiają do mnie te modele
Toyota Celica VII -> Na dłuższe trasy mogłoby być ciężko z komfortem jazdy (auto typowo sportowe)
VW Bora -> Bardzo mocno myślę o tym samochodzie -> jakie jednostki polecacie do tego modelu (na temat 1.9TDI słysze baardzo podzielone opinie natomiast z benzyn to wszyscy polecają 1.8T którego w tej cenie nie da się wyrwać)

@Izzee

Zerknę na fordy na aukcjach i dam znać :)

@Azzu

Szukam samochodu który po części będzie wykorzystywany do dłuższych tras 1kkm

@Ksarou

Szukałem Skody Oct ale niestety nie znalazłem nic do 10k co miałoby przebieg mniejszy niż 280-300k i nie byłoby zmęczone życiem :)

Jeszcze raz dzięki wielkie za odpowiedzi
I liczę na dalsza dyskusję oraz rozwianie moich ewentualnych wątpliwości co do Fiata Stilo oraz silników TDI :)

Passat TDI bedzie królem polskiej wsi!!! :D a tak na serio polecam

Zresztą obczaj sobie jego kanał bedziesz miał wiecej tam samochodów top 10. Co do Alfy moge polecic z czystym sumieniem wszystkie w JTD, silniki sa pancerne(sam obecnie posiadam Alfe 159 2.4 JTDM i Giulliete 1.4 MultiAir) unikaj benzynowych(poza tymi V6 od pana Busso)to tylko tak w ramach informacji bo za te pieniadze i tak nie dostaniesz takiej :P

VM Bora jest dla mnie bezsensu, ponieważ to zwykły golf IV w sedanie a cena jest jest dużo większa.
Alfe sam polecam, ale z tym silnikiem JTD inaczej to powyrzucasz trochę pieniędzy, a zawieszenie wcale nie jest takie wadliwe jak na wybojach nie będziesz szarżował.

A ja ze swojej strony polecę Saaba 9-3 z silnikiem 1.8t. Autko bardzo komfortowe i dobrze wyposażone w tej cenie. Świetne na dłuższe trasy. Zwykle jest bezawaryjne, ale wiadomo starsze auta czasem potrzebują opieki.

Cześć wszystkim,
Ze względu na to, że nie jestem jakimś super znawcą w dziedzinie motoryzacji, chciałbym prosić o pomoc w wyborze
Poniżej podaję wszystkie dane, które mogą pomóc w namierzeniu "odpowiedniego" samochodu dla mnie.Kwota maksymalna: 10500złRejony, w których mogę obejrzeć samochód: Wrocław i okolice / Nysa i okoliceTyp nadwozia: bez znaczenia (chociaż Kombi na 2 osoby może być za duże)Paliwo: Bez znaczenia (planuje robić dłuższe trasy, więc LPG jest mile widziane)
Liczę na waszą pomoc!

w tej cenie bierz golfa IV nic lepszego nie kupisz...ew clio , kupisz jakis disel z 100k przejechanymi moze...na trasy to jedynie disel do starych aut montowanie gazu ? ...zje ci silnik 2x szybciej. pomijajac , ze chcesz kupic prawie 20 letnie auto ?eh doloz 5-6 tys i kup cos nowszego z 2008/7 ....za 15 kupisz juz golfa 5 renowke fiata bravo 2 czy polowke nowa. za 10 tys obecnie nie kupisz nic sensownego . A kupujac 15-20 letnie auto za 2 lata dolozysz polowe sumy do naprawy lub szybciej .

Omijaj posty , ktore doradzaja Ci

Alfa

Audi

BMW

(naprawy nie kosztuje po 500zl)

jedynym wyjatkiem bedzie a3.

Tak jak pisalem patrz na to ile beda kosztowac naprawy auta ile kosztuja czesci itp :) oraz czy auta sa popularne by nie bylo problemu z czesciami.

takie male prownanie czesci aut typi audi bmw mercedes toyota mozesz pomnozyc conajmniej 2x z innymi markami.

