Tania karta graficzna

Generalnie chcialem podwyzszyc mozliwosci mojego komputera, wiec zastanawiam sie nad dokupieniem dedyka do Celerona g1840. Wydaje mi sie ze warto dokupic niz sie meczyc na tej integrze xd.

Ile kapsli mozesz wydac??

Jeżeli do 400zł myślę że możesz się zastanowić nad r7 260x lub gtx 750.

No wlasnie w takim przedziale cenowym. (Max 500). Chce poprostu by moj procesor zbytnio nie ograniczal karty ,ale tez przy pozniejszym upgradzie nie byla ona taka zla.
Dacie konkretne linki ? Bo modeli 750 i r7 jest sporo, a chce wybrac najlepszy

No wlasnie w takim przedziale cenowym. (Max 500). Chce poprostu by moj procesor zbytnio nie ograniczal karty ,ale tez przy pozniejszym upgradzie nie byla ona taka zla. Dacie konkretne linki ? Bo modeli 750 i r7 jest sporo, a chce wybrac najlepszy

gtx 750 jezeli chcesz cicha , nieprondozerna i chlodna, wersja od gigabyte za okolo 505zl

r7 260 jest slabsza od gtx 750

@euphoria - jak nie masz pojecia o cenach to nie pisz bo za 400 zl to nie wiem gdzie kupi ta gtx750...

co do procka tak czy tak bedzie ograniczal karte i to bardzo.

do 500 zl nic lepszego nie kupisz niz gtx 750 - rozmawialem z ludzmi co to maja i praktycznie nie rozni sie od wersji TI....gdzie zwykla mozna ostro podkrecici gdzie daje lepsze rezultaty od drozszej TI :)

Radek r7 260x 2GB

http://www.morele.net/search/netsprint/0/1/0/?q=r7+260x+2gb

MSI, albo Gigabyte... obojętne. Ja mam Gigabyte i działa. Różnią się minimalnie parametrami. MSI ma wg specyfikacji 75MHz więcej na procku. Co to da ? Nic, Chuyt materkingouły. W pokoju będzie cieplej, to na pewno.

Chce poprostu by moj procesor zbytnio nie ograniczal karty

Nie wierz w takie bajki i nie powtarzaj głupot.

,ale tez przy pozniejszym upgradzie nie byla ona taka zla.

Karta graficzna, to część komputera, która starzeje się najszybciej i zapewniam Cię, że za dwa lata, karta za 500zł będzie już słaba. To oczywiście zależy czego oczekujesz, bo na takiej karcie nie pograsz w najnowsze gry, które są teraz dostępne, w max detalach.

Radek r7 260x 2GBhttp://www.morele.net/search/netsprint/0/1/0/?q=r7+260x+2gbMSI, albo Gigabyte... obojętne. Ja mam Gigabyte i działa. Różnią się minimalnie parametrami. MSI ma wg specyfikacji 75MHz więcej na procku. Co to da ? Nic, Chuyt materkingouły. W pokoju będzie cieplej, to na pewno.Nie wierz w takie bajki i nie powtarzaj głupot.Karta graficzna, to część komputera, która starzeje się najszybciej i zapewniam Cię, że za dwa lata, karta za 500zł będzie już słaba. To oczywiście zależy czego oczekujesz, bo na takiej karcie nie pograsz w najnowsze gry, które są teraz dostępne, w max detalach.

r7 260 jest slabsza od gtx 750 , ktory zjada 2x mneij pradu i jest chlodniejszy wiec wybor chyba jest oczywisty + 99% gier jest kompatybilna za Geforce za to amdki maja problemy w niektorych grach.

Jakie glupoty ?? Oczywiscie , ze jezeli masz za slabego procka to bedzie slabiej dzialala karta i na odwrot jezeli masz slabego procka karta nie pociagnie wyzej niz on chyba jest to oczywiste i nie ma tu czegos takiego jak powtarzanie bo jest to logiczne.

Jezeli chce grac w MMO lub FPSy to na gtx 750 pogra na max detalach we wszystko .

r7 260 jest slabsza od gtx 750 , ktory zjada 2x mneij pradu i jest chlodniejszy wiec wybor chyba jest oczywisty + 99% gier jest kompatybilna za Geforce za to amdki maja problemy w niektorych grach.Jakie glupoty ?? Oczywiscie , ze jezeli masz za slabego procka to bedzie slabiej dzialala karta i na odwrot jezeli masz slabego procka karta nie pociagnie wyzej niz on chyba jest to oczywiste i nie ma tu czegos takiego jak powtarzanie bo jest to logiczne.Jezeli chce grac w MMO lub FPSy to na gtx 750 pogra na max detalach we wszystko .

czy ktos banuje takie madralki, glupoty wypisuje .. i sie cieszy zapewne ubostwiasz geforce lub czytasz pierdoly od innych uzytkownikow a potem powielasz to niczym szarancza.

ktora lepsza a ktora gorsza ... tutaj nie bede wymienial ale gtx 750 nowej nie dostanie za tyle

czy ktos banuje takie madralki, glupoty wypisuje .. i sie cieszy zapewne ubostwiasz geforce lub czytasz pierdoly od innych uzytkownikow a potem powielasz to niczym szarancza.ktora lepsza a ktora gorsza ... tutaj nie bede wymienial ale gtx 750 nowej nie dostanie za tyle

Ja jestem madrala ??przynajmniej pisze cos konkretnego a nie spamuje. gosc wyraznie napisal , aby mu pomoc TY nic nie wniosles do tematu jedynie zaspamowales.

przepraszam dokladnie za 468 zl 2gb wersje ;] na kurt media

PS. wiesz co to ceneo ? wystarczy tam wpisac nazwe i pokazuje najnizsze ceny i sklepy.

