Szybki upgrade

Chciałbym podciągnąć komputerowi trochę żywotność, bo się staruszek rozsypywać zaczyna. Co proponujecie zmienić w tym zestawie i na co?

AMD Athlon 64 X2 6k+ [AM2]

Asus M2N-E nForce 570 dual DDRII/S [AM2]

Kingston 1GB PC800 DDR2

GALAXY GF 8600GTS 512MB DDR3/128-bit PCI-E CM

Tego nie opłaca się rozbudowywać, bo będziesz musiał kupić nową płytę główną, nowe ramy... Ja na twoim miejscu sprzedałbym to na części.

@up Nie takie zadałem pytanie. Chciałbym do tej MOBO coś zupgrade'ować. Mam też świadomość, że nie da się tego upgrade'ować w nieskończoność, ale nie potrzebuję w tej chwili lepszego komputera, jedynie chciałbym wyciągnąć max z tego.

Nie znam się jakoś bardzo na sprzęcie komputerowym ale wydaje mi się że tutaj do wymiany poszłaby karta graficzna i dokupić trochę ramu, zdecydowanie zwiększyłoby to wydajność jednak nie podam Ci konkretnego modelu bo nie wiem jak płyta główna uciągnie, zasilacz itp.

Jak zrobisz update biosu i wgrasz wersję 5001 to będziesz mógł włożyć Phenoma II X4 955. Później dokupujesz ramy ddr2, no i jakąś kartę graficzną z dx11.
Ale tak czy siak jest to nieopłacalne. Jaki w ogóle masz budżet ?
No i z prockiem 955 BE jest taki problem, że w biosie trzeba go ustawić manualnie, bo na auto nie śmiga. Tutaj masz config jakby co.

-set multiplier X16-voltage 1.3Vdisable:-C&Q-C1E-AsusLiveF10 Save an reboot.

Zasilacz mam 400W. Wiem, że trzeba dokupić ramy i wymienić grafikę, myślę, że procesor nie jest taki zły, chociaż jeżeli znajdzie się coś lepszego i niewiele droższego to chętnie wymienię. Największym problemem jest chyba AM2 jako socket.

Zasilacz 400w ? Pewnie tracer 4life :D. Dokup Ramy, z kartą graficzną problemu nie będzie, bo masz PCIe x16. Tylko nie myśl o jakiś topowych kartach za 600 zł, bo to nie ma też sensu przy tym procesorze.

Najważniejsze to sprawdz jaki masz zasilacz.

Można dołożyć Ramu + karta z wydajnością coś w okolicach 8800 Ultra. Nic lepszego się nie opłaca po procesor padaczka .

Phenom na AM2+ nie daje takiej wydajności jak na AM3, masz ograniczone HT, kości DDR2 zamiast DDR3. Jeżeli ktoś nie zamierza używać takiego procesora później to nie warto wydawać na niego hajsu.

@Calvex, możesz podać link do informacji o tym, że ta płyta obsługuje 955? Czy to info z d*py?

Też jestem za 8800 ultra / 9800 GT/GTX.

RAM minimum 2-3GB. Jak miałem 2GB na win7 to zapychał się w niektórych grach. Niestety DDR2 są wciąż drogie ^^.

Możesz podać model zasilacza?

Płyta po aktualizacji biosu do wersji 5001 obsługuje procesory pod AM3, ale Phenoma tam pakować to zły pomysł za drogi, lepiej poszukaj na allegro używanego Athlona x4 640, może ci się udać wylicytować za 150- 180 zł. Do tego koniecznie ramy minimum kość 2 gb, oczywiście używka z allegro, szukaj i licytuj jak najtaniej.

DDR 2 już chyba nie produkują więc będą ciągle drożeć

Dokup ramu. Dokup dobrą grafikę i nie słuchaj się co za głupoty piszą że nie warto. Warto bo teraz kupisz dobra grafikę i ona Ci zostanie do nowego zestawu za jakiś czas. Dokup ze 2 GB ramu na allegro i powiedzmy grafę HD7850 i będzie git( o ile masz markowy zasilacz). Wyciśniesz co się da z tego zestawu a jak będziesz chciał zmieniać płytę procesor itd to będziesz już miał dobra grafikę do tego zestawu. To jedyne rozsądne rozwiązanie, ponieważ zmiana płyty ramów i procka nie da ci ŻADNEJ większej wydajności przy tej grafice co masz. A 7850 ( przykład) da Ci ogromna różnicę FPS w grach. Pozdro

Płyta po aktualizacji biosu do wersji 5001 obsługuje procesory pod AM3, ale Phenoma tam pakować to zły pomysł za drogi, lepiej poszukaj na allegro używanego Athlona x4 640, może ci się udać wylicytować za 150- 180 zł. Do tego koniecznie ramy minimum kość 2 gb, oczywiście używka z allegro, szukaj i licytuj jak najtaniej.