Jeszcze jedno auto z 2001/2/3/4/5 nie bedzie palilo tyle ile auto z 2007/9 + i to jest pytanie czy nie szkoda ci +- tysiaca rocznie na paliwo :>?

Na yt zerknij na kanał miłośnicy 4 kółek mają tam kilka odcinków jakich silników lepiej unikać jakie polecają itp obejrzyj żeby nie wpaść na minę. Ja bym unikał samochodów sprowadzanych z zagranicy no chyba że masz pewne źródło ;)

w tej cenie bierz golfa IV nic lepszego nie kupisz...ew clio ,  kupisz jakis disel z 100k przejechanymi moze...na trasy to jedynie disel  do starych aut montowanie gazu ? ...zje ci silnik 2x szybciej. pomijajac , ze chcesz kupic prawie 20 letnie auto ?eh  doloz  5-6 tys i kup cos nowszego z 2008/7  ....za 15 kupisz juz golfa 5 renowke fiata bravo 2 czy polowke nowa. za 10 tys obecnie nie kupisz nic sensownego . A kupujac 15-20 letnie auto za 2 lata dolozysz polowe sumy do naprawy lub szybciej .

Omijaj posty , ktore doradzaja Ci 

Alfa

Audi

BMW

(naprawy nie kosztuje po 500zl)

jedynym wyjatkiem  bedzie a3. 

Tak jak pisalem patrz na to ile beda kosztowac naprawy auta ile kosztuja czesci itp  oraz czy auta sa popularne by nie bylo problemu z czesciami.

takie male prownanie czesci aut typi audi bmw mercedes toyota mozesz pomnozyc conajmniej 2x z innymi markami.

Jeszcze jedno auto z 2001/2/3/4/5 nie bedzie palilo tyle ile auto z 2007/9 + i to jest pytanie czy nie szkoda ci +- tysiaca rocznie na paliwo :>?

Co to za brednie z tymi "naprawami" XD? O jakich naprawach mówisz? Zastanawia mnie skąd ta kwota. Równie dobrze na naprawę Golfa IV, który prawdopodobnie będzie albo bity albo złożony z dwóch, można wyłożyć grubo ponad magiczne 500.

Cześć wszystkim,
Poniżej podaję wszystkie dane, które mogą pomóc w namierzeniu "odpowiedniego" samochodu dla mnie.Kwota maksymalna: 10500złRejony, w których mogę obejrzeć samochód: Wrocław i okolice / Nysa i okoliceTyp nadwozia: bez znaczenia (chociaż Kombi na 2 osoby może być za duże)Paliwo: Bez znaczenia (planuje robić dłuższe trasy, więc LPG jest mile widziane)
Liczę na waszą pomoc!

Za dużo nie będę pisał więc napisze konkretnie :

B5 i Golfy nawet nie szukaj. Ciężko będzie znaleźć nie zajeżdżony model.

Z samochodów które wymieniłeś śmiało mogę polecić CLIO . ( jeździłem 3 lata ) . W utrzymaniu nie drogie. w miarę ekonomiczny.

p.s omijaj szerokim łukiem diesla ;) - teraz czekam na hejt ;)

Mam Golfa IV 1,4 z 2000 roku na gazie zamontowanym 3 lata temu, ponoć najgorszy silnik jaki można zagazować, ale nie wiedziałem o tym przed instalacją. Do montażu gazu bezawaryjny, odkąd jest gaz było kilka mniejszych lub większych usterek, lecz przy oszczędnościach jakie płyną z tankowania i tak mimo napraw wychodzi się na duży plus. Spalanie średnio 7,5 litrów gazu a w trasie przy eko jeździe +/- 80 km/h da się zejść do niewiele ponad 6 litrów na 100, brzmi nieprawdopodobnie ale takie faktycznie mi wychodziło, oczywiście instalacja z najwyższej półki i montowana w renomowanym zakładzie. Jeśli kupił byś Golfa z silnikiem 1.6 ,które to dużo lepiej znoszą gaz powinieneś być zachwycony od strony ekonomicznej.

