Tera - ile tak właściwie waży?

No to tak... Parę dni temu zachciało mi się grać w Terę, i to tak baaardzo, więc nie zwlekając pobrałam wersję EU i przy patchowaniu pojawił się problem... Niby w launcherze GameForge'a jest napisane, iż Tera wymaga 40 giga, ale mi zeżarło 60 i nadal mu mało. Największy problem jest w tym, że nie wiem, czy tyle ma być, czy po prostu pobrało coś kilka razy - patchowało się dwa, trzy razy, tzn. pasek dochodził do 100% i po chwili zaczynało się od nowa.

Niestety na tym dysku mam tylko 60 gb, więc nie mogłam puścić dalej i obserwować, co się stanie. :P I teraz nie wiem, czy odpuścić sobie ten tytuł/kombinować czy po prostu zrobić reinstall.

Także z mojej strony dwa pytanka:

1. Czy opisana sytuacja jest normalna, jeśli tak, to ile w takim razie Tera potrzebuje miejsca na dysku? Podejrzewam, że z Terą jest tak jak z Aionem, pobiera a potem rozpakowuje, ale nie wiem, ile muszę mieć miejsca w "kluczowym momencie". ;)

2. Ile zajmuje po rozpakowaniu? O ile faktycznie tak jest, rzecz jasna.

Z góry dzięki wielkie za pomoc i przepraszam za ten chaotyczny styl wypowiedzi.

TERA ściągnięta całkowicie zajmuje 36 GB (wersja US). Tak samo jak z Aionem.

btw. Nie naciskaj 2 razy.

Nie naciskam, przysięgam, chyba, że podświadomie. W każdym razie, przepraszam za te double posty.

36 po rozpakowaniu, tak?

Instalacja Tery od Gameforga to jakaś katorga. Zawsze miałam z tym problemy, a jak chcesz pograć w Terę, to spróbuj wersji od ncsoftu, bo tam przynajmniej normalnie da się grę pobrać i zainstalować.

Co do podwójnych postów, może myszka ci się popsuła i wciska dwukrotnie? Moja poprzednia też wciskała podwójnie, chociaż ja tylko raz klikałam.

Tak jest to normalne, launcher GF pobiera około 65GB natomiast gra po zainstalowaniu zajmuje 35GB na dysku twardym.

Tera od NCsoftu? :D

Okej, dzięki, spróbuję wersji NA, mam nadzieję, że pobierając przez steama nie będę mieć takich problemów. ;) Trochę obawiam się o pingi, ale i tak póki co nie pobiorę wersji EU bez kombinowania. A GameForge to GameForge, u nich są same problemy, cóż.

Co do myszki - brzmi to logicznie, sprawdzę. :)

Nie ma tery od ncsoftu. Na steamie nie będziesz miał problemów z pobieraniem.

Instalacja Tery od Gameforga to jakaś katorga. Zawsze miałam z tym problemy, a jak chcesz pograć w Terę, to spróbuj wersji od ncsoftu, bo tam przynajmniej normalnie da się grę pobrać i zainstalować. Co do podwójnych postów, może myszka ci się popsuła i wciska dwukrotnie? Moja poprzednia też wciskała podwójnie, chociaż ja tylko raz klikałam.

Z tego co mi wiadomo firma odpowiedzialna za wersje NA to enmasse a nie jakiś ncsoft. Co wy go tak wszędzie wciskacie? :P

Wersja NA ma pobieranie w chmurze, natomiast GameForge ciągle siedzi w ciemnogrodzie i ma launchera, który musi pobrać całą grę by móc w nią zagrać, dlatego też od razu przerzuciłam się na NA. Zresztą wersja EU jest P2W i w porównaniu do NA - opustoszała.

Okej, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, przekonaliście mnie :D Odpuszczam sobie wersję EU, oby tylko z pingiem problemów nie było, temat do zamknięcia. ;)

No to tak... Parę dni temu zachciało mi się grać w Terę, i to tak baaardzo, więc nie zwlekając pobrałam wersję EU i przy patchowaniu pojawił się problem... Niby w launcherze GameForge'a jest napisane, iż Tera wymaga 40 giga, ale mi zeżarło 60 i nadal mu mało. Największy problem jest w tym, że nie wiem, czy tyle ma być, czy po prostu pobrało coś kilka razy - patchowało się dwa, trzy razy, tzn. pasek dochodził do 100% i po chwili zaczynało się od nowa.

Niestety na tym dysku mam tylko 60 gb, więc nie mogłam puścić dalej i obserwować, co się stanie. :P I teraz nie wiem, czy odpuścić sobie ten tytuł/kombinować czy po prostu zrobić reinstall.

Także z mojej strony dwa pytanka:

1. Czy opisana sytuacja jest normalna, jeśli tak, to ile w takim razie Tera potrzebuje miejsca na dysku? Podejrzewam, że z Terą jest tak jak z Aionem, pobiera a potem rozpakowuje, ale nie wiem, ile muszę mieć miejsca w "kluczowym momencie". ;)

2. Ile zajmuje po rozpakowaniu? O ile faktycznie tak jest, rzecz jasna.

Z góry dzięki wielkie za pomoc i przepraszam za ten chaotyczny styl wypowiedzi.