Tera problem z wydajnością (Mało FPS)

Witam wszystkich ... tak jak w temacie mam problem z wydajnością w grze... chodzi o to że mam strasznie mało fps mimo ze spełniam rekomendowane wymagania gry ----

Podstawowe :

• CPU : Intel Pentium 4 3.2G
  • RAM : 2GB
  • Karty Graficzne : Geforce 7600GT lub Radeon X1600XT
  • DirectX ; 9.0c
  • Wolne miejsce na dysku : 25GB

Zalecane :

• CPU : Intel Core2 DUO E6750 2.66G lub AMD Athlon 64 X2 6000+
  • Karta Graficzny : Geforce 8800GT lub Radeon HD 3870
  • DirectX : 9.0c

Moja konfiguracja to:

Procek : AMD phenom x4 945 3,0ghz
Ram : GoodRam DDR3 2x 4GB 1333mhz
Grafika: Radeon HD 6870 1GB Sapphire

Komp nie jest jakiś nowy ale gra powinna chodzić dość płynnie a niestety tak nie jest ... czy mam ustawienia all low czy all max w FullHD to ciągle tyle samo fps wahania od 18-24 już nie mówiąc do dungeon'ach gdzie fps spada do 7-10 ... i proszę o pomoc ... czy ta gra ma tak skopaną optymalizację? czy jednak jest na to jakieś rozwiązanie? proszę o jakąś pomoc z góry dziękuje

Zainstaluj starszy sterownik mi to kiedyś pomogło najlepiej 2011-2012.

A może to coś z komputerem? Nie uruchamiaj nic i zobacz zużycie procesora, kiedyś miałem coś podobnego że wpierd***** mi sporo proca a to był jakiś chłam pobrany. A pobierałeś coś ostatnio jakieś gówna? chodzi mi o takie z niewiadomych pochodzeń.

z wymaganiami zalecanymi to często jest tak, że nijak maja się do rzeczywistości, Tera ma troszkę zwaloną optymalizację tak jak 80% innych mmo

hmm wczoraj wbiłem na tere EU i też miałem mało ledwo się utrzymywało na 30fps (normalnie to 40 70fps)

może coś popsuli jak dodawali event :) choć też wcześniej miałem takie lagi, że masakra miedzy innymi dlatego odpaliłem sobie tere amerykańca i póki co lepiej tam mi chodzi gra niż na EU serwerach

o dziwo na NA stabilniejsza jest gra

PS

znalazłem taki poradnik niby ma zwiększać fps w Tera (nie testowałem)

Frogster raczej chyba Bana nie da, bo pliki ustawiamy do odczytu. Wcześniej jednak jeżeli mamy kartę nvidii wchodzimy w zarządzanie ustawieniami karty i tam w zakładce USTAW KONFIGURACJĘ EFEKTÓW PhysX zaznaczamy na siłę swój model karty, nie może być automat ani procesor !!!!1. Otwieramy dysk na którym mamy instalke i szykamy w programachkatalogu TERA. Dla 32 bit w Program Files, dla 64 bit w Programfiles (x86).2. Wchodzimy w katalog Client.3. Wchodzimy w katalog S1 Game.4. Wchodzimy w katalog Config.5. Kopiujemy do innego katalogu pliki DefaultEngine oraz S1Engine totak na wszelki wypadek gdyby poszło coś nie tak jak trzeba.6. Otwieramy pierwszy z nich, oczywiście Notatnikiem.7. Klikamy Edycja a następnie polecenie Znajdź …8. Wpisujemy w oknie wyszukiwania vsync - UseVsync=Falsezmieniamy na UseVsync=True9. Wpisujemy w oknie wyszukiwarki bSmoothFrameRate=Truei tak ma zostać, ale pod spodem są dwa wpisyMinSmoothedFrameRate=22 dokonujemy zmiany naMinSmoothedFrameRate=30 a drugi wpis poniżej zmieniamyMaxSmoothedFrameRate=80 na MaxSmoothedFrameRate=60.10. Z drugim plikiem postępujemy tak samo !!!11. Zapisujemy plik i co ważne po zapisie klikamy PPM na właściwości izaznaczamy ptaszka na TYLKO DO ODCZYTU !!! To musi byćzaznaczone bo inaczej jak pobierzemy jakąkolwiek łatkę zmieninam te pliki.I to by było na tyle. Od tej chwili cieszymy się grą na całego na max detalach i wszystko śmiga płynnie a nawet zauważyłem przyspieszone ładowanie lokacji. Wynika z tego że pliki miały zawyżoną ilość klatek do przemiału, próby obniżania i podnoszenia po 1 klatce dały efekt dopiero na wpisanych wyżej wartościach.I GIERCUJEMY !!!
A może to coś z komputerem? Nie uruchamiaj nic i zobacz zużycie procesora, kiedyś miałem coś podobnego że wpierd***** mi sporo proca a to był jakiś chłam pobrany. A pobierałeś coś ostatnio jakieś gówna? chodzi mi o takie z niewiadomych pochodzeń.

no nie wiem czy z kompem cos nie tak ... wszystko inne chodzi mi dobrze bf4,crysis3,aion,nawet neverwinters online w miescie gdzie wiadomo tam jest niezly spadek fps to na nax grafie mam 35... a tystem jest swiezo po formacie ;|

hmm wczoraj wbiłem na tere EU i też miałem mało ledwo się utrzymywało na 30fps (normalnie to 40 70fps)może coś popsuli jak dodawali event choć też wcześniej miałem takie lagi, że masakra miedzy innymi dlatego odpaliłem sobie tere amerykańca i póki co lepiej tam mi chodzi gra niż na EU serweracho dziwo na NA stabilniejsza jest graPSznalazłem taki poradnik niby ma zwiększać fps w Tera (nie testowałem)

co do tego sposobu testowalem wlasnie ale nic to nie dalo ;/ moze zaledwie skok o 1-2 fps ciezko powiedziec ^^ optymalizacja mysle ze wiele daje do zyczenia ale dziwne jest to ze mimo zmian ustawien z maxa + fullhd na minimum z fullhd czy z mniejsza rozdzialka nic nie zmienia ;/ caly czas te same fps ani wiecej ani mniej ;/ a dziwne to jest bo czytalem wiele forum luzdie maja ten sam problem i to z mocniejszymi kompami a inni pisza ze np na c2d e8400 4 gb ram i radek 4870 gra chodzi na maxa w 50-70 fps;ach ;/

Pragnę tylko dodać że silnik na którym jest stworzona Tera strasznie się gryzie z Win7 64bit.
U mnie to uniemożliwiało grę w tego mmo. Też miałem strasznie mało fps (10-14) gdzie normalnie grałem w BF3 MP na Ultra na 36-40 fpsach.

no ja posiadam win 8.1 64 bit wroce z pracy sprawdze sterowniki grafiki jeszcze ... wrzuce starsze i sie zobaczy mam nadzieje ze zadziala cos jak nie no to trudno trzeba bedzie poszukac innego mmo ;p

ja mam win 7 64 i mam wsio ok XD win 8 to badziew nie stabilny ;)

grałem na moim lapie duo 2.1 ghz GF gt240m 1gb 4gb ramu i śmigało bez problemów :)

8(8.1) jest tak samo stabilny jak 7, może nawet bardziej.. @Simax tera na win 7 x64 chodzi zdecydowanie lepiej niż na xp więc nie wiem o co ci chodzi z tym, że silnik (unreal engine 3) się gryzie z win7..

@tigerrs mam bardzo podobną konfigurację pc do twojej, karte mam trochę słabszą lecz procek nieco mocniejszy i tera na max detal mi chodzi 25fps+ a na średnich 40fps+ więc coś tu u cb jest nie tak faktycznie, z tego co wiem niektórym pomaga wyłączenie coolnquiet w biosie.

Sterowniki grafiki jakich używam to: 14.1 beta

Niestety ale Tera już tak ma chodzi bardzo słabo największą winę ponosi UI gry zobacz sobie wyłącz UI w grze ( ctrl+z ) to fpsy skoczą ci o jakieś 20-30 ja większość czasu grając na jakiś instancjach gram bez UI co jest nie lada utrudnieniem nie widząc swojego paska hp, GF jest świadoma tego problemu niestety od bardzo dawna cisza w tej sprawie.

Niestety ale Tera już tak ma chodzi bardzo słabo największą winę ponosi UI gry zobacz sobie wyłącz UI w grze ( ctrl+z ) to fpsy skoczą ci o jakieś 20-30 ja większość czasu grając na jakiś instancjach gram bez UI co jest nie lada utrudnieniem nie widząc swojego paska hp, GF jest świadoma tego problemu niestety od bardzo dawna cisza w tej sprawie.

dlatego można zainstalować wersje NA jak już pisałem mi tam lepiej chodzi niż EU od GF

Tak wiem działa dużo lepiej ale z tego co słyszałem też ma ten problem z UI a nie tak duży, wiele razy zastanawiałem się nad NA ale ma za dużo znaczących minusów pingi może nie przeszkadza to w grze do 60lvl ale czym dalej tym bardziej czuć że coś jest nie tak, nexusy nocą, ludzie zaczynają grę kiedy my wybieramy się spać

no i niestety co bym nie zrobil malo co pomaga ... wylaczenie ui ok pomoglo ale tylko 5-10 ps wiecej a na raidach czy bg i tak jest tyle fps ze ciezko ogarnac ;/... sterowniki na starsze z 2012 roku tez nic nie daly ;/ nie wiem co z tym zrobic kumpel zaczal grac i na sprzecie c2d e8400+gtx 260 +3gbram ddr2 chodzi mu na maxa w 40-45fps po wylaczeniu ui ma ponad 70 gdzie ja mam srednio 25-30 na bg 15-21 ;/

Takie posty jak twoje wnerwiają mnie maksymalnie :D twój kumpel ma słabszy sprzęt odemnie i ma 40-45 a ja mam jednym słowem kupe, kurde chciał bym mieć 15 fpsow na bg/instancji :(

he ciebie wnerwiaja ? :D a co ja mam powiedziec ? :D kumpel jak postanowil pobrac gre i grac to mu mowilem jak ta gra chodzi na moim kompie wiec na niego moze byc gorzej no ale postanowil pobrac i co ? :D i zonk ma wiecej fps na tych samych ustawieniach niz ja :D no jak to zobaczylem to mnie szlak trafial :D no ale co zrobic ;d

Witam wszystkich ... tak jak w temacie mam problem z wydajnością w grze... chodzi o to że mam strasznie mało fps mimo ze spełniam rekomendowane wymagania gry ----

Podstawowe :

• CPU : Intel Pentium 4 3.2G
  • Karty Graficzne : Geforce 7600GT lub Radeon X1600XT
  • DirectX ; 9.0c

Zalecane :

• CPU : Intel Core2 DUO E6750 2.66G lub AMD Athlon 64 X2 6000+
  • Karta Graficzny : Geforce 8800GT lub Radeon HD 3870
  • DirectX : 9.0c

Moja konfiguracja to:

Procek : AMD phenom x4 945 3,0ghz
Ram : GoodRam DDR3 2x 4GB 1333mhz
Grafika: Radeon HD 6870 1GB Sapphire

Komp nie jest jakiś nowy ale gra powinna chodzić dość płynnie a niestety tak nie jest ... czy mam ustawienia all low czy all max w FullHD to ciągle tyle samo fps wahania od 18-24 już nie mówiąc do dungeon'ach gdzie fps spada do 7-10 ... i proszę o pomoc ... czy ta gra ma tak skopaną optymalizację? czy jednak jest na to jakieś rozwiązanie? proszę o jakąś pomoc z góry dziękuje