Szybki upgrade

w 2006 roku pojawiła się derektywa unijna o zakazie używania ołowiu w lutowaniu . Do 2010 producenci mieli problemy z przystosowaniem się do niej przez co wychodził sprzęt kiepskiej jakości.

min kilka artykułów do poczytania :

http://www.aid-serwis.com.pl/index.php?t=s&nid=134&id=109

http://www.audiostereo.pl/lutowia-cyna-bezolowiowa-kanal_58038.html

w skrócie stop jest sztywny i mało elastyczny a wiadomo że pod wpływem ciepła wszystko się kurczy i rozszerza no i jeszcze wąsy cynowe się robią (zwarcia)

Dodatkowe obciążenia w postaci proca bądź pro karty graficznej dla komponentów które są słabej jakości może spowodować zgon.

Szkoda by było gdyby karta za 6 stów zmarła razem z resztą przy jakimś zwarciu .

w 2006 roku pojawiła się derektywa unijna o zakazie używania ołowiu w lutowaniu . Do 2010 producenci mieli problemy z przystosowaniem się do niej przez co wychodził sprzęt kiepskiej jakości.min kilka artykułów do poczytania :http://www.aid-serwis.com.pl/index.php?t=s&nid=134&id=109http://www.audiostereo.pl/lutowia-cyna-bezolowiowa-kanal_58038.htmlw skrócie stop jest sztywny i mało elastyczny a wiadomo że pod wpływem ciepła wszystko się kurczy i rozszerza no i jeszcze wąsy cynowe się robią (zwarcia)Dodatkowe obciążenia w postaci proca bądź pro karty graficznej dla komponentów które są słabej jakości może spowodować zgon. Szkoda by było gdyby karta za 6 stów zmarła razem z resztą przy jakimś zwarciu .

Największym wrogiem dla takiej cyny jest czas i temperatura. The rest doesn't matter.

Co to wnosi do tematu to ja nie za bardzo rozumiem. To wg. tego co zostało napisane najlepiej nie kupować nic bo stop jest gorszej jakości i wszystko działa krócej teoretycznie. Tak myślać to najlepiej nic nie kupować bo jest gorszy stop i się odrazu wszystko rozsypie i jakieś niby "zwarcie" które weżnie się "znikąd" Co to ma do tematu bo nie rozumiem. ??? Wg mnie wszystko już zotało napisane na temat

Edit: gdybać sobie można... Polacy są najlepsi w gdybaniu.

Wracając do tematu. Kup grafę o ile masz dobrej klasy zasilacz i niczym się nie martw. To czy płyta padnie czy nie to los. Nowa płyta też może paść po 1 dniu. Tak myśląc to nic nie wymienisz. Podałem co najlepiej zrobić w danej sytuacji. Chcecie to się możecie kłócić na temat:P moje 17 lat doświadczenia z PC mi mówi tak jak piszę. Można skorzystać albo nie;P

Pozdrawiam:)

Mają być fakty? Dobra.

Propozycja montażu Radeona HD 7850 do zestawu z zasilaczem 400W jest równie odpowiedzialna jak proponowanie zamontowania AMD Phenom II x4 955 BE do M2N-E. Nie ważne już jaki ten zasilacz jest, mógłby być z platyny, mieć wszystkie zabezpieczenia i 100% sprawności, to i tak jest fizycznie za mało Wat. Trochę słaba propozycja jak na 17 lat doświadczenia z PC.

Teraz dlaczego podkreśliłem model płyty:

Płyta według suchych danych może obsłużyć AMD Phenom II x4 955 BE. To fakt.

Ale ile fazową ma sekcje zasilania ta płyta? Czy 3 fazy uciągną 125W phenoma? Moim skromnym zdaniem nie. Nawet jeżeli to będzie działało to będzie kuleć, możliwe, że pojawią się problemy ze spadkami FPSów, zacinaniem się obrazu, zawieszaniem kompa, bluescreenami. W najgorszym przypadku płyta padnie zabierając ze sobą nowo zakupionego procka.

Krótko i na temat.

Trzeba na pewno dokupić RAMy. To da dużo.

Procek nie jest najgorszy.

Zakup karty ogranicza zasilacz, można kupić coś używanego jak wspomniane GFy, można zakupić coś co wymaga zasiłki do 400W.

Dobrze byłoby gdyby Baldie jeszcze zechciał napisać jaki to model zasilacza.

Wymiana procesora na AMD Phenom II x4 955 BE jest możliwa. Z całego serca życzę wszystkiego dobrego po takim zabiegu.

Radek którego proponujesz ma chyba z 3 x większe TDP niż jego obecna karta.

Grafika jest również zasilana z płyty głównej co zaowocuje większym obciążeniem dla sekcji zasilania mobo.

Może nic się nie stać , a może zjarać pół pc . Poco to komu ?

Teoria by wsadzić tam phenoma to nawet mi przez myśl nie przeszła xD

Parę postów wcześniej zostałem ostro pociśnięty za to, że twierdziłem, że nie należy go tam umieszczać.

Przypuszczam, że gdyby regulamin tego nie zabraniał to zostałbym zbluzgany jak śmieć najgorszy. Widocznie tutaj grupa w jakiej użytkownik się znajduje do niczego nie zobowiązuje. Fajnie. Pozwólmy chamstwu się szerzyć. Polityka jak w naszym rządzie, ten kto ma rangę może spamować do woli.

Każdy ma swoje PC teorie.

Ja jednak wolę dmuchać na zimne doradzając coś komuś przez internety . Porady w stylu zróbmy to bo może się uda , można stosować u siebie na własnym sprzęcie za własne pieniądze.

Ta płyta nie wzbudza mojego zaufania jako pokład dla bardziej zaawanswoanych modyfikacji xD

Chciałbym podciągnąć komputerowi trochę żywotność, bo się staruszek rozsypywać zaczyna. Co proponujecie zmienić w tym zestawie i na co?

AMD Athlon 64 X2 6k+ [AM2]

Asus M2N-E nForce 570 dual DDRII/S [AM2]

Kingston 1GB PC800 DDR2

GALAXY GF 8600GTS 512MB DDR3/128-bit PCI-E CM