Kupiłem miesiąc temu Xiaomi Redmi note 4 (wcześnie posiadałem Xperię L przez 5 lat, ale chciałem coś nowszego). Telefon sprawuje się rewelacyjnie, bateria trzyma ok 4-5 dni lub ok 2 jeżeli gram dodatkowo (gry chodzą płynnie). Posiadam wersję 3GB RAM/32GB ROM i uważam go za absolutnie wystarczający, sprawny i szybki.
Siostra kupiła Redmi 4X (słabszą od note 4 wersję, ale mniejszą i posiadającą ekran HD zamiast Full Hd) i również jest zadowolona. Dobre kolory, kontrast, szybko działa, bateria potęga przy dzisiejszych standardach.
W obu telefonach na start wskoczył Android 7 (z czego na moim note 4 był już zainstalowany, a u siostry aktualizował się po odpaleniu). Do tego posiadają nakładkę MIUI 8 z aktualizacją do 9.2 (jeszcze tego nie robiłem, słyszałem, że bateria gorzej trzyma).
Jako wieloletni użytkownik marki Sony Ericsson, a później Sony Xperia mogę śmiało polecić te 2 modele
Cena? To już róznie - ja nie chcąc ryzykować i czekać na serwis po odesłaniu gdzieś w kraj, postanowiłem zakupić w Media Expert u mnie w okolicy (koszt 730zł note 4, plus za 100zł 3 lata gwarancji, a redmi 4x kosztował 599).