Witam założyłem ten temat ponieważ mam pewien problem. Otóż zabrakło mi 4 pkt. aby dostać się do klasy informatycznej w dobrym łódzkim technikum i czuję ogromną wściekłość . Jadę jutro do tego technikum aby porozmawiać o ewentualnych wolnych miejscach... i tu mam do was pytanie ( trochę głupie
). Czy ktoś z was miał podobną sytuacje że nie dostał się do wybranej szkoły lub do żadnej z wybranych. Chciałbym aby mi ktoś doradził jakby miała wyglądać ewentualna rozmowa z dyrekcją.
Technikum
Pierwsza sprawa to gadaj z nim kulturalnie, a nie jak zdesperowany złośnik musisz być bardzo spokojny.
Uprzejmie spytaj czy czasem nie ma jakiegoś wolnego miejsca w jednej z klas informatycznych.
Czasem też robi się tak, że do takiego technikum idziesz do byle jakiej klasy, a potem przepisujesz
się do klasy, w której chciałeś być.
Dobrze, że nie miałem z tym takiego problemu i bardzo dobre technikum krakowskie ma próg wręcz taki, że
nawet kretyn by się dostał
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź właśnie się zastanawiam. Jeżeli nie będzie wolnego miejsca w klasie informatycznej pójdę w tym roku na spedytora (niskie progi pkt.)a późnej się przepisze do informatycznej.
EDIT: Prosiłbym jednak aby ktoś mi dokładniej opisał o co mógłbym pytać żeby stres mnie nie zjadł
Może warto by było poczekać kilka dni ? O ile mnie pamięć nie myli, zawsze jakieś osoby wycofują się, a w te miejsca zostają uzupełniane osoby z listy rezerwowej. No chyba, że Twoja sytuacja jest już po uzupełnianiu, to wtedy nie liczyłbym na cud.
EDIT: Prosiłbym jednak aby ktoś mi dokładniej opisał o co mógłbym pytać żeby stres mnie nie zjadł
Ty lepiej o nic tam nie pytaj, tylko odpowiadaj na pytania, i tyle. Sam miałem taką sytuację, i mnie przyjeli.
awww.
Nie będę Ci dokładnie pisał swoimi słowami tylko sam sobie ustalisz co powiesz.
1.Przywitaj się i z serdecznym uśmiechem na twarzy przedstaw się. NIE wyciągaj pierwszy ręki, to starszy pierwszy jeżeli ma ochotę w ten sposób się przywitać wyciąga rękę, a nie młodzik.
2.Jeżeli ma krzesło to nie siadaj od razu tylko rozpocznij rozmowę, a ewentualnie on powie "proszę usiąść".
3.Wytłumacz co się stało, że zabrakło Ci 4 punktów by dostać się do wymarzonej klasy i dyskretnie spytaj czy jest może jeszcze wolne miejsce.
4.Jak skończycie rozmawiać pożegnaj się i z ręką tak samo jak w punkcie 1.
@
Może warto by było poczekać kilka dni ? O ile mnie pamięć nie myli, zawsze jakieś osoby wycofują się, a w te miejsca zostają uzupełniane osoby z listy rezerwowej. No chyba, że Twoja sytuacja jest już po uzupełnianiu, to wtedy nie liczyłbym na cud.
Nie ma takiej możliwości. Do 9 lipca ma być zatwierdzone kto i gdzie chce iść.
Pozdrawiam
Oficjalnie jutro będzie udostępniona lista wolnych miejsc w uzupełnionych oddziałach. Dlatego jak tylko zobaczę czy są wolne miejsca jadę do szkoły pytam się a jeśli nie to pytam o przydział w innym oddziale który miał od początku wolne miejsca.
Ty lepiej o nic tam nie pytaj, tylko odpowiadaj na pytania, i tyle. Sam miałem taką sytuację, i mnie przyjeli.
Jeśli miałeś taką sytuację czy mógłbyś dokładniej opisać poszczególne pytania.
