Witam Jak w temacie poszukuje tabletu do 400zł. Jestem początkującym i ma to być mój pierwszy tablet. Póki co mam ten na oku ten: http://allegro.pl/nowy-tablet-wacom-intuos-manga-cth-480s-n-bamboo3-i3729419716.html i nie wiem czy jest dobry dla początkujących :c Idę pod grafikę 2D
Tablet graficzny do 400zł
Bardzo dobry wybór firmy Sama pracuję na trzech tabletach Wacoma i śmiało mogę je polecić - to jest inwestycja na lata, mój staruszek Wacom Bamboo pierwszej generacji działa nawet pod Win7 (choć teoretycznie wycofano go z produkcji i nie ma do niego sterowników), teraz tłukę nim głównie w osu, ale skubany popsuć się nie chce, to prawdziwy czołg
Ten model, który podałeś, nie wydaje się być zły na początek, jednak mam wrażenie, że dodanie słowa "manga" to chwyt marketingowy
Z tego co widzę, jest to rozmiar S, odpowiadający rozmiarowi roboczemu formatu A6, więc nie przestrasz się, że jest taki mały. Na początek absolutnie wystarcza. Sama mam w domu 2 tablety tego rozmiaru, dopiero ostatnio (po 5-6 latach od zakupu pierwszego) stwierdziłam, że jest trochę mały i przeniosłam się na A5, który wydaje się być najbardziej ergonomiczny. Jest większy, ale nie tak ogromny jak A4 a przy wielu godzinach "machania" ręka tak nie boli.*
Możesz też poszukać jakiegoś używanego Intuosa3 albo Intuosa4 (te numerki są ważne, kiedyś był podział na tablety bamboo i intuos[nr], teraz są to odpowiednio intuos i intuos pro), jednak nie polecam Intuosa4 ze względu na powierzchnię obszaru roboczego - ten model wyraźnie im się nie udał. Intuos3 nie ma touch ringa (to kółeczko do np. zoomowania obrazu), jednak wielu grafików nadal go używa ze względu na dobrą specyfikację i bardzo solidne wykonanie.
Jeśli nie planujesz w ciągu najbliższych lat zmiany modelu i jak mówisz jest to Twój pierwszy tablet to spokojnie możesz wybrać to, co podałeś, ewentualnie model Intuos Pen&Touch, patrząc po specyfikacji i cenie jest to dokładnie ten sam model, tylko bez wielkookiej pani na opakowaniu
Mam nadzieję, że pomogłam w jakimś stopniu.
*Fuuuuuuu jak to zabrzmiało
Dziękuje z odpowiedź Bardzo mi pomogłaś teraz jestem zdecydowany na kupno tego tabletu
Mam jeszcze pytanie odnośnie pióra do mojego modelu czy wiesz po ilu się zużywają końcówki i gdzie mogę ewentualnie dokupić do swojego modelu? Znalazłem tylko takie http://sklep.wacom.com.pl/akcesoria-wacom/akces-bamboo/wacom-wklady-do-piorek-standardowe-czarne.html
W pakiecie do swojego bamboo miałem 4 końcówki do piórka. Fakt faktem codziennie nie rysuje ale w przeciągu pół roku zużyłem może... 2 wkłady? O nie na razie nie masz co się martwić
Legenda głosi, że ktoś kiedyś kupował rysiki do tabletu Wacoma
A tak na poważnie - jeśli mówimy o rysowaniu hobbystycznym, nieprofesjonalnym, to przynajmniej u mnie te rysiki są nieśmiertelne. Jedynym niechlubnym wyjątkiem jest rysik ze wspomnianego tabletu Intuos4, gdzie przez nieodpowiednią powierzchnię obszaru roboczego nie dość, że rysował się właśnie ten obszar to jeszcze o wiele szybciej ścierał się rysik. Z drugiej strony nigdy nie starł się na tyle, by konieczna była wymiana.
Co do rysek - o wiele wyraźniej widać je na tabletach z serii intuos pro, bo są one czarne, natomiast w tańszej linii, intuos (dawne bamboo) są one praktycznie niewidoczne. Żeby zauważyć prawie "wyrzeźbione" kółka od kręcenia spinnerów w osu muszę brać swojego staruszka pod światło
Poza tym Wacom to tak porządna firma, że dodaje zapasowe końcówki do swoich tabletów, więc myślę, że tak jak ja prędzej zmienisz tablet na nowszy, niż rysiki
Nie wiem, jak "ciężką" masz rękę, ale mi się jeszcze nie zdarzyło wymieniać rysika w żadnym z moich modeli. Myślę, że te, które podałeś w linku powinny pasować. Zawsze możesz napisać do ich supportu, oni na bank będą wiedzieli, czego Ci potrzeba.
Ok dziękuje za pomoc Temat do zamknięcia
No to siup
Witam Jak w temacie poszukuje tabletu do 400zł. Jestem początkującym i ma to być mój pierwszy tablet. Póki co mam ten na oku ten: http://allegro.pl/nowy-tablet-wacom-intuos-manga-cth-480s-n-bamboo3-i3729419716.html i nie wiem czy jest dobry dla początkujących :c Idę pod grafikę 2D