Tablet graficzny do 400zł

Witam :3 Jak w temacie poszukuje tabletu do 400zł. Jestem początkującym i ma to być mój pierwszy tablet. Póki co mam ten na oku ten: http://allegro.pl/nowy-tablet-wacom-intuos-manga-cth-480s-n-bamboo3-i3729419716.html i nie wiem czy jest dobry dla początkujących :c Idę pod grafikę 2D ;)

Bardzo dobry wybór firmy :) Sama pracuję na trzech tabletach Wacoma i śmiało mogę je polecić - to jest inwestycja na lata, mój staruszek Wacom Bamboo pierwszej generacji działa nawet pod Win7 (choć teoretycznie wycofano go z produkcji i nie ma do niego sterowników), teraz tłukę nim głównie w osu, ale skubany popsuć się nie chce, to prawdziwy czołg :D

Ten model, który podałeś, nie wydaje się być zły na początek, jednak mam wrażenie, że dodanie słowa "manga" to chwyt marketingowy ;)

Z tego co widzę, jest to rozmiar S, odpowiadający rozmiarowi roboczemu formatu A6, więc nie przestrasz się, że jest taki mały. Na początek absolutnie wystarcza. Sama mam w domu 2 tablety tego rozmiaru, dopiero ostatnio (po 5-6 latach od zakupu pierwszego) stwierdziłam, że jest trochę mały i przeniosłam się na A5, który wydaje się być najbardziej ergonomiczny. Jest większy, ale nie tak ogromny jak A4 a przy wielu godzinach "machania" ręka tak nie boli.*

Możesz też poszukać jakiegoś używanego Intuosa3 albo Intuosa4 (te numerki są ważne, kiedyś był podział na tablety bamboo i intuos[nr], teraz są to odpowiednio intuos i intuos pro), jednak nie polecam Intuosa4 ze względu na powierzchnię obszaru roboczego - ten model wyraźnie im się nie udał. Intuos3 nie ma touch ringa (to kółeczko do np. zoomowania obrazu), jednak wielu grafików nadal go używa ze względu na dobrą specyfikację i bardzo solidne wykonanie.

Jeśli nie planujesz w ciągu najbliższych lat zmiany modelu i jak mówisz jest to Twój pierwszy tablet to spokojnie możesz wybrać to, co podałeś, ewentualnie model Intuos Pen&Touch, patrząc po specyfikacji i cenie jest to dokładnie ten sam model, tylko bez wielkookiej pani na opakowaniu ;)

Mam nadzieję, że pomogłam w jakimś stopniu.

*Fuuuuuuu jak to zabrzmiało

Dziękuje z odpowiedź :D Bardzo mi pomogłaś teraz jestem zdecydowany na kupno tego tabletu ;) Mam jeszcze pytanie odnośnie pióra do mojego modelu czy wiesz po ilu się zużywają końcówki i gdzie mogę ewentualnie dokupić do swojego modelu? Znalazłem tylko takie http://sklep.wacom.com.pl/akcesoria-wacom/akces-bamboo/wacom-wklady-do-piorek-standardowe-czarne.html

W pakiecie do swojego bamboo miałem 4 końcówki do piórka. Fakt faktem codziennie nie rysuje ale w przeciągu pół roku zużyłem może... 2 wkłady? O nie na razie nie masz co się martwić ;)

Legenda głosi, że ktoś kiedyś kupował rysiki do tabletu Wacoma :)

A tak na poważnie - jeśli mówimy o rysowaniu hobbystycznym, nieprofesjonalnym, to przynajmniej u mnie te rysiki są nieśmiertelne. Jedynym niechlubnym wyjątkiem jest rysik ze wspomnianego tabletu Intuos4, gdzie przez nieodpowiednią powierzchnię obszaru roboczego nie dość, że rysował się właśnie ten obszar to jeszcze o wiele szybciej ścierał się rysik. Z drugiej strony nigdy nie starł się na tyle, by konieczna była wymiana.

Co do rysek - o wiele wyraźniej widać je na tabletach z serii intuos pro, bo są one czarne, natomiast w tańszej linii, intuos (dawne bamboo) są one praktycznie niewidoczne. Żeby zauważyć prawie "wyrzeźbione" kółka od kręcenia spinnerów w osu muszę brać swojego staruszka pod światło ;)

Poza tym Wacom to tak porządna firma, że dodaje zapasowe końcówki do swoich tabletów, więc myślę, że tak jak ja prędzej zmienisz tablet na nowszy, niż rysiki ;)

Nie wiem, jak "ciężką" masz rękę, ale mi się jeszcze nie zdarzyło wymieniać rysika w żadnym z moich modeli. Myślę, że te, które podałeś w linku powinny pasować. Zawsze możesz napisać do ich supportu, oni na bank będą wiedzieli, czego Ci potrzeba.

Ok dziękuje za pomoc ;) Temat do zamknięcia

No to siup

Witam :3 Jak w temacie poszukuje tabletu do 400zł. Jestem początkującym i ma to być mój pierwszy tablet. Póki co mam ten na oku ten: http://allegro.pl/nowy-tablet-wacom-intuos-manga-cth-480s-n-bamboo3-i3729419716.html i nie wiem czy jest dobry dla początkujących :c Idę pod grafikę 2D ;)