1. Ja prosiłem o źródło, a nie dobre słowo.

2. Nie ma opcji, żeby podstawka AM2 po upgrade biosu zamieniła się w AM3, bo to nie transformers. Podstawki różnią się między sobą fizycznie. Faktycznie obsługuje AM3, ale ja wciąż czekam na potwierdzenie tego, że ta płyta obsługuje Phenoma II 955.

Athlon 64 6000 to nie jest taki zły procek. Lepiej sobie odpuścić jego zmianę a hajs przeznaczyć na stabilny zasilacz z odzysku albo zgrzewkę piwa :D .

"AMD podaje, iż nowe procesory przeznaczone dla płyt głównych z gniazdem AM3 współpracują z płytami głównymi z gniazdem AM2/AM2+. Nie będzie natomiast możliwe uruchomienie procesora AM2/AM2+ na gnieździe AM3, a to z powodu braku możliwości współpracy z pamięciami DDR3 i różnicy położenia dwóch pinów"

http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M2N-E.html

Tu jest lista procesrów obsługiwanych pzrez płytę

1. Ja prosiłem o źródło, a nie dobre słowo.2. Nie ma opcji, żeby podstawka AM2 po upgrade biosu zamieniła się w AM3, bo to nie transformers. Podstawki różnią się między sobą fizycznie. Faktycznie obsługuje AM3, ale ja wciąż czekam na potwierdzenie tego, że ta płyta obsługuje Phenoma II 955.Athlon 64 6000 to nie jest taki zły procek. Lepiej sobie odpuścić jego zmianę a hajs przeznaczyć na stabilny zasilacz z odzysku albo zgrzewkę piwa .

Sobie poszukaj na forach, google się na ciebie obraziło?

1. Ja prosiłem o źródło, a nie dobre słowo.2. Nie ma opcji, żeby podstawka AM2 po upgrade biosu zamieniła się w AM3, bo to nie transformers. Podstawki różnią się między sobą fizycznie. Faktycznie obsługuje AM3, ale ja wciąż czekam na potwierdzenie tego, że ta płyta obsługuje Phenoma II 955.Athlon 64 6000 to nie jest taki zły procek. Lepiej sobie odpuścić jego zmianę a hajs przeznaczyć na stabilny zasilacz z odzysku albo zgrzewkę piwa .

Masakra. Korzystać z google nie potrafisz, czy angielskiego nie znasz ?

"AMD podaje, iż nowe procesory przeznaczone dla płyt głównych z gniazdem AM3 współpracują z płytami głównymi z gniazdem AM2/AM2+. Nie będzie natomiast możliwe uruchomienie procesora AM2/AM2+ na gnieździe AM3, a to z powodu braku możliwości współpracy z pamięciami DDR3 i różnicy położenia dwóch pinów"http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M2N-E.htmlTu jest lista procesrów obsługiwanych pzrez płytę

Dziękuję. 3 odpowiedzi i tylko jedna z nich rzeczowa :) .

To jest info z oficjalnej strony ASUSa

http://www.asus.com/Motherboards/M2NE/HelpDesk_CPU/

Calvex, znajdź mi tutaj Phenoma x4 955 BE.

Przykre jest to, że tylko jedna osoba była na tyle rozwinięta umysłowo żeby odpowiedzieć kulturalnie na moją prośbę.

Up .

No cóż ;) Nie ma za co;p Pozdrawiam :)

Dokup ramu. Dokup dobrą grafikę i nie słuchaj się co za głupoty piszą że nie warto. Warto bo teraz kupisz dobra grafikę i ona Ci zostanie do nowego zestawu za jakiś czas. Dokup ze 2 GB ramu na allegro i powiedzmy grafę HD7850 i będzie git( o ile masz markowy zasilacz). Wyciśniesz co się da z tego zestawu a jak będziesz chciał zmieniać płytę procesor itd to będziesz już miał dobra grafikę do tego zestawu. To jedyne rozsądne rozwiązanie, ponieważ zmiana płyty ramów i procka nie da ci ŻADNEJ większej wydajności przy tej grafice co masz. A 7850 ( przykład) da Ci ogromna różnicę FPS w grach. Pozdro

Jak dokupi ramu to mu da bo 1 gb to ekstremalnie mało.

A co do wsadzania nowej karty do tak starego rzempa to sprzeciw.

A niby czemu? Będzie działać na 50-70% swoich możliwości, ale w stosunku do GF 8600GTS i tak będzie miał przyrost wydajności w granicach 120%. Później może sobie może zmienić płytę i procka i będzie jak znalazł. Kupowanie podzespołów bez przemyślenia nie ma żadnego sensu. Kupi dobrą grafe i wsadzi sobie ją później w nowy sprzęt. Po co płacić 2x?? Że kupi teraz choćby Hd4850 i poźniej co? Znowu szrot i zmiana grafiki. Więc niech kupi sobie dobrą grafę a poźniej ja wykorzysta( jak uzbiera więcej kasy). Dla mnie to logiczne.