Temperatura procka

Kolejne newbie pytanko czy temperatura i5-3550 w granicach 75-80 ( program core temp )podczas max obciazenia jest dobra? Czy lepiej dokupic chlodzenie ?

NIestety nie wiem czy jest to dobra temperatura dla procka lecz mogę tylko jeszcze doradzić że mój procek się przegrzewał i nie znałem przyczyny, czyściłem każdy zakamarek i nic aż pomyślałem o ponownym nałożeniu pasty i problem z głowy. Mój procek przy cieżkiej pracy osiąga teraz 55 C wiec porównując do twojego procka jest to gigantyczna różnica (max temp 62C). Można też stwierdzić po zachowaniu (hałasie) komputera. Radze przeczyścić procesor dokładnie i jak się jeszcze posiada paste nałożyć ja ponownie.

PS:

Czytałem i szukałem po necie lecz jedynie co znalazłem to różne opinie niektórzy piszą że temperatura 70C to dobra temepratura a niektórzy odwrotnie. Najlepiej przy za kupie sprawdzać czesci jakie temperatury przekraczaą w stanie spokojnym oraz cieżkiej pracy już przy samym zakupie. Mnie się wydaje że te 70 C to jednak za wysoka temperatura jak to napisał jeden na forum 73 degrees is a tad bit too high.

Zrobić to co napisałem na początku lub sprawdzić wiatraczek czy pracuje prawidłowo i tez go przeczyścić

Zakładam, że masz standardowy cooler, a jako, że bawisz się w YT i rendery to chłodzonko powinno być zmienione. Jeśli komputerek zaczyna szumieć to po co masz się obawiać? Ja na Twoim miejscu nawet profilaktycznie dałbym SilentiumPC Fera 2 albo powiedzmy Thermalright hr-02 i masz spokój. 100-160 zł to nie majątek a uspokoi Twoje uszy i rozkołatane serce. Możliwe jest również, że pasta już wyschła. Ja po 2 latach gdy ostatnio zmieniałem cooler wytarłem biały proszek a nie pastę.

Dzięki jutro pojade coś zakupić :) :)

Kolejne newbie pytanko czy temperatura i5-3550 w granicach 75-80 ( program core temp )podczas max obciazenia jest dobra? Czy lepiej dokupic chlodzenie ?