No bo napisał "scrollowałem przez item shop" i coś o progressie. Więc nie wiem o co chodzi. Bo w sklepie nie ma aż tak wielkiego p2w.
Scrole na expa 200% na 1h, scrole na reset instancji która tego expa daje w uj, gwiazdki zwiększające expa, herbatki zwiększające expa... Dla przykładu właśnie jest event gdzie w IS są scrole na wejście i klucze do skrzynek (normalny gracz może wejść 1x dziennie i na 12 postaciach w sumie miałem 1x3 klucze, aby otworzyć wartościową skrzynkę (gdzie i tak nie było nic ciekawego)). RNG wiem.
Są Serumki, albo Worki z Serumkami i Kamienie do Enchantu.
Serumów in game praktycznie nie ma, niby dropią 10% szansy z instancji 66lvl + gdzie chodzi się w 6 osób. Tak samo kamienie do ulepszania all-powerfull, tymi normalnymi pali itemy więc potrzebne te fioletowe, które też dropią z instancji ale to i tak kropla w morzu potrzeb. Przykład jeśli masz mega szczęście i nic Ci nie spali to potrzeba 35 serum na biżuterię do +5, 7 serum na bransoletkę, 10 serum na przerobienie na złote piórko, 5-7 serum na ulepszenie złotego piórka (zakładając że ma się normalne piórko na +10). 57 serum przy maksymalnym szczęściu (cena na Barusie, Ely około 70kk, co daje 4kkk kinah), jeśli spali Ci biżu to znika, jeśli spali piórko spada do 0, tak samo bransoletka. Gdzie w sklepie kupujesz paczkę za monety i masz.
Poza tym w ostatnim odcinku #ASK Aion było powiedziane, że z nowych instancji na 66 lvl + jest 10% szansy na drop all powerfull enchant stoneów + teraz ma zacząć się jakaś "kampania" mega event złożony z kilku etapów w którym będziemy mogli zdobyć dużo itemów potrzebnych do progressowania.
Ostatni odcinek AskAion był nagrywany w marcu, a puszczony w tym tygodniu, większość tam zawartych pytań i odpowiedzi nie jest aktualna, albo nic nie wnosi. Ta kampania to właśnie te 10% szansy na drop (jak poleci item to masz około 17% szansy że Ty go dostaniesz), dzięki tej kampanii jest boost expa 50% na stałe. Dla tych co nie ładują w scrole, gwiazdki, herbatki to jest mega dużo. I każdy dodatek do expa za darmo to fajna sprawa.
W ostatnim evencie Kumuki, ludzie za około 600zł wbijali w 7-8h lvl z 74-75 gdzie jak sobie policzyłem mi zejdzie to około 2.5-3 miesięcy. A to i tak dzięki patchowi 5.4 gdzie za questy na Siege jest exp.
Do tego cały set AP75 (najlepszy set pvp w grze obecnie) można sobie kupić za kinahy i ludzie których nigdy nie widziałem w grze biegają z takim eq +10/+13 i biżuterii +5.
Gra jest mega p2w, można oczywiście grać nie wydając hajsu (ja tak gram), ale nie ma co ukrywać, że jest się w dużo dużo gorszej sytuacji.