Edit: zapomniałem się i walnąłem double posta. Z góry przepraszam
Nie zapomnij zachować się tak jak Ci pisałem. Nie wyjdź na gbura ;3
Pozdrawiam
Pierwsza sprawa to gadaj z nim kulturalnie, a nie jak zdesperowany złośnik musisz być bardzo spokojny.Uprzejmie spytaj czy czasem nie ma jakiegoś wolnego miejsca w jednej z klas informatycznych.Czasem też robi się tak, że do takiego technikum idziesz do byle jakiej klasy, a potem przepisujeszsię do klasy, w której chciałeś być.Dobrze, że nie miałem z tym takiego problemu i bardzo dobre technikum krakowskie ma próg wręcz taki, żenawet kretyn by się dostał Pozdrawiam
Pierwsza sprawa to gadaj z nim kulturalnie, a nie jak zdesperowany złośnik musisz być bardzo spokojny.Uprzejmie spytaj czy czasem nie ma jakiegoś wolnego miejsca w jednej z klas informatycznych.Czasem też robi się tak, że do takiego technikum idziesz do byle jakiej klasy, a potem przepisujeszsię do klasy, w której chciałeś być.Dobrze, że nie miałem z tym takiego problemu i bardzo dobre technikum krakowskie ma próg wręcz taki, żenawet kretyn by się dostał Pozdrawiam
Technikum łączności ma taki wysoki próg w krakowie, jeśli chodzi o informatykę, że do szkoły nie dostanie się byle kto. Całe szczęście że ja preferuje elektronikę. Miałem 145 pkt, i na infe się nie dostałem.
Nie śmiał bym . Zawsze jestem uprzejmy a przy odbiorze skierowania, dyrekcja dała się o tym przekonać
.
Nie wyjdź na gbura ;3
Człowieku on ma 16 lat, i pewnie się bedzie stresował tam...
A co do pytań to normalne, czemu takie a nie inne oceny, czemu tu chciałem przyjść i takie pierdoły. Zresztą, także w Łodzi mieszkam
@Psem cie miałem nazwać, czy jak?
Człowieku on ma 16 lat, i pewnie się bedzie stresował tam...A co do pytań to normalne, czemu takie a nie inne oceny, czemu tu chciałem przyjść i takie pierdoły. Zresztą, także w Łodzi mieszkam
"Człowieku" również mam 16 lat, a zawsze w każdej sytuacji umiem się stosownie zachować i staram sie nie wychodzić na gbura, ignoranta.
Nie poszedłem do technikum łączności w krakowie tylko do technikum energetycznego w, którym jest klasa informatyczna.
Chodził tam mój informatyk z gimnazjum i poinformował mnie, że jest to bardzo dobra, aczkolwiek wymagająca szkoła.
@BOT
Nie, żeby coś, ale poczułem się olany o.O nvm. Powodzenia.
Pozdrawiam
@Chiron dzięki za odpowiedź . Mam już przygotowane odpowiedzi na poszczególne pytania więc ze stresem w miarę sobie poradzę. Dziękuję również wszystkim za odpowiedź. Prosiłbym tylko aby nie zamykano na razie tematu, być może ktoś jeszcze doda coś ciekawego od siebie co bardzo by mi pomogło.
Pozdrawiam
EDIT: Właśnie dowiedziałem się (od kuzyna który dostał sie do tego technikum na spedytora) że najlepiej byłoby pojechać we wtorek ponieważ potwierdzenie przystąpienia do szkoły składa się do jutra.
EDIT 2: Czy uważacie że to dobry pomysł aby jutro chociaż zadzwonić do szkoły i spytać się o pierwsze wolne miejsca ?
Jeżeli nie masz daleko do szkoły to może uprzedź pana dyrektora przed swoim zamiarem, żeby nie obudzić się potem na lodzie.
Pozdrawiam
Mój znajomy był 12 na liście rezerwowej i dostał się. Nie chodził i nie prosił bo jeżeli zwolni się miejsce to są automatycznie przenoszone osoby z listy rezerwowej, oczywiście od najlepszej. Oczywiście nie szkodzi się zapytać ,ale nie bądź nachalny
Jeśli można spytać... jak mogę sprawdzić jeśli w ogóle można listę rezerwową do danego oddziału ?
Jeśli można spytać... jak mogę sprawdzić jeśli w ogóle można listę rezerwową do danego oddziału ?
Zapytaj się dyrekcji
Dzięki za odpowiedź. Chciałbym jeszcze tylko poznać waszą opinię tak jak pisałem wcześniej... czy warto jechać jutro czy we wtorek ?
Jutro przyjdź tam i spytaj się czy wgl. ma sens zaglądanie potem. Spytaj się czy jest taka możliwość, że jeżeli nie będzie dostatecznej liczby kandydatów to przyjść jutro (pojutrze) i sie zapisać do klasy.
Pozdrawiam