Tera - kilka pytań ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Witam,

za samo założenie tego tematu powinienem dostać ostrzeżenie za spam, ale co tam :D

Mam kilka pytań:

-Jak działa pvp na serwerach pvp?

-Muszę robić questy, czy mogę lvlować przez, np. robiąc dungeony, czy battlegroundy

-Jakieś protipy co zrobić po osiągnięciu lvl capa? Jakie robić dungeony najpierw, może jakiś craft? W co mam się ubrać (gram warriorem), na co oszczędzać gold. Jaki crafting rozwijać, etc. Pytam, bo nie chcę popełnić żadnego głupiego błędu.

1. Pvp praktycznie tak jak w tibi. Jeśli sobie expisz lub latasz po mapce ktoś może cie po prostu zabić(Nie tracisz EQ) Wyjątkiem są miasta/miasteczka i obozy w których PvP jest wyłączone.

2. Nie musisz robić questów ale jest to wskazane. Oczywiście możesz expic poprzez zabijanie mobkow, i robienie dung jednak będzie to bardziej czasochłonne.

3. Ktos bardziej doświadczony musi się wypowiedzieć ;)

Ja Ci nie odpowiem na te pytania, ale dam Ci radę. Dooobrze się zastanów nad wyborem postaci, bo jeśli wbijesz xx lvl a postać Ci się nie spodoba, to czeka Cię expienie na tych samych mapach, questach, dungach, instancjach i bóg wie gdzie jeszcze. Aaa i mobach. Więc dobrze się zastanów. To jest gra na jedną postać raczej.

A to nie jest tak, że w każdym mmorpg po pewnym czasie expi się na tych samych mapach? Największą różnorodność początkowych lokacji ma chyba wow, ale potem, o ile się nie mylę, każdy idzie w to samo miejsce.

Wybrałem warriora, bo najbardziej przypomina rogue-a, którym gram w każdej grze.

Nie tracę eq, a tracę expa?

Tracisz tylko staminę, czyli w sumie nic. Co do map to są one bardzo, ale to bardzo różnorodne. Do 10-11 poziomu siedzisz na wyspie, a potem już latasz po całym świecie, po wciśnięciu "M" masz pokazany przedział poziomowy każdej areny, co jak co ale krajobraz Ci się nigdy nie znudzi, co innego potworki. Im wyższy lvl tym potworkom tylko nazwy się zmieniają, czasami dochodzą nowe, nic na to nie poradzimy, a narzekać też nie można, bo świat jest naprawdę olbrzymi i jeśli starali by się o unikatowe stworzenia na każdej mapie to jeszcze mogliby gry nie wydać ;p

Jeśli chodzi o serwer to polecam Killian(open pvp) i polską gildię Arrancars ^^

P.S. Szybciej się expi zabijając grupy potworów, ale to jakimś DPSem najlepiej z AoE - sork/zerk lub zabijając BAMy(duże bossy), same questy niewiele dają, na pewno mniej jeśli porównasz godzinę grindu i ten sam czas robienia questów.

Myślę, że jako niedoświadczonemu graczowi szybciej zejdzie z robieniem questów, niż szukaniem bossów. Pograłem już wczoraj trochę i questowanie jest naprawdę ciekawe. Lubię questy typu zabij 10 wilków, a tutaj są w jakiś sposób urozmaicone, że jest to przyjemne. Gram na killanie właśnie i z tym pvp nie rozumiem trochę. Już wyleciałem z tej wyspy i jak jestem na terenie questowania, to nie mogę bić wszystkich, tylko część osób, nie rozumiem dlaczego.

Już wyleciałem z tej wyspy i jak jestem na terenie questowania, to nie mogę bić wszystkich, tylko część osób, nie rozumiem dlaczego.

Jeśli dobrze pamiętam to musisz w głównym mieście odebrać jakiś czar/umiejętność, która po aktywacji pozwala Ci bić każdą napotkaną osobę. Oczywiście możesz to robić wszędzie z wyjątkiem bezpiecznych stref.

W Velice robisz zadanie na umiejętność Oultaw Declaration, właściwie to po prostu gadasz z NPC i on Ci ją daje, po użyciu na około postaci ukazuje się taki niebieskawy(?) okrąg i nick jest czerwony, możesz atakować wtedy każdego, a każdy Ciebie w tym osoby z dużo większym poziomem.

I ja się dołączę z jednym małym pytaniem... Są tu jakieś duże i fajne polskie gildie? Mowa o gildiach gdzie online w godzinach wieczornych to 20+ a nie 5 osób grających co niedziele. Oczywiście na serverze Kilian (PvP).

Jest dużo gildi ale przyjmują graczy stricte PVP z eq na PvP min. +9 Teraz levelowanie to nie problem sa powerlvle, ktoś farmi zawahidy na nowej mapie i poprostu jesteś z nim w party i dostajesz expa, 4h i masz 60. Co do end game'u samemu na set PvP sie troche zbiera, bo nie tylko musisz farmic BC i KS (taka reputacja za która kupujesz matsy do craftu) ale trzeba też mieć rzeczy z craftu i gatheringu, samemu łatwo nie jest. Wybrałeś dobry moment bo masz szanse uzbierać na set PvP przed patchem. Patch oczywiście doda nowe end game'owe sety, a żeby zrobić musisz mieć ten aktualny ;p. Kase zbieraj na TERA CLUBA 30k golda kosztuje, albo kup za real kase. Bez TERA CLUBA farmi sie 2x dłuzej.

Jak byscie uwaznie sledzili forum to byscie sie nie pytali o gildie PL. Na forum napewno 2 gildie prosperuja. Nawet glosno sie oglaszaja.

Witam,

za samo założenie tego tematu powinienem dostać ostrzeżenie za spam, ale co tam :D

Mam kilka pytań:

-Jak działa pvp na serwerach pvp?

-Muszę robić questy, czy mogę lvlować przez, np. robiąc dungeony, czy battlegroundy

-Jakieś protipy co zrobić po osiągnięciu lvl capa? Jakie robić dungeony najpierw, może jakiś craft? W co mam się ubrać (gram warriorem), na co oszczędzać gold. Jaki crafting rozwijać, etc. Pytam, bo nie chcę popełnić żadnego głupiego błędu.