Co to za brednie z tymi "naprawami" XD? O jakich naprawach mówisz?  Zastanawia mnie skąd ta kwota. Równie dobrze na naprawę Golfa IV, który prawdopodobnie będzie albo bity albo złożony z dwóch, można wyłożyć grubo ponad magiczne 500.

ok :) naprawiamy audi i naprawiamy bravo albo golfa :) wymieniamy 2 x amortyzatory dziekuje dobranoc ;) 2x 150zl vs 2x 300zl ... juz zrozumiales?

ok  naprawiamy audi i naprawiamy bravo albo golfa  wymieniamy 2 x amortyzatory dziekuje dobranoc  2x 150zl  vs  2x 300zl ... juz zrozumiales?

Nie. Napisałeś ogólnie "Audi", potem "Golf". Odpowiednikiem Golfa jest A3, a po wpisaniu sobie na szybko w google "komplet amortyzatorów audi a3" wyszły mi takie same ceny jak dla golfa XD Nie mam totalnie pojęcia jak u Ciebie to Audi wypada drożej w naprawach od VW

Wybaczcie że przez tyle czasu nic nie odpisalem ale najzwyczajniej w świecie nie mialem nawet czasu ;)

Dzięki wszystkim za aktywność w temacie ale juz nie przedłużając przejdziemy do sprawy.

Zaczne od podsumowania postów dotyczących golfow IV oraz Passatow.

Ze wszystkich ofert oraz aut które przyszło mi oglądać te dwa modele wypadaja źle albo bardzo źle.

Dlaczego?

Wszystkie egzemplarze z silnikiem 1.9TDI (w tym przypadku passaty) posiadają przebiegi powyżej 300-350k i sa tak zmęczone życiem ze czasami żal oglądać.

Inna dolegliwość to pojazdy złożone z 3 innych... ale ten temat pozwolicie ze przemilczę.

Widziałem bardzo ladny model z silnikiem 1.8T ale mimo wszystko coś mi w tym modelu nie pasuje.

Kończąc temat ww. Samochodów -> odpuścilem sobie szukanie tych modeli bo to strata czasu.

Przejdę natomiast do tej lepszej strony.

W moim ''rankingu'' najwyżej wylądowały modele:

1) Peugeot 307 z silnikami diesla 1.6HDI oraz 2.0HDI

2) Alfa Romeo 147 z silnikiem diesla 1.9JTD tutaj maly problem jest taki ze chciałbym wersje po lifcie a w tej sumie bedzie problem.

3) Ostatnie miejsce zajmuje Opel Astra w wesji Bertone

Mozecie napisac swoje zdanie na temat ww. Modeli -> kazda uwaga jest na wage zlota.

Dzisiaj postaram sie wrzucic kilka modeli ktore wpadły mi w oko do waszej oceny.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :)

p307 za 10tys ? piszesz ze epasaty i goldy maja po 3tys to gdzie Ty szukasz tych aut ??....

p307 tez bedzie mial z 300 w takiej cenie.

alfa - jak chcesz wiecej stac w naprawie niz jezdzic smialo kupu jna wlasna odpowiedzialnosc. ew placic sporo za czesci.

stare ople omijaj szerokim lukiem.

do 10 tys albo clio albo golf IV - jezeli chcesz miec tanie i dobre auto.

p307 za 10tys to chyba z 200-300tys przebiegiem z 2003 ? badzmy szczerzy jak nie chcesz dolozyc drugie tye wartosci auta to nie kupuj z przebiegiem wiekszym niz 100tys

aa tylko nie daj sie nabic na auto , ktore ma 15 lat i przejechane 100tys...licz podwojnie minimum jezeli to niemiec itp.

Przebiegami się lepiej nie sugeruj ;)