Widze ,ze zdanie jest bardzo podzielone jesli o to chodzi :).
@FieryAngel skoro mowisz ze szybko sie starzeje moze nie warto przeplacac i poprostu wezme R7 250 za ok 390 zl.

Zależy czego oczekujesz od tej karty, a konkretnie w co i na jakich ustawieniach grasz i chcesz grać. Ten R7 260x dostaje zadyszki przy Dragon Age 3 na max detalach, więc nie jest to jakaś super mocna karta, a R7 250 jest od niej znacznie słabszy. Tak więc on dostanie zawału już przy wysokich detalach. Możesz sobie porównać co będzie w innych i w przyszłych grach.

500zł, to jeszcze nie jest przepłacenie moim zdaniem. Ceny nowych kart ze średniej półki takie właśnie są i nic na to nie poradzisz. Możesz jedynie kupić kartę z niższej półki, ale stracisz znacząco na wydajności. A za tę stówkę różnicy pomiędzy 250 a 260x dostaniesz zauważalny wzrost wydajności.

Jeśli bardzo chcesz przyoszczędzić, to możesz poszukać używki na allegro. Ale radzę brać tylko z gwarancją, żeby nie kupić jakiejś koparki. Ja swojego 260x kupiłem za ~250zł, z gwarą, karta miała chyba miesiąc od zakupu w sklepie. Wyglądała jak nowa i działa jak nowa.

Co do Gtx750, to patrząc na różne testy wychodzi na to, że te karty są takie same pod względem wydajności, ale Radeon ma mocniejsze komponenty, co jest dziwne. Ktoś tutaj ściemnia, na tych testach chyba. Ja tam im nie wierzę. Musiałbym mieć taką kartę, żeby się do niej odnieść, a nie mam i nie miałem i nie zamierzam mieć :)

Co do problemów Radeonów w grach, to ja osobiście nie mam na tej karcie żadnych problemów. Jednak w przeszłości na innych Radkach miałem różne cyrki ze sterownikami. Tak więc to stwierdzenie jest oczywiście prawdziwe - Radki mają czasem problemy w miejscach, gdzie Nvidia ich nie ma. Wiem, też że seria R9 jest bardzo wadliwa i Internet kipi od ludzi piszących o problemach z nią, ale to inny temat.

Jakie glupoty ?? Oczywiscie , ze jezeli masz za slabego procka to bedzie slabiej dzialala karta i na odwrot jezeli masz slabego procka karta nie pociagnie wyzej niz on chyba jest to oczywiste i nie ma tu czegos takiego jak powtarzanie bo jest to logiczne.

To zdanie jest bez sensu.

Podam pewien przykład.

5 lat temu, gdyby ktoś zapytał jaka kartę kupić do Q6600, to najlepsza odpowiedzią byłaby GTX 260/2. Dlaczego ? Po pierwsze, bo na rynku była to karta nr2 pod względem mocy (najwyższa półka - karta potwór), a po drugie bo (jak większość osób takich jak Ty sądzi i powtarza to bezmyślnie) mocniejsza karta byłaby ograniczana przez procesor. Tak było, takie są fakty. Posty o takiej treści można znaleźć na forach, o ile nie zostały usunięte przez ten czas.

Dziś po pięciu latach mam ten sam procesor Q6600 i kartę graficzną TRZY RAZY lepszą od tego GTX 260/2, a konkretnie Radeona R7 260x 2GB. Jak GTX kosztował wtedy 1.000zł, to ten Radeon, o ile by wtedy istniał, kosztowałby 3.000. Nikt nie poleciłby tak mocnej karty do tego procesora, powtarzając te brednie o ograniczaniu karty blabla...

Jak dzisiaj działa mi ta karta i procesor ? Otóż, karta śmiga sobie na 100% i się poci niemiłosiernie, a procesor siedzi na 60-70% w prawie najnowszej grze jaką mamy na rynku, czyli takim Dragon Age 3. (Dziekiego Zgonu nie pociągnie sam procesor, więc nie ma tam mowy o jakimś ograniczaniu karty)
Wniosek. G@o zostało ograniczone, a nie karta. c.b.d.u. Co więcej wzrost ogólnej wydajności w grach przez ten komputer to jakieś 300%. Innymi słowy przez wymianę tej jednej części komp dostał nowe życie na następne 3-4 lata.

Dziękuję, dobranoc.

Ale oczywiście rozumowanie masz dobre i w swoim poście masz rację. Problem w tym, że nie odnosi się ono do tych podzespołów, o których my tutaj mówimy.

Braknie mocy prockowi, to zacznie zamulać gra ze względu na słaby procesor. Braknie mocy obliczeniowej karcie graficznej, to gra też będzie zamulać ze względu na słabą kartę. Braknie RAM, to będzie cieło obraz.

Czyli spokojnie można powiedzieć, że 4GB ogranicza większość drogich kart i procesorów, tak ? No a jakoś nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Nigdy taki argument nie padł przy wyborze/proponowaniu komuś karty graficznej.

Komputer jest tak mocny jak jego najsłabszy element.

Nie jest to, tak jak większość myśli, ograniczanie karty w taki sposób, że przez słaby procesor będzie ona pracowała np. z szybkością 80% swojej maksymalnej mocy, a mimo to gra nie będzie odczuwała skutków braku mocy obliczeniowej procesora, a jedynie brak mocy karty graficznej.

Ma to sens co napisałem ? Dawno nie spałem. Jakby co to jutro poprawie.

bierz jakiegos gtx min. 2gb

Generalnie chcialem podwyzszyc mozliwosci mojego komputera, wiec zastanawiam sie nad dokupieniem dedyka do Celerona g1840. Wydaje mi sie ze warto dokupic niz sie meczyc na tej integrze xd.