Witam wszystikch moli książkowych. Sądzę że temat post apokaliptyki nie jest wam obcy - natomiast jest dość rzadko spotykany. Stwierdziłem że niezłym pomysłem byłoby stworzenie tematu, w którym to podzielilibyśmy się tytułami książek w tej tematyce.
Więc zacznę od tego co sam czytałem:
Metro 2033 i Metro 2034 - Strasznie fajnie osadzony świat. Mroczne, ponure opisy bardzo dobrze oddają atomosferę ostatnich ludzi, żyjących w metrze. Natomiast mimo świata wykreowanego - fabuła 2033 jeszcze jako tako stała na poziomie, tak 2034 w mojej opini była dość słaba. ( Wiem że poziom opisu jest bardzo ogólny, natomiast chcę tylko przekazać ogólną opinię bez spoilerowania )
Diuna - tutaj można się sprzeczać. Historia ukazna jest ponad 21000 lat w przyszłości. Mimo że nie jest to centralnym obiektem, bardzo duży wpływ na fabułe ma fikcyjna przeszłość, związana również z wojnami, które o mało nie doprowadziły do wyginięcia ludzkości
Właśnie to mnie boli, że mimo iż gatunek strasznie mi się podoba, to trudno znaleźć przedstawicieli. Prosiłbym więc o jakieś wasze doświadczenia z tym gatunkiem.
Pozdrawiam