@Kyre Widzisz tak się składa, że to nie fantazje. Telefon użytkuję już ponad miesiąc i testowałem go pod różnym obciążeniem. W przypadku standardowej obsługi czyli trochę sms, trochę telefonów, sprawdzanie maila, oglądanie filmów na YT, słuchanie muzyki - telefon wytrzymał 6 (TAK 6) dni. Przy graniu wytrzymywał spokojnie 2 dni (do wieczora).
To, że większość telefonów ma słabe baterie (a Xiaomi akurat w tym temacie jest liderem i dlatego ich powerbanki są najbardziej cenione na rynkach - mają najlepsze ogniwa) to niestety wina producentów. Chcą by szybko zeszły cykle, co spowoduje zmniejszenie pojemności akumulatora, a że teraz praktycznie każdy telefon ma baterię schowaną bez możliwości wymiany (chyba, że wydamy sporo na serwis tracąc gwarancję) to już marketing.
I jeżeli chodzi o serwis - Xiaomi ma oficjalny serwis w Warszawie. Ja kupiłem w Mediaexpert z dodatkową gwarancją i to oni są odpowiedzialni za realizację. Ja tylko dzwonię i firma wysyła kuriera po telefon.
Tak więc uważam Redmi note 4 za bardzo dobry wybór. Recenzje i opinie klientów chyba są najlepszym wyznacznikiem