Taki https://sklep.wacom.pl/tablet-intuos-pen-s-a6-ctl-480s-rupl-oferta-edukacyjna-p364.html
czy taki http://allegro.pl/tablet-wacom-bamboo3-pen-touch-cth-470s-i4255030149.html
Czy moze inny ?
Tablet graf
Bierz wacom'a, to bardzo dobre tablety graficzne.
Oba są wacoma . Tylko ten bambo cos nie moge u producenta juz znalesc
A no fakt, nie zauważyłem. Ja mam WACOM Bamboo3 Pen i to jest jeden z najlepszych tabletów tych najtańszych.
Ja bym brał bamboo 3, dopłacasz te 20-30zł, a masz obsługę dotyku. Do tego bardzo fajnie się na nim pracuje, pełne wsparcie dla systemu bezprzewodowego itd. Na start tablet idealny.
Cześć, korzystając z okazji i nie zakładając nowego tematu chciałem zapytać jak dokładnie działają takie tablety graficzne?
Rysujemy na nich a potem kablem możemy przesłać je na kompa? I czy takie tablety oferują jakieś dodatkowe efekty jakieś tła czy coś?
Nie, tablety z reguły nie mają wyświetlacza.
Najzwyczajniej w świecie podpinamy takie cudeńko pod komputer i uzyskujemy coś w rodzaju odwzorowania opcji: kartka- ołówek. Miejsca styku piórka na tablecie odpowiadają konkretnym miejscom wyświetlanym na ekranie monitora (skala zależna od wielkości obszaru roboczego tabletu). Wiele z nich ma również skróty umieszczone w wyznaczonym obszarze.
W moim przypadku najważniejszą i najlepszą możliwością jest tworzenie grafik/rysunków. Narysowanie czegoś dobrego przy pomocy myszki jest nierealne ^^
Obsługa dotyku mnie nie interesuje.
Jakieś dokładniejsze opinie?
Oj, żebyś później nie płakał, że tego dotyku nie ma. To na prawdę sprawę ułatwia. Ale swoją drogą - taki mały tablet będzie na pewno dosyć kiepskim wyborem, jeżeli zamierzasz pracować w wysokich rozdzielczościach. Oczywiście da się wszystko skalibrować, jednak nie będzie to działało tak miodnie, jak np. tablet rozmiaru M. Swoją drogą, poziom nacisku wykrywalnego jest dosyć mały, jednak na początek to ani trochę nie przeszkadza. Tablety oba różnią się jeszcze jedną, dosyć ważną przy małych rozmiarach rzeczą, a mianowicie obszarem roboczym. Intuos (ten bez dotyku) ma troszkę większy, więc jeżeli dotyk uważasz za coś zbędnego, śmiało go bierz, będzie na pewno troszkę wygodniej na nim pracować. Tak czy siak wybór zostawiam Tobie.
Oba są wacoma . Tylko ten bambo cos nie moge u producenta juz znalesc
Bamboo już nie produkują, dlatego nie ma u producenta. Kupuj Intuosa, zawsze to generacja wyżej w dodatku tańszy jest. Sterowniki pod win8 do bamboo lubią się też gryźć, na intuosa będziesz miał wszystko aktualne i w 100% działające.
Szczerze to kupiłam model z funkcją dotykową i pierwsze, co robię zawsze jak go podłączam to wyłączenie tej opcji Niektórym się ta opcja podoba, dla innych bywa zbędna. Owszem, tablety medium należą do najwygodniejszych, ale jeśli byłby to pierwszy tablet, to moim zdaniem nadawałby się doskonale. Mimo wszystko częściej widywałam wśród znajomych ten model z linku allegro.
Bamboo już nie produkują, dlatego nie ma u producenta. Kupuj Intuosa, zawsze to generacja wyżej w dodatku tańszy jest. Sterowniki pod win8 do bamboo lubią się też gryźć, na intuosa będziesz miał wszystko aktualne i w 100% działające.
To nie do końca tak - obecne "intuosy" to właśnie te dawne niskobudżetowe zasłużone bamboo, zmieniła się nazwa i wygląd na bardziej dizajnerski Dawne Intuosy (modele Intuos4 i starsze) zastąpiono Intuosami Pro. Ze sterownikami też niestety bywa różnie i nie ma reguły "kup droższy, to nie będziesz się martwić o sterowniki". Posiadam zarówno tanie, stare bamboo jak i nówkę sztukę IntuosaPro i jedno, i drugie działa pod Win7 jak i jedno, i drugie od czasu do czasu świruje. Zazwyczaj po starcie systemu wywala komunikat "sterownik tabletu nie został odnaleziony" i d*pa, tablet nie działa. Trzeba zrestartować kompa, żeby "zaskoczył". Sporo użytkowników ma ten problem, ale nadal nie ma chyba rozwiązania doskonałego.
A tablet to do osu, grafiki czy do czego?
Ten drugi jest najlepszy w tym przedziale cenowym. Ctl-470 tak samo dobry, ale już go nie produkują.
Dzięki wszystkim za pomoc. Jak widać nasze kochane mmorpg.org.pl ma tutaj różnorodnych znawców ^^.
Osobiście głownym zamierzeniem była gra w Osu! , ale może też mnie to w jakiś sposób zachęcić to grafiki.
Wezme ten ze strony producenta.
Do osu! oczywiście Wacom Bamboo ctl-460. Jest to polecany wysokiej jakości tablet graficzny.
Zakupiłem tablet bamboo, i moge stwierdzić ,że to raczej udany zakup (puki co). Testując go między innymi na osu chwile zajęło mi przyzwyczajenie sie ale mysle ze po kilku dniach bedzie perfect. Dłuższe trzymanie pisaka troche drętwieje rękę (osu) , ale poza tym jest bardzo wygodny i spełnił oczekiwania jak na taką cene.
Do osu! najlepsze tablety to ctl 460/470/470-s/480
Ja mam Wacom Bamboo Pen CTL-470 i szczerze polecam.
Z 2 lata temu kosztował 300zł, nie wiem jak teraz.
Rozmiar tabletu się wybiera mniej więcej zgodnie z przekątną monitora jaki się posiada.
Jeśli chodzi o firmę to oczywiście tylko Wacom
Co do Modeli to :
Intuios (kiedyś Bamboo )- Dla początkujących
Intuos Pro - zaawanswoani
Cintq - Dla PRo