Tera NA - gramy, zaczynamy grac

Na NA grałem do 17 lvl. Jeśli myślisz o endgame i interesują cię sprawy pingu to np. lancerem nie da sie skate'ować (albo jest to bardzo ciężkie). Szybkie wykonywanie ataków pomiędzy blokami, też jest utrudnione. Ping (u mnie) 160-170ms

Na EU mam około ~15 dni gry. Problemów z pingiem jako takich nie ma. Zdarzały się jednak DC, albo jakieś mocniejsze lagi, aczkolwiek już (odpukać) nie występują. Gra się jak najbardziej stabilnie. Ping (u mnie) 50-60ms

Co do endgame, podejrzewam, że na obu content jest taki sam. Nexusów już nie ma (ale wrócą). Na NA (ponoć - nie wiem napewno, dotrwałem do 17lvl) łatwiej o materiały potrzebne do enchantu i CCB.

Co do IS.

EU - NA

50zł - 15 $ [Tera Club / Elite status]

Uprzedzając, tak, na obu da się kupić paczki z alkhatestami, po dość "ostrych" cenach. W obu da się kupić przedmioty wpływające (poniekąd) na rozgrywkę.

Na koniec, sam sobie odpowiedz na pytanie.

a ) jeśli granie w csa czy lola (czy też w inne 'action' kappa gry) na pingu 100~ albo 100+ wpeniało cię do granic możliwości i miałeś ochotę wyrzucić kompa ze okno (jak ja) - wybór jest prosty - EU

b ) jeśli było ci obojętne, czy w ww. grach masz 50, 100 czy 200 ms - wtedy wybrałbym NA

Na NA grałem do 17 lvl. Jeśli myślisz o endgame i interesują cię sprawy pingu to np. lancerem nie da sie skate'ować (albo jest to bardzo ciężkie). Szybkie wykonywanie ataków pomiędzy blokami, też jest utrudnione. Ping (u mnie) 160-170ms Na EU mam około ~15 dni gry. Problemów z pingiem jako takich nie ma. Zdarzały się jednak DC, albo jakieś mocniejsze lagi, aczkolwiek już (odpukać) nie występują. Gra się jak najbardziej stabilnie. Ping (u mnie) 50-60ms Co do endgame, podejrzewam, że na obu content jest taki sam. Nexusów już nie ma (ale wrócą). Na NA (ponoć - nie wiem napewno, dotrwałem do 17lvl) łatwiej o materiały potrzebne do enchantu i CCB. Co do IS.EU - NA50zł - 15 $ [Tera Club / Elite status]Uprzedzając, tak, na obu da się kupić paczki z alkhatestami, po dość "ostrych" cenach. W obu da się kupić przedmioty wpływające (poniekąd) na rozgrywkę.Na koniec, sam sobie odpowiedz na pytanie. a ) jeśli granie w csa czy lola (czy też w inne 'action' kappa gry) na pingu 100~ albo 100+ wpeniało cię do granic możliwości i miałeś ochotę wyrzucić kompa ze okno (jak ja) - wybór jest prosty - EUb ) jeśli było ci obojętne, czy w ww. grach masz 50, 100 czy 200 ms - wtedy wybrałbym NA

Grales do 17 lvla i co ? i odczules roznice w pingu ? Prosze Cie....roznicy nie ma praktycznie zadnj bo servery NA sa bardziej stabilne sam gram warriorem i bez problemow mozna tankowac bossa to , ze ktos wymysla na ping to jego strata.

Zauwaz ze aby isc na end game insty musisz miec seta +12 .......CHyba , ze tego nie wiedziales? Jak myslisz ile czasu zajmie ci zebranie golda na alkhasety na EU gdzie ich drop jest tragiczny albo raczej znikomy.....a ceny zwiariowane ? nawet na low lvl 16

praktycznie nie dropia gdzie an NA do okolo 50 lvla nie wydalem praktycznie nic u merchanta na alkhasety....

W Eu nie chodzi o sam item shop a o drop , ktory jest ogromnie znerfiony na instach i nie tylko...na instach leci kilka rodzajow tego samego armowu wiec sam sobie odpowiedz....ile czasu bedziesz farmil set na instach ;)

Widzę, że nie rozumiesz tego co napisałem (a przynajmniej pierwszej linijki), więc nie będę ci tego dalej tłumaczył (kto wie ocb ten będzie wiedział). Tak, wystarczyło mi nawet zagrać postacią na 1lvl, żeby to odkryć (WOW!)

... Nie rozumiem związku. W L2 grałeś pewnie na ratach x1000+, więc dlatego uważasz, że sprzęt +12 czy +15 należy się zaraz po wbiciu 65lvl. Na alkhatesty nie wydałem do 65 lvl ani 1 brązowej monety, dopiero wbijając disco zaczęło brakować. Słaby argument.

Zależy co kto woli. Mnie to absolutnie nie przeszkadza, czy będę robił disco czy vm4 miesiąc, rok, czy dwa lata. Wiem jedynie tyle, że jak bym zdobył to po max miesiącu ( co wnioskując po twoich słowach, da się zrobić na NA) najnormalniej w świecie przestało by mi się chcieć grać w tą grę. Wszystko zależy od punktu widzenia : )

Edit. To rozważanie o EU vs NA to trochę offtop, więc wracając do tematu życzę miłej gry na NA ^^

Widzę, że nie rozumiesz tego co napisałem (a przynajmniej pierwszej linijki), więc nie będę ci tego dalej tłumaczył (kto wie ocb ten będzie wiedział). Tak, wystarczyło mi nawet zagrać postacią na 1lvl, żeby to odkryć (WOW!)... Nie rozumiem związku. W L2 grałeś pewnie na ratach x1000+, więc dlatego uważasz, że sprzęt +12 czy +15 należy się zaraz po wbiciu 65lvl. Na alkhatesty nie wydałem do 65 lvl ani 1 brązowej monety, dopiero wbijając disco zaczęło brakować. Słaby argument.Zależy co kto woli. Mnie to absolutnie nie przeszkadza, czy będę robił disco czy vm4 miesiąc, rok, czy dwa lata. Wiem jedynie tyle, że jak bym zdobył to po max miesiącu ( co wnioskując po twoich słowach, da się zrobić na NA) najnormalniej w świecie przestało by mi się chcieć grać w tą grę. Wszystko zależy od punktu widzenia : )Edit. To rozważanie o EU vs NA to trochę offtop, więc wracając do tematu życzę miłej gry na NA ^^

Gralem na EU gram na NA - roznicy w grze nie widze zadnej wiec musiales miec chyba z 400 pingu zeby odczuc roznice lub naoogladales sie YT :) w L2 gralem na ratach max x10 ....wiesz nie mam juz 10 lat zeby siedziec 2 lata w jednej grze i farmic 1 set zeby isc na end game iste :) ja nie widze przyjemnosci w farmieni rok 1 rzeczy ;)

Napisałem, że grałem na 160-170ms, tworzysz swoje historie. Ciężko stwierdzić czy trollujesz, czy piszesz sam ze sobą, więc zostawiam pole do popisu innym. Powodzenia na NA! ^^

Napisałem, że grałem na 160-170ms, tworzysz swoje historie. Ciężko stwierdzić czy trollujesz, czy piszesz sam ze sobą, więc zostawiam pole do popisu innym. Powodzenia na NA! ^^

Cena w Eu za masterworka alk , 113g za 1 w NA 39g - 3x dluzsze farmienie....

Cena w Eu za masterworka alk , 113g za 1 w NA 39g - 3x dluzsze farmienie....

tak tylko wtrące swoje trzy grosze - eu jest nie do grania z powodu gameforge i ich limitów dla graczy bez elity, na (dla mnie) nie jest do grania z powodu pingu i ogolnie mi jakos gra gorzej tam chodzi chociaz ogolnie wszystko inne jest baaardzo dobre

tera ru jest nie do grania dla mnie z powodu braku zangielszczenia.

podsumowując - tera nie jest dla kazdego, kazdy polak grajacy w tere bedzie musial z czegos zrezygnowac, no chyba ze mieszka sie w chicago, zna sie perfekcyjnie rosyjski lub stac kogoś na elite na tera eu. no ale ze wszystkich ter tera eu jest prawdopodobnie najgorsza, przez gameforge.

tak tylko wtrące swoje trzy grosze - eu jest nie do grania z powodu gameforge i ich limitów dla graczy bez elity, na (dla mnie) nie jest do grania z powodu pingu i ogolnie mi jakos gra gorzej tam chodzi chociaz ogolnie wszystko inne jest baaardzo dobretera ru jest nie do grania dla mnie z powodu braku zangielszczenia.podsumowując - tera nie jest dla kazdego, kazdy polak grajacy w tere bedzie musial z czegos zrezygnowac, no chyba ze mieszka sie w chicago, zna sie perfekcyjnie rosyjski lub stac kogoś na elite na tera eu. no ale ze wszystkich ter tera eu jest prawdopodobnie najgorsza, przez gameforge.

W kazdej terze jest status elite czy tu ru czy na czy eu ...jedynie w Eu gamefail dodal drop alkahestow z boxow i znerfil drop....gdyby nie to gra byla by dalej dobra tam

...jedynie w Eu gamefail dodal drop alkahestow z boxow

Kolejna nieprawdziwa informacja podawana przez ciebie : <

https://dl.dropboxusercontent.com/u/49649929/tera.png

Cena w Eu za masterworka alk , 113g za 1 w NA 39g - 3x dluzsze farmienie...

Ja tam widze po 80g, co nie zmienia faktu, że wciąż drożej niż na NA.

Kolejna nieprawdziwa informacja podawana przez ciebie : <https://dl.dropboxusercontent.com/u/49649929/tera.pngCena w Eu za masterworka alk , 113g za 1 w NA 39g - 3x dluzsze farmienie...Ja tam widze po 80g, co nie zmienia faktu, że wciąż drożej niż na NA.

Ale Ty chyba nie rozumiesz tego ze alkahesty na wersji NA dropia z czesciej niz na tej ?....czy tak trudno to zrozumiec...na 65 nie dosc ze farmisz kase to lkahesty dropia w miare normalnie...i najwiecej o to sie rzchodzi ;)

Ale Ty chyba nie rozumiesz tego ze alkahesty na wersji NA dropia z czesciej niz na tej ?....czy tak trudno to zrozumiec...na 65 nie dosc ze farmisz kase to lkahesty dropia w miare normalnie...i najwiecej o to sie rzchodzi

Czytalem o tym jakis czas temu na oficialnym forum Tera EU. Problem jest w tym, ze europejski wydawca "zmusza" graczy do zakupów podstawowych rzeczy jakich sa alkachesty. Znaczy sie.. nic nie musisz kupowac. Ale kazdy z nas chce grac na odpowiednim pozoziomie. Po prostu na EU podaz alkachestów z dropa jest nisko irytujacy.

Przez co gra sie ciezko i nie ma takiego funu. Kiedys alkachesty dropily normalnie ale gameforge zweszyl zarobek i znerfil drop oraz dodal alkachesty do IS. Nie trzeba ich kupowac ale mozna co w duzej mieze ulatwia i umila rozgrywke. Dlatego ludzie wola isc na NA i gdzie moga sobie samemu wydropic, enchantowac i bawic sie dzieki temu.

Nie ma uczucia tego bata na plecach.

Dokladnie o to chodzi.....na Terze eu wyfarmienie tego samego co na NA to kilka razy dluzszy czas i o to sie rozchodzi ....Nie mam pojecia dlaczego gameforge wpadl na tak idiotyczny pomysl.

Dokladnie o to chodzi.....na Terze eu wyfarmienie tego samego co na NA to kilka razy dluzszy czas i o to sie rozchodzi ....Nie mam pojecia dlaczego gameforge wpadl na tak idiotyczny pomysl.

Naprawdę nie masz pojęcia?

Jeśli ktoś nie widzi różnicy między pingiem 60, a 140 to szczerze współczuje dalszej przygody.

Jestem ciekawa, jak na PvE będziecie odskakiwać, unikać, blokować, trzymać aggro. Na normal-mode jeszcze spoko, bo każdy lepszy healer będzie Ci ratował d*pę. Ale na HM, to mając takiego delikwenta w party, pierwszym krokiem jest [VOTE KICK]

To samo na PvP. Nie ma co opisywać. Granie powyżej pingu 80 - PvP na jakimś średnim poziomie, jest zwyczajnie niemożliwe.

Grałam na EU, RU i NA. Widziałam różnice, mój internet jest dobry (uprzedzając bullshit) i różnica JEST !

Podsumowując, grając na takim pingu przysporzysz sobie i innym problem. Nie zabraniam grać na NA, ale mówienie, że nie ma różnicy jest śmieszne..

Wreszcie jakiś głos rozsądku. Nic dodać, nic ująć.

I tak pewnie zaraz się pojawi koleżanka od ludzioważek(sic!) i stwierdzi, że to wszystko to spisek ogrodowych krasnoludków.

Jeśli ktoś nie widzi różnicy między pingiem 60, a 140 to szczerze współczuje dalszej przygody.Jestem ciekawa, jak na PvE będziecie odskakiwać, unikać, blokować, trzymać aggro. Na normal-mode jeszcze spoko, bo każdy lepszy healer będzie Ci ratował d*pę. Ale na HM, to mając takiego delikwenta w party, pierwszym krokiem jest [VOTE KICK]To samo na PvP. Nie ma co opisywać. Granie powyżej pingu 80 - PvP na jakimś średnim poziomie, jest zwyczajnie niemożliwe.Grałam na EU, RU i NA. Widziałam różnice, mój internet jest dobry (uprzedzając bullshit) i różnica JEST !Podsumowując, grając na takim pingu przysporzysz sobie i innym problem. Nie zabraniam grać na NA, ale mówienie, że nie ma różnicy jest śmieszne..

Oczywistym jest, że różnica pomiędzy 60, a 160 pingu będzie widoczna i odczuwalna. Na szczęście nie jest to różnica, na tyle duża, aby uniemożliwiała w miarę płynną i przyjemną grę. To już raczej osobiste preferencję i odczucia, co komu przeszkadza, a co jest do zaakceptowania. Mi np na moim sorcu gra się nie najgorzej.

Nie zapominaj, że gracze z europy doskonale zdają sobie sprawę (przynajmniej większość z nich), że różnica w pingu jednak istnieje i starają się zrzeszać w grupy i grać razem po to, aby sytuacji typu "vote kick" uniknąć. W godzinach szczytu, typowych dla naszej strefy czasowej, widać naprawdę sporo ogłoszeń gildii eu.

Podsumowując gra na serwerach Na nie jest dla każdego. Najlepiej będzie jeśli sami zainteresowani pobiorą klient amerykański i sprawdzą, czy gra na pingu 160 i wiążące się z tym opóźnienia (minimalne, ale jednak) im nie przeszkadzają.

Naprawdę wielka szkoda, że gamefoge tak schrzanił wersję eu...

Z tego co wszyscy pisza wychodzi jedna rzecz istotna - NA za duzy ping , Eu p2w i godziny czekania w kolejkach na inste , ru - barriera jezykowa...tak wiec ? W ogole nie ma sensu grac w TERE. Match making w ogole dziala poprawnie na wersji EU ....bo tragiczne jest to , ze na 1 inste tzreba czekac po 20 min w godzinach szczytu gry ....

czy ktoś normalny może wyjaśnić o jakie ograniczenia chodzi na eu, o co jest ta cała awantura z eu? Bo dlamine gra na Na się nie bardzo opłaca jednak jakiś ping mam do Na.

czy ktoś normalny może wyjaśnić o jakie ograniczenia chodzi na eu, o co jest ta cała awantura z eu? Bo dlamine gra na Na się nie bardzo opłaca jednak jakiś ping mam do Na.

Chodzi o to, ze musisz wlozyc duzo wiecej pracy w to zeby osiagnac taki sam pulap co NA z mniejszym nakladem poswieconego czasu na gre.

Czyt. na Tera NA bedziesz sie lepiej bawil. Jesli ping ci nie przeszkadza (imo jest ok) to idz na NA.

Jesli jestes masochista i lubisz sie meczyc to EU :)

Chodzi o to, ze musisz wlozyc duzo wiecej pracy w to zeby osiagnac taki sam pulap co NA z mniejszym nakladem poswieconego czasu na gre. Czyt. na Tera NA bedziesz sie lepiej bawil. Jesli ping ci nie przeszkadza (imo jest ok) to idz na NA. Jesli jestes masochista i lubisz sie meczyc to EU

No przykro mi ale od dzisiaj w Eu bedzie duzo latwiej poniewaz wprowadzaja wiekszy drop alkahestow + mozliwosc ich wymiany wiec NA wersja juz sie nie oplaca ze wzgledu na ping :)

Po 2....wystarczy troche pofarmic i bez problemu na eu ma sie to +12 ...no ale jak ktos musi byc mega koksem +15 to pofarmi troche dluzej....taka oto jest roznica miedzy NA a EU.

Avatar weapony dostajesz tu i tu nie ma roznicy.

Tera club masz tu i tu ale mozna kupic za golda w grze.