Tępak i format ~ czyli ja i mój lolo

Witam. Nie mam najmniejszego pojęcia jak to zrobić dlatego postanowiłem zasięgnąć rady tutaj. Otóż sprawa wygląda tak:

Chce sformatować dysk C i D.

Podejrzewam, że aby sformatować dysk D wystarczy klik prawym -> Formatuj..., mam racje?

A co do C to jak to zrobić? Mam Windowsa XP. Niby kolejny wątek, w którym tępakowi trzeba wytłumaczyć prostą obsługe BIOSu, ale nie do końca. W tym wątku tępak ma 2 cd romy, z czego pierwszy się nie otwiera, bo (tego nikt nie wie, próbowałem manualnie, to jest przez wkladanie igły w dziurkę od manualnego otwierania, ale efektów jak nie było tak nie ma). Przejdźmy dalej, bawiłem się już trochę w biosie, przestawiałem opcje żeby odpalał płyte od razu, ale jakoś mi to nie wyszło. I teraz prosze was: żebyście krok po kroku, baaaardzo dokładnie opisali to w sposób prosty, jak zrobić żeby mieć czysty komputer.

Z góry dziękuję.

Idź do kumpla i wrzuć windowsa na pendrive ,a jeśli chcesz mieć czysty dysk bez systemu to ściągnij program do formatowania partycji systemowej.

Cóż bez napędu tutaj dużo nie zrobisz

a więc zaczynamy jeśli żaden napęd nie działa to pożycz napęd od kogoś

albo wymontuj dysk twardy i niech kolega zamontuje go u siebie tylko niech odłączy swój dysk

po zamontowaniu wedziećie w biosa i zmienićie żeby CD-Rom albo DVD-rom się pierwszy uruchamiał

ale najpierwsz włóż dysk z windowsem bo on może mieć już tak zrobiony że od razu wystartuje

po wgraniu plików będziesz miał opcje żeby sformatować dysk C.D np

Aby sformatować naciśnij D i puzniej aby potwierdzić naciśnij L

i tak samo z drugim dyskiem

1. google.pl

2. program do formatowania

3. uruchamiasz program i wybierasz obydwie partycje

4. nowego windowsa możesz zgrać z pena

1. google.pl2. program do formatowania3. uruchamiasz program i wybierasz obydwie partycje4. nowego windowsa możesz zgrać z pena

glupoty piszesz :) jak wyzej ktos pisal bez napedu nie zrobisz formata pelnego ..... 1. odpalasz cd z napedu f5 czy jakis tam klawisz zalezy od plyty glownej zaraz jak wlaczysz komputer i wyskoczy okno klikasz odtorz blblablabl z cd-rom`u a dalej juz kikasz iklikasz NTFS formatowanie zwykle usun partcje d i c utowrz nowe i format chyba jakos tak :)

a skąd wiesz jakie ma prawa w NTFSI-e :) i wybacz aole nie pisze głupot :). Sam tak starego laptopa formatowalem. Program wymusza usuniecie i windows nie ma nic do gadania

Wstałem rano, włączyłem kompa i jakimś cudem prawie samo mi ustawiło na formatowanie (lol?) tylko kilka razy kliknąć musiałem. Sformatować się udało, ale żeby nie było za słodko w środku dosłownie eksplodowała mi płyta od Windowsa. Na szczęście tuż po zakończeniu formatowania. No więc efekt jest taki : mam sformatowany komputer i 2 nie działające napędy =) Dobra ide pochować resztki płyty od windowsa [*]

Temat do zamknięcia.

Witam. Nie mam najmniejszego pojęcia jak to zrobić dlatego postanowiłem zasięgnąć rady tutaj. Otóż sprawa wygląda tak:

Chce sformatować dysk C i D.

Podejrzewam, że aby sformatować dysk D wystarczy klik prawym -> Formatuj..., mam racje?

A co do C to jak to zrobić? Mam Windowsa XP. Niby kolejny wątek, w którym tępakowi trzeba wytłumaczyć prostą obsługe BIOSu, ale nie do końca. W tym wątku tępak ma 2 cd romy, z czego pierwszy się nie otwiera, bo (tego nikt nie wie, próbowałem manualnie, to jest przez wkladanie igły w dziurkę od manualnego otwierania, ale efektów jak nie było tak nie ma). Przejdźmy dalej, bawiłem się już trochę w biosie, przestawiałem opcje żeby odpalał płyte od razu, ale jakoś mi to nie wyszło. I teraz prosze was: żebyście krok po kroku, baaaardzo dokładnie opisali to w sposób prosty, jak zrobić żeby mieć czysty komputer.

Z góry dziękuję.