Szybka piłka Eso czy Wow

Witam szybkie pytanko co wybrać na świeży start w 2025 roku jak mam do wyrobu eso lub wowa ? W żadną grę wcześniej nie grałem. Mam spore doświadczenie w grach mmo

pobierz obie gry i sprawdź sam. Proszę, oto szybka piłka

2lajki

Powinieś sam sprawdzić, ale grałem w ESO ostatnio i zero przyjmności z gry. Ogromne skalowanie świata, tylko pvp w miare fajne. Wow też ma skalowanie, ale wydaje się mniej nudny i bardziej rozbudowany.

jako były gracz eso podpowiem WOW. Jak jara cie casualowe bieganie bez zbytnich oporów i lubisz nie czuć progresu to wybierz ESO

Chcesz progresować postać czy tylko i wyłącznie odbić kilka zadań i do spanka? Nie powiem Ci co daje Wow ale powiem Ci co ESO zrobiło tragicznie. W ESO masz skalowalny świat, co skutkuje tym że niezależnie ile czasu włożyłeś w farmę itemów, Twoja postać będzie tak samo nijaka od początku do (prawie) końca, na wszystkich krainach w skali całego progresu poprzez zawartość gry - w ESO się niegra, ESO się zwiedza. Lubisz to? Wbijaj do ESO, a jeżeli nie, to wybieraj WoWa.

1lajk

Kurczak

4 sery

1lajk

tylko wow

ESO jest spoko jak masz ekipę do gry bo wtedy nie jest nudna i nie skupiasz się na tym że jest skalowanie świata… Ogólnie tam open world jest do przejścia solo. Dopiero dlc dungi na weteranie i arenki są wyzwaniem aczkolwiek teraz jest to ułatwione bo wyszła mechanika subklass i poza jednym drzewkiem ze swojej klasy możesz dobrać dwa drzewka z innych klas i zrobić mieszańca. Różnica jest też taka między wowem a ESO że w ESO eq które wyfarmisz nadal jest dobre i ta meta się zmienia raz na jakiś czas nieznacznie, w wowie kolejne dlc to kolejne eq Tak jak byś grał od nowa troszeczkę, grałem w dragonflight ogólnie gierka opiera się tylko na najnowszych dlc i do starych lokacji się nie wraca poprostu… najlepiej bawiłem się na SOD bo tam open world pvp dawało frajdę.

Podsumowując…

ESO zaliczyło pewien postój i trzeba czekać aż wejdą pewne zmiany w rozgrywce które naprawdę pozwolą poczuć to że np masz 2 tys h i możesz robić więcej kontentu niż ziomek co ma 100h i robi to samo.
Na ten moment warto zwrócić uwagę na wowa bo ma ciekawy kontent choć endgame to ściąganie miliona addonow to są ciekawe mechaniki w tej gierce jak latające mounty, nowe rasy szkile i kontent który cały czas jest rozwijany.

Na obie gierki 50 zł miesięcznie… na wowa trzeba bo to p2p ale w ESO masz crafting Baga który mieści wszystkie Ireny do craftu przez co sloty w głównym plecaku masz wolne na bronie i inne rzeczy :slight_smile:

Powodzenia w wyborze :slight_smile:

1lajk

WoW. Szeroki content, dobra fabuła, niesamowicie rozbudowana gra. ESO dla ludzi lubiących lore Elder Scrollsów. Grałem trochę w ESO i o ile jest to fajny projekt, to wymagał wtedy sporo pracy. Od tamtej pory dodatkowo zniszczyli system klas, przez co postacie są kompletnie nijakie i próby balansowania niszczą jedynie szerokość możliwości budowania postaci. Z jedynych zauważalnych plusów ESO to wyższa średnia wieku graczy (przynajmniej w PL, nie wiem jak inne kraje). Mało dzieciaków i oszołomów, jest kogo poznać i pogadać na czacie głosowym. Czasem tylko można trafić na zboków, co odgrywają jakieś RolePlay